TKO ĆE JU ZAMIJENITI U VLADI?

Marija Pejčinović Burić izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe!

26.06.2019 u 19:50

Bionic
Reading

Marija Pejčinović Burić izabrana je za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe, doznaje tportal rezultate glasovanja iz Strasbourga

Njezin protukandidat bio je potpredsjednik belgijske vlade i ministar vanjskih i europskih poslova te ministar obrane Didier Reynders. Za Pejčinović Burić su glasovala 159 delegata Parlamentarne skupštine Vijeća Europe naprema 105 koliko ih je glas dalo Reyndersu.

Novoizabrana glavna tajnica Vijeća Europe i šefica hrvatske diplomacije Marija Pejčinović Burić rekla je u srijedu nakon izbora da Vijeće Europe nikada nije bilo važnije i da će u svom mandatu poticati veći dijalog među zemljama članicama kako bi se ostvarili glavni ciljevi organizacije - mir i prosperitet Europe.

"Smatram Vijeće Europe jednom od najvažnijih institucija u Europi, važnijom nego što je ikada bilo", rekla je novoizabrana glavna tajnica Vijeća Europe obraćajući se zastupnicima Parlamentarne skupštine Vijeća Europe.

Istaknula je da međunarodna organizacija treba "poticati dijalog ne samo unutar glavnih tijela VE - Odbora ministara i Parlamentarne skupštine, nego i među zemljama članicama", rekla je Pejčinović Burić.

"Za vrijeme mog mandata zajednički ćemo raditi na ostvarivanju ciljeva ove organizacije, a to su mir i prosperitet europskih građana", zaključila je Pejčinović Burić i zahvalila se na iskazanoj potpori.

Funkcija glavnog tajnika Vijeća Europe preuzet će u listopadu.

Pejčinović Burić je druga žena u povijesti i prva osoba iz istočne Europe uopće na toj funkciji.

Renerds je liberal, a Pejčinović-Burić pripada Europskoj pučkoj stranci (EPP), što nije zanemarivo jer u Parlamentarnoj skupštini EPP je u većini i broji 159 članova dok je članova ALDE grupe 77. Upravo je možda prevagnulo što su pučani pozvani da svoj glas daju hrvatskoj kandidatkinji iz svojih redova. Za nju su glasali i socijalisti.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe, koja se sastoji od 324 zastupnika nacionalnih parlamenata iz 47 država članica u srijedu je u tajnom glasovanju izabrala novu glavnu tajnicu na petogodišnji mandat.

Izgledi Marije Pejčinović Burić naglo su porasli kada je prije desetak dana 150 belgijskih sveučilišnih profesora poslalo otvoreno pismo medijima i Vijeću Europe u kojem upozoravaju da Didier Reynders ne bi trebao preuzeti tu dužnost.

Sporna im je njegova odluka da se iz sirijskih izbjegličkih kampova u Belgiju smiju vratiti samo ona djeca belgijskih državljana koji su se borili na strani Islamske države, koja su ostala bez roditelja.

  • +4
Marija Pejčinović Burić izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Tko će Pejčinović Burić zamijeniti u Vladi?

Odgovor na to pitanje još nije poznat. Mediji su špekulirali s imenom državne tajnice u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andrejom Metelko-Zgombić. Pojavila se informacija kako bi taj sektor mogao preuzeti sam predsjednik Vlade Andrej Plenković.