HDZ O POVLAŠTENIM MIROVINAMA

'Ovakvim ukidanjem mirovina dovodite nas na stup srama'

25.01.2012 u 10:04

Bionic
Reading

Sasvim je izgledno da će se saborska vladajuća većina na glasovanju u petak odlučiti za ukidanje povlaštenih saborskih mirovina. O njima se jutros povela i saborska rasprava, a najveću pažnju plijenio je IDS-ov Damir Kajin koji se, unatoč drukčijoj politici Kukuriku koalicije, odlučio umiroviti na jedan dan i ostvariti povlaštenu mirovinu

'Financijski učinak izmjena zakona i ukidanja povlaštenih saborskih mirovina bit će zanemariv, ali politički učinak je važan. Sukladno izmjenama, saborski zastupnici u mirovinu odlaze prema uvjetima općeg zakona o mirovinskom osiguranju i sa 40 godina mirovinskog staža mogu najviše imati 8.800 kuna mirovina. Neće više biti moguće da mirovina bude 17 tisuća i više kuna. Prosječna mirovina običnog građanina je 2.300 kuna, dok je prosječna mirovina zastupnika 8.900, što je u velikom nesrazmjeru ne samo s drugim mirovinama, nego i s sveukupnom gospodarskom situacijom', pojasnio je na početku rasprave ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić

Kazao je da čak 16 zemalja Europske unije nema nikakvu privilegiju za člana parlamenta, dok neke zemlje imaju određeni institut koji omogućava da oni koji su radili u parlamentu imaju nešto veću mirovinu.

No, s potpunim ukidanjem povlaštenih mirovina u ime IDS-a nije se složio Damir Kajin, koji smatra da saborski zastupnici moraju imati neku sigurnost. 'Jedan mandat je privilegija, dva mandata mogu biti privilegija, ali 15 ili 20 godina provedenih u ovoj instituciji ne mogu biti privilegija. Moje je mišljenje da treba zaštititi ljude koji su sve svoje dali politici', rekao je Kajin, i zatražio da se promisli da se ugradi odredba koja bi zastupnicima nakon Sabora omogućila da se vrate na staro radno mjesto.

Pojasnio je da one koji su 20 godina u parlamentu treba zaštititi zbog digniteta Sabora, a pritom je pojasnio i zašto je otišao u mirovinu na jedan dan kako bi ostvario povlaštenu mirovinu prije promjena zakona.

'Otišao sam na jedan dan da mi netko za pet ili šest godina ne bi rekao da sam stupido i mona i da nisam iskorsitio pravo koje sam imao', rekao je Kajin.

Na tu izjavu reagirao je SDP-ov Šime Lučin. 'Kolega Kajin uvrijedio je nas sve zastupnike koji smo mogli ostvariti pravo, a nismo. On nam je zapravo rekao da smo, kako je to rekao, stupido', prokomentirao je Lučin.

Suzdržan prema ovakvim izmjenama Zakona o pravima i dužnostima zastupnika bio je i HDZ, čiji je Josip Salapić ukidanje povlaštenih saborskih mirovina nazvao političkom demagogijom. 'Mi smo danas mogli razgovarati o temi koja je bitna za budućnost radnika. Ovo je vaše predizborno obećanje i vi ste ga odlučili zbrda-zdola staviti jer ste htjeli pokazati da ispunjujete predizborna obećanja. Građani bi voljeli da danas govorite o povećanju PDV-a i poskupljenju benzin. Ovakvim načinom prezentacije zakona srozavate dignitet zastupnika i dovodite nas na stup srama javnosti i dovodite na stup srama sve one čestite ljude koji su 20 godina tu. Tim ljudima se izrugujete', rekao je Salapić.

Najavio je da će HDZ prilikom glasovanja biti suzdržan. 'Nije da smatramo da ne treba ovo razmatrati, nego ne treba to gurati u hitnost. Trebali ste konsenzusom razgovarati o zakonu i opravdano obrazložiti izmjene zakona. Trebali bi se razgovarati uljudno i politički. Ovo što se dogodilo nije u redu', smatra Salapić.

Prijedlog Kukuriku vlade branio je HSU-ov Silvano Hrelja, inače predsjednik saborskog Odbora za rad i socijalno partnerstvo. 'Mi živimo u vremenu sa gotovo 400 tisuća nezaposlenih, sa 100-tinjak tisuća ljudi koji ne primaju plaću i mirovine političke elite jednostavno su nešto što žulja naše građane i u velikom broju su poduprli ovaj naš stav da svi trebamo u mirovinu po općim propisima. U sustavu mirovinskog osiguranja treba postojati uzajamnost i solidarnost, ali u sustav trebamo vratiti i jednakost i pravičnost, s obzirom na ozbiljnost gospodarskog i socijalnog trenutka u kojem građani žive', rekao je Hrelja.

Na njegove riječi refereirao se i HDSSB-ov Dinko Burić, čija će stranka podržati ukidanje mirovina. 'Mi sada uklanjamo kamenčić koji žulja u cipeli. No siromašni će ostati siromašni, nezaposleni će ostati nezaposleni. Uklanjanjem kamenčića koji žulja nećemo postići ono što građani očekuju, a to je da riješimo njihove životne probleme i vratimo nadu da su u Hrvatskoj usistinu može bolje živjeti', rekao je Burić.

Kukuriku koalicija na ovaj se potez odlučila, kazao je SDP-ov Igor Dragovan, ne samo zbog predizbornog obećanja nego i zato što stranke koalicije teže pravednom društvu. 'Ovim promjenama nasotjimo, a vjerujem da ćemo u tome i uspjeti, vratiti povjerenje građana u politiku, političare i saborske zastupnike, odnosno političke institucije koje jesu i moraju biti stupovi hrvatskog društva', rekao je Dragovan.

Podrška ukidanju povlaštenih mirovina stigla je i od Saveza za građansku i etičku Hrvatsku, odnosno Ivana Grubišića koji smatra da je ovo samo početak. Predložio je da zastupnici dobivaju dvije prosječne plaće kao plaću, a da se ostatak uplaćuje u proračun. Također se založio da se 'višak' novca koji će ostati od ukidanja povlaštenih mirovina pretoči u fond za otvaranje novih radnih mjesta.

Kregar o povlaštenim mirovinama
Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista podsjetio da je vrlo sličan zakonski prijedlog osmislio još 2005., no da su mu se tada kolege zastupnici smijali. Kazao je kako ni ove izmjene zakona neće riješiti nesrazmjer između mirovina, jer se neće primjenjivati retroaktivno pa će bivši zastupnici koji su mirovinu ostavarili prema starom zakonu i dalje imati veće mirovine. Podsjetio je i da u Hrvatskoj postoji čak 13 kategorija povlaštenih mirovina.

'Nikakva i nijedna reforma mirovinskog osiguranja, a posebicve generacijske solidarnosti, neće dati rezultata tako dugo dok ne bude političke volje za reformiranje svih 13 kategorija mirovina stečenih pod povoljnijim uvjetima. Mi možemo dizati dobne granice za odlazak u mirovinu, možemo penalizirati žene koje idu u mirovinu ili muškarce sa 40 godina staža, ali nećemo riješiti ovaj problem 13 kategorija mirovina za koje godišnje treba osigurati 8 milijardi kuna', rekao je Lesar.

Iako je većina rasprave protekla u pomirljivim tonovima i bez prevelikog sukobljavanja, u jednom trenutku ipak je izbila kratka prepirka između dvoje potpredsjednika Sabora. Naime, za riječ se u jednom trenutku iz saborskih klupa javila potpredsjednica Sabora i šefica HDZ-a Jadranka Kosor i zatražila da se pregledaju snimke kamera kako bi se vijdelo kada je podigla pločicu za repliku. Naime, uvrijedila se jer joj nakon dizanja pločice predsjedavajući potpredsjednik Sabora Milorad Batinić nije dao riječ.

'Neću dopustiti da se zastupnice i zastupnici HDZ-a u Saboru diskriminiraju', rekla je Kosor.

Batinić joj je pojasnio da je prekasno podigla pločicu i to kada je on riječ već davao drugom zastupniku. 'Primjetio sam da niste pravovremenom reagirali. Možemo pogledati snimke, ali vas molim, ja ne funkcioniram po modelu zastrašivanja', odgovorio je Batinić.