AKO UOČITE NERED, ZOVITE

Ovakve ploče viđat ćete na svim plažama u splitskoj županiji

10.07.2018 u 21:00

Bionic
Reading

Dvije splitske plaže (Kašjuni i hotel Split), dvije u Makarskoj i tri u Supetru na Braču dobile su detaljne infoploče na kojima je jasno ucrtan obuhvat koncesije, sadržaji koji se na njima nalaze i njihov raspored, kao i sve ostale bitne informacije na hrvatskom i engleskom jeziku, ali i telefonski i e-mail kontakti inspekcija i drugih službi kojima građani mogu uputiti prigovor. Do kraja srpnja svih pedeset plaža za koje je koncesije izdala Županija dobit će jednake ploče, a nakon njih slijede sidrišta i morske luke

Gradovima i općinama upućen je savjet da jednako postupe s plažama kojima sami gospodare, a ambicija je da svih tristotinjak kupališta različitih kategorija u ovoj županiji dobije unificirane oznake pomoću kojih bi bilo lakše uvoditi i održavati red. Na splitskom Žnjanu to je već napravljeno.

Akcija je najavljena još potkraj prošlog ljeta, no odužilo se potpisivanje aneksa s postojećim koncesionarima jer neki nisu bili spremni na postavljene uvjete. Splitsko-dalmatinska županija uvela je nekoliko novih, rigoroznih odredbi: precizirani su načini i razlozi oduzimanja koncesija, za manje prekršaje predviđena je ugovorna kazna od pet posto ukupnog prošlogodišnjeg prihoda koncesionara, jednako kao i za nedostavljanje financijskih izvještaja, a pored toga traže se osobna ili bankovna jamstva za plaćanje koncesijske naknade.

Dokument: "Infoploča splitske plaže Kašjuni"

'Zadovoljan sam, idućih tjedana pokrit ćemo sve plaže, sidrišta i luke u našoj nadležnosti. Pozivam građane da prijavljuju uočene nepravilnosti, a mi ćemo pratiti procese i po potrebi dopunjavati sadržaj infoploča', kazao je za tportal pročelnik Upravnog odjela za pomorstvo Stipe Čogelja.

  • +17
Žnjan Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Petranović

Županija je formalno ovlastila komunalne redare i druge službe u gradovima i općinama da u njeno ime obavljaju nadzor i izvještavaju o poštivanju odredbi o koncesijama, čime bi se skratila procedura nadzora i kažnjavanja te dodatno spriječilo komercijalno divljanje na plažama i njihovo oduzimanje građanima i kupačima.

Po novoj verziji Zakona o pomorskom dobru, koja je upravo u proceduri, izdavanje koncesija napokon bi se prebacilo na gradove i općine, što se traži već dulje vrijeme, dok će županijama najvjerojatnije ostati uloga kontrolora.

  • +3
Splitska plaža Kašjuni Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotić