DVIJE GODINE NAKON AFERE

Poništena koncesija za najljepšu splitsku plažu

29.09.2017 u 21:22

Bionic
Reading

Pune dvije godine nakon što je Splitsko-dalmatinska županija dodijelila koncesiju nad jednom od najljepših splitskih plaža, Kašjuni, i to tvrtki Dolis inženjering u vlasništvu HDZ-ova prvoborca iz Solina Stipe Dolića, Upravni sud u Splitu poništio je tu odluku

Kako tportal doznaje, isti sud poništio je i rješenje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kojim se odbijaju žalbe Dolisovih konkurenata, tvrtki Split Luxury rooms, Sunčana oaza i Hemingway bar. One su se prije dvije godine žalile da je koncesija dodijeljena protuzakonito, da je ponuda Dolićeve tvrtke bila prepuna manjkavosti, da je dostavljena sa zakašnjenjem te da su čak i u financijskom smislu njihove bile povoljnije.

Županijska skupština svejedno je odabrala Dolis, ovaj je nakon nekog vremena preuzeo kontrolu nad Kašjunima i počeo ih oglašavati kao 'hotelsku plažu' svog kilometrima udaljenog luksuznog novog hotela u Solinu.

Prošlog i ovog ljeta građani su prosvjedovali zbog nemogućnosti pristupa, postavljenih ograda s reklamama ili prevelikog broja postavljenih masivnih ležaljki. Dijelom opravdano, dijelom neopravdano, no županijske službe navodno nisu otkrile veće nepravilnosti.

Splitski Upravni sud u svojoj odluci napisao je da Županija 'nije jasno i precizno odredila prirodu i opseg djelatnosti koncesije', da je time onemogućeno stručno tijelo da objektivno i zakonito ocijeni pristigle ponude te da je 'ostavljen prostor arbitrarnom odlučivanju'.

Pronašao je čak i razlike između obavijesti o namjeri davanja koncesije te same odluke o koncesiji - pa je jednostavno poništio kompletnu proceduru, čak ne razmatrajući ostale prigovore navodno oštećenih tvrtki.

Stipe Dolić: Presuda nije moj problem

Sud, pojednostavljeno, smatra da koncesija za Kašjune uopće nije trebala biti dodijeljena, nego da je Dolić jednake sadržaje na plaži mogao dobiti zahvaljujući 'koncesijskom odobrenju' - a ono je dozvola 'nižeg reda' i dodjeljuje se potpuno drugačijom procedurom.

  • +3
Splitska plaža Kašjuni Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotić

Vlasnik Dolisa Ante Dolić smatra da bi, ukoliko ova odluka ostane na snazi, doslovno 'sve koncesije na jadranskim plažama mogle biti poništene'.

Njegov sin Stipe Dolić, koji operativno vodi tvrtku, kaže za tportal da presuda Upravnog suda 'nije njegov problem'.

'Imamo važeći ugovor sa Županijom i koncesiju na rok od deset godina te ga nastavljamo uredno konzumirati', kazao je Dolić mlađi za tportal.

Treba napomenuti da je njegova tvrtka u sudskom postupku bila 'zainteresirana stranka', no nije direktno sudjelovala: pravi tuženik je Ministarstvo, koje se po neslužbenim informacijama već žalilo na presudu, tako da ona još nije pravomoćna.

'Koncesija je još važeća'

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban upoznat je sa slučajem, no čeka pravomoćnost i ishod žalbe Ministarstva mora. 'Koncesija je još uvijek važeća, nećemo prejudicirati sudske odluke i o reakciji ćemo odlučiti kada završi postupak', kazao je Boban za tportal.