MADE IN ALBANIJA

Otkrivamo zašto je more donijelo rekordnu količinu smeća i zašto baš oko Dubrovnika

18.12.2017 u 18:02

Bionic
Reading

Užasni prizori tona i tona smeća koje gotovo svake godine prekriju obalu južne Dalmacije ponovili su se i ove godine, no količina smeća je višestruko veća nego ranije. Doznajemo što je tome razlog i zašto se ono nasukava baš u južnoj Dalmaciji

Postoje dva faktora – morske struje i valovi koje uzrokuje vjetar. 'Morske struje ulaze u Jadran kroz Otrant pa se kreću uz obalu Albanije i Crne Gore i idu prema našoj obali, potom sjevernom Jadranu. Okreću se kod Venecije i potom nastavljaju zapadnom, talijanskom obalom Jadrana', kaže za tportal Rade Popadić, osnivača Crometea, udruge koja se bavi meteorologijom, a ranije su organizirali i akcije čišćenja obale Mljeta od ovakvog zagađenja.

No nije samo morska struja bitna. Površinski dio zagađenja pokreću valovi. 'Kada više dana imamo snažne vjetrove kao što je krajem prošlog tjedna bio slučaj, kada su puhali olujni južni i jugozapadni vjetrovi, naprosto je cijeli obalni dio mora Albanije krenuo put Dalmacije, konkretno južne', objašnjava. 'Poklopilo se niz faktora, južina je bila jaka i dugo je trajala', dodaje.

Zašto smeće ne putuje sjevernije, prema Braču, Hvaru, Splitu? Odgovor je jednostavan - poluotok Pelješac je prirodna barijera pa ono završava u dubrovačkom primorju, na Mljetu i Pelješcu.

  • +7
Nanosi smeća na plaži Banje u Dubrovniku Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Popadić kaže kako je rekordna količina smeća koja je ove godine doplutala do Hrvatske. 'Ne možemo kazati da baš svaki komad smeća dolazi iz Albanije, ali svakako većina jest', zaključuje.

Četiri puta više smeća nego inače?!

'S kopna se vade komadi smeća, plastike i drveća iz mora te je u jednom trenutku to bilo sređeno. Međutim novi val dogodio se u noći s petka na subotu i on se sada sanira. Slični incidenti događali su se prijašnjih godina, gotovo svake zime, ali nikad dosad u tolikoj mjeri. Po nekoj procjeni, čak četiri puta više nego inače', rekla je zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Orlanda Tokić proteklog vikenda.

  • +31
Čišćenje Porta od naplavina Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Tutnjevic / CROPIX

'To nije problem Dubrovnika, već svih mediteranskih država. Zna se odakle dolazi to smeće. To je problem koji postoji dug niz godina te će se morati rješavati na puno višoj razini. Mi svake zime trpimo posljedice', upozorila je.

'Smatram da žurne službe nisu zakazale, svi su raspoloživi ljudi na terenu. Učinili smo sve što je bilo potrebno i organizirali smo se u ovim izvanrednim okolnostima. Akvatorij oko povijesne jezgre je složeno područje te je trebalo prvo vidjeti što je pod čijom ingerencijom. Puno je preklapanja na malom području', zaključila je Tokić. Inače, sav skupljeni otpad odvozi se u pogon za odvajanje otpada u Župi dubrovačkoj, gdje se razdvaja drveni i plastični otpad.