KARAMARKOV 'LOVAC NA UDBAŠE'

Otkrivamo tko je Joško D. koji je špijunirao za šefa Hypo banke

Bionic
Reading

Joško D., kojeg austrijski tjednik Profil spominje kao privatnog detektiva kojeg je bivši predsjednik Uprave Hypo banke Wolfgang Kulterer unajmio da prati suradnike u Hrvatskoj, je Joško Draganja. Da je riječ o nekadašnjem visokopozicioniranom djelatniku Protuobavještajne agencije koji je, među ostalim, sudjelovao u istrazi likvidacije Stjepana Đurekovića, potvrđeno je iz tjednika Profil za tportal

Joško D. je Joško Draganja, potvrđeno nam je u redakciji austrijskog tjednika koji se bavi razotkrivanjem hrvatskih krakova u aferi Hypo. Draganju je krajem 2004. unajmio tadašnji predsjednik Uprave Hypo Alpe Adria banke Wolfgang Kulterer, danas osuđen i okrivljen u više korupcijskih procesa u Austriji.

Kako javlja Profil, pozivajući se na izvještaj austrijske policije, Joško D. je dobio zadatak pratiti menadžere Hypo banke u Hrvatskoj, kao i člana Uprave i dugogodišnjeg Kultererova zamjenika Güntera Striedingera, inače blisko povezanog s Vladimirom Zagorcem, kako bi saznao bave li se 'nedozvoljenim poslovima' i jesu li 'povezani sa sumnjivim osobama u Hrvatskoj'. U međuvremenu je posve jasno da su se itekako bavili nezakonitim poslovima i da su bili povezani sa sumnjivim osobama.


Privatni detektiv Joško D. je u siječnju 2007. Kultereru isporučio svoj izvještaj, i to pod pseudonimom Ante Horvath, za koji mu je plaćeno 97.405 eura. Ali honorar Joško D. nije dobio od Hypo banke, nego mu ga je isplatila hrvatska podružnica osiguravateljske kuće Grawe (Grazer Wechselseitigen Versicherung). Kasnije joj je Hypo banka refundirala taj iznos.

Draganja je, kako je pisao svojedobno Feral, devedesetih godina bio jedan od glavnih SZUP-ovih operativaca u opsežnoj i dugotrajnoj akciji prisluškivanja i praćenja velikog broja hrvatskih novinara. U vrijeme ravnateljskog mandata Franje Tureka dospio je na položaj načelnika POA-ina Odjela za protuterorizam i politički ekstremizam. Jedan od ravnatelja POA-e Tomislav Karamarko navodno ga je bio ovlastio za specijalnu misiju održavanja kontakta s njemačkom tajnom službom, a u vezi s istragom o udbaškoj likvidaciji emigranta Stjepana Đurekovića.