TPORTAL U ŽUPANJI

Otkad smo 'u rukama Hrvatske vojske', stvari funkcioniraju

22.05.2014 u 15:21

  • +15

Operativno-komunikacijski centar za poplave u Županji

Izvor: tportal.hr / Autor: Marina Barukčić

Bionic
Reading

U prostoru tvrtke Sladorana u Županji uspostavljen je Operativno-komunikacijski centar Državne uprave za zaštitu i spašavanje te osiguran prostor za slijetanje helikoptera. Na području županjskog OKC-a u šatorima su se smjestili brojne spasilačke službe te cijeli vozni park Hrvatske vojske, policije, Crvenog križa, HGSS-a te vatrogasaca. Razgovarali smo s jednim pripadnikom spasilačkih ekipa koji nam je otkrio kako su akcije spašavanja puno efikasnije otkad je Hrvatska vojska od DUZS-a preuzela organizaciju na terenu

'Situacija je danas puno lakša, ali na terenu je šteta neviđena. 'Ono što ste mogli vidjeti na televiziji samo je 10 posto od onoga što je stvarna šteta', rekao nam je jedan od pripadnika naših službi za spašavanje. Vezano za koordinaciju akcije spašavanja rekli su nam da je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) prilično neorganizirana, ali na terenu su ipak svi uspjeli pohvatati konce.

'Primjerice, jednom su nas poslali da spašavamo jednu staricu zarobljenu u kući, dali su nam adresu, požurili smo na mjesto, ali su nas na pola puta zaustavili i preusmjerili na spašavanje majke s troje djece na drugom kraju sela. Kada smo došli do te kuće, ni majke niti djece nije bilo pa smo kasnije saznali da je vojska pola sata ranije već spasila tu obitelj. Sada nas organizira Hrvatska vojska i to puno bolje funkcionira', rekao nam je sugovornik koji nije htio biti imenovan. Akcije spašavanja, rekao nam je, sada se uglavnom svode na spašavanje životinja. Jučer su spasili uglavnom svu preostalu stoku, a danas su na redu kućni ljubimci.

Velik doprinos Hrvatske vojske

U obrani od poplava u Slavoniji, danas, 22. svibnja 2014. angažirano je oko 670 pripadnika Oružanih snaga RH. Hrvatska kopnena vojska u Županji angažirala je 98 pripadnika 1. mehanizirane bojne Sokolovi Gardijske oklopno-mehanizirane brigade sa 11 motornih vozila (m/v) i jednim sanitetskim vozilom. Angažirano je i 50 pripadnika bojne PZO sa 4 m/v, a u tijeku je izmještanje 20 pripadnika inženjerijske bojne u vojarnu Bosut u Vinkovcima s dva terenska motorna vozila.

Ministar policije Ranko Ostojić uoči izvanredne sjednice Vlade u Županji potvrdio nam je nam je da je sada situacija puno bolja. Obećao je novinarima da će ih poslije Vlade provesti da iz helikoptera vide stvarnu situaciju na poplavljenom terenu.

U 15 sati, u Županji počinje izvanredna sjednica Vlade Zorana Milanovića. Na dnevnom je redu devet točaka: od izvješća o provedenim aktivnostima za sanaciju stanja na poplavljenim područjima Slavonijedo odluke o zaduženju Ministarstva vanjskih i europskih poslova za formuliranje i podnošenje zahtjeva za povlačenje europskih sredstava i sredstava međunarodnih organizacija za pomoć u saniranju i obnovi područja pogođenih katastrofalnim poplavama.

Potraga za nestalim u poplavi

Vukovarsko-srijemska policija traga za Franjom Šoltesom (63) iz Rajeva Sela, u županjskoj Posavini, koji je zadnji put viđen 17. svibnja oko 14 sati, nakon što je popustio nasip na Savi i prije nego što je voda potopila selo. O nestanku Franje Šoltesa policiju je obavijestila obitelj. U poplavi koja je prošlog vikenda pogodila dio županjske Posavine i potpuno poplavila sela Gunju, Rajevo Selo i Račinovce, a djelomice Posavske Podgajce, Đuriće i Strošince, poginula je Ruža Sirotković (86), koja je prije nekoliko dana pronađena mrtva u Rajevu Selu. (Hina)