MASOVNA GROBNICA

Ostaci životinja otežavali ekshumaciju sotinskih žrtava

24.04.2013 u 16:34

Bionic
Reading

Ekipa Ministarstva branitelja završila su ekshumaciju masovne grobnice kod klaonice u vukovarskome prigradskom naselju Sotinu iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci deset žrtava, potvrdio je danas pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević.

Riječ je o sekundarnoj grobnici u koju su posmrtni ostatci prebačeni 1997. godine iz primarne grobnice nedaleko od ulaza u Sotin iz smjera Vukovara, iz koje su krajem prošlog tjedna ekshumirani posmrtni ostatci triju žrtava.

U Sotinu su ekshumirani posmrtni ostaci 13 osoba i sada slijedi složeni proces njihove identifikacije, rekao je za Hinu Glavašević i podsjetio kako su posmrtni ostatci osoba pronađenih u sekundarnoj grobnici bili zakopani u jednom od deset rovova u koji su zakapani ostaci životinja iz klaonice, što će dodatno otežati identifikaciju.

Glavašević je također rekao kako se zna tko bi mogle biti ekshumirane osobe.

"Nakon okupacije Sotina, 26. listopada, iz svojih domova odvedeno je 13 mještana koji su pogubljeni u noći s 26. na 27. listopada. To su ti ljudi", ustvrdio je Glavašević i dodao da je na popisu nestalih osoba iz Domovinskog rata 25 Sotinjana.

O masovnim grobnicama kod Sotina hrvatska istražna tijela doznala su na osnovi svjedočenja osobe protiv koje srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine provodi istragu zbog sumnje na kazneno djelo ratnog zločina počinjenog u Sotinu 1991. godine.