MEĐU PRVIMA PREDAO POTPISE

Osnovao je lokalni HDZ, pa se razočarao: Što Nedjeljko Babić pokušava na predsjedničkim izborima? Nazvali smo ga

04.12.2019 u 14:02

Bionic
Reading

Među njih dvanaest koji su formalno predali kandidaturu i jedanaest koji će zaista biti kandidati za petog predsjednika Hrvatske Nedjeljko Babić svakako je najveća nepoznanica - premda sam tvrdi da je 'u politici od 1990. godine'. Potpise za kandidaturu predao je među prvima, izborni program bazira na antikorupciji, reviziji pretvorbe, antiglobalizaciji i 'ujedinjenju razjedinjenih Hrvata', a za tportal kaže da mu je zapravo glavni cilj prezentirati svoju stranku HSSČKŠ i pripremiti se za parlamentarne i lokalne izbore

Akronim HSSČKŠ nije tipfeler, u radi se o Hrvatskoj stranci svih čakavaca, kajkavaca i štokavaca.

'Četiri godine stvaramo stranku koja treba djelovati u svim gradovima i općinama, pa i svim mjesnim odborima u državi. Radimo u tišini i razgovaramo s ljudima, već imamo više od 20 tisuća članova. A ja sam čovjek iz naroda za narod', kaže Babić za tportal. U Hrvatsku bi ponovno uveo polupredsjednički sustav i upozorava da je o tome govorio 'puno prije Škore i Kolakušića'.

'Davno sam ja ispekao politički zanat, puno prije od ovih favorita na izborima. Ali što ćeš: utrkujemo se na deset tisuća metara i oni su već na osam tisuća, a ja na samom startu', slikovit je, ali ne i pesimističan ovaj predsjednički kandidat.

Nedjeljko Babić je Zagorac iz Klanjca - lijevo mu je Kumrovec, desno Veliko Trgovišće, pa sebe logično smješta u strogu sredinu. U svom mjestu jedan je od osnivača HDZ-a i potom gradonačelnik.

Od HDZ-a preko Zagoraca do kajkavaca

'Ne sramim se toga. Bilo je to vrijeme kada su stranku i državu stvarali istinski domoljubi. Kasnije je sve krenulo nizbrdo i upravo zato u svom programu zalažem se za reviziju pretvorbe i privatizacije. Bez toga nema rješenja problema korupcije', smatra on. Pored toga zalaže se i za nacionalizaciju banaka jer, kaže, nema smisla da se 16 milijardi kuna profita izvlači iz zemlje pogotovo ukoliko se zna kako su banke sanirane i privatizirane.

Nakon epizode u HDZ-u, završene 1999. godine, on ulazi u Zagorsku stranku i u njoj se zadržava sve do burnog raskola prije četiri godine te incidenta zbog kojega je morala intervenirati policija. Isključen je jer je sazvao skupštinu stranke i sebe imenovao za predsjednika, što je odbilo potvrditi Ministarstvo uprave, pa se s nezadovoljnicima pojavio na drugoj stranačkoj skupštini.

'Htjeli smo sve to podići na jedan viši nivo, ali zapravo se radi o smiješnoj stvari. Važno je da smo svi skupa do danas ostali u dobrim odnosima', tvrdi Babić. Mediji su tada izvještavali da je pokrenuo Hrvatsku stranku svih kajkavaca, kojoj je do danas očigledno dodao i druga dva narječja.

Dokument: "Izborni program Nedjeljka Babića"

'Kod nas su 'ča', 'kaj' i 'što' ravnopravni i nitko nema razloga sramiti se svoga jezika. Strogi smo centar i ne zanimaju nas podjele na lijevo i desno, na ustaše i partizane. Hrvati se moraju ujediniti jer ovo današnje masovno iseljavanje nije slučajno: radi se o Soroševoj politici koja očito ne smeta nijednoj dosadašnjoj vladi. Kako Mađarska može, a Hrvatska ne može?', pita se sugovornik tportala. Mađarsku i Orbana ponovno spominje nešto kasnije, kada naglašava da se zalaže za 'Europsku uniju nacija' umjesto da nam iz Europskog parlamenta stižu direktive 'što jesti i kako se ponašati'.

'Nitko ne tjera ljude od lopovluka i kriminala'

'Nisam protiv članstva u EU, ali jesam protiv statusa kolonije i takvog načina rada, da nam Merkel diktira micanje nacionalnog identiteta nacija. Što mi kao građani imamo od Europske unije, kolike novce dajemo i što dobivamo? Svaki stranac može kupiti zemlji i tako dalje, pa što će za desetak godina ostati od Hrvatske i Hrvata?', pita se predsjednički kandidat.

Nedjeljko Babić Izvor: Cropix / Autor: Admir Buljubasic / CROPIX

Za polupredsjednički sustav bori se zato što se doista smatra čovjekom iz naroda.

'Prošao sam cijelu Hrvatsku, osjećam bilo ljudi i znam njihove sudbine. Moji bi protukandidati samo vladali narodom, a nitko se ne trudi raditi s ljudima na terenu, educirati ih i tjerati od lopovluka i kriminala', objašnjava Nedjeljko Babić.

Paralelno s političkom karijerom, cijelo vrijeme je, kaže, razvijao svoj privatni biznis. Trenutno je vlasnik obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u Klanjcu.