SVI PREDSJEDNIČKI KANDIDATI

Oni su predali potpise, zavirili smo im u kutije: Iznenadit ćete se kad vidite brojke

04.12.2019 u 13:32

Bionic
Reading

S prvom minutom srijede istekao je rok za predaju zakonskog minimuma od 10 tisuća potpisa za predsjedničku kandidaturu. U Državno izborno povjerenstvo (DIP) stiglo je 12 prijava, ali je ona nezavisnog kandidata Slobodana Midžića odmah odbačena jer je donio samo jedan (svoj) potpis

Midžić je sada već redovan gost DIP-a u vremenu predaje predsjedničkih kandidatura. Prije pet godina, umjesto službenih obrazaca, predao je CD tvrdeći da se na njemu nalazi pola milijuna potpisa, a prije 10 godina stigao je bez ijednog potpisa, poručivši da predstavlja Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju i da njegova država ne priznaje Hrvatsku.

Aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kandidaturu koju podupire HDZ je potkrijepila s pozamašnih 232 tisuće potpisa. Međutim riječ je o gotovo 100 tisuća manje potpisa nego što ih je sakupila prije 10 godina, kada je u DIP donijela 330 tisuća potpisa potpore.

Iako mogu govoriti o određenoj klimi među biračima, potpisi nikako ne igraju presudnu ulogu.

Prije deset godina, kada se natjecao za prvi mandat, Ivo Josipović stigao je u DIP s 114 tisuća potpisa, dok je kandidat HDZ-a Andrija Hebrang prikupio 36 više, pa nije ni ušao u drugi krug tih izbora. Josipović je tada u drugom krugu pobijedio Milana Bandića i postao predsjednikom Hrvatske. Prije pet godina, kada ga je Grabar Kitarović izazvala s 330 tisuća potpisa, Josipović je uspio skupiti respektabilne 203 tisuće i potom izgubio izbore.

Tada je oporbena kandidatkinja Grabar Kitarović uz snažnu potporu stranačke infrastrukture HDZ-a željela brojem potpisa pokazati da je jaka kandidatkinja koja može donijeti promjenu na Pantovčaku, što se na koncu i dogodilo.

  • +11
Kolinda Grabar Kitarović predala potpise DIP-u Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Prvi izazivač, prema anketama istraživanja javnog mnijenja, Zoran Milanović, bivši premijer i kandidat SDP-a, vjerojatno želeći izbjeći takvu vrstu licitacije, potpise je predao tjedan dana prije roka, procijenivši da mu je 78 tisuća potpisa više nego dovoljno za ovu fazu predsjedničke utrke. Međutim tijekom prikupljanja doživio je podršku koju nije želio jer mu je potpis dao i na sav glas ga ishvalio te, rekli bismo, i 'istrolao' Branimir Glavaš, kontroverzni političar i optuženik za ratne zločine počinjene tijekom Domovinskog rata u Osijeku.

Pjevač Miroslav Škoro, prema anketama drugi izazivač po snazi, predao je oko 80 tisuća potpisa. Mrvicu više od Milanovića, kako se pohvalio.

Bivši sudac i aktualni europarlamentarac Mislav Kolakušić, posljednji iz plejade glavnih kandidata, pet dana prije roka predao je 15 tisuća potpisa. Prilikom predaje posumnjao je u ispravnost svih potpisa koje je predao Milanović jer smatra 'potpuno nemogućim' to da Radimir Čačić i njegova stranka mogu skupiti sedam tisuća, kako su objavili. Čačićeva stranka podržava Milanovića te mu je pomogla u skupljanju potpisa.

Na izborima prije četiri godine samo su četiri kandidata uspjela skupiti više od 10 tisuća potpisa - osim spomenutih Grabar Kitarović i Josipovića, to su bili aktualni ministar zdravstva Milan Kujundžić, kandidat stranaka okupljenih u Savez za Hrvatsku, koji je sakupio oko 50 tisuća potpisa, dok je iznenađenje bilo to što je tada nepoznati Ivan Vilibor Sinčić, kojeg je kandidirao Živi zid, uopće sakupio potpise. DIP-u su tada predali više od 15 tisuća potpisa.

Upravo Sinčićevi nastupi u predizbornoj kampanji i sučeljavanjima te solidan rezultat na izborima krajem 2014. prokrčili su Živom zidu put s političke margine prema Hrvatskom saboru i Europskom parlamentu.

Sličan plan evidentno imaju kandidatkinja Radničke fronte Katarina Peović, koja želi etablirati opciju na nacionalnoj sceni koja bi bila ljevija od SDP-a, i predsjednica Starta Dalija Orešković, koja je donedavno glasila kao glavna nova nada hrvatske politike, ali joj je tu titulu preoteo Mislav Kolakušić, te drugi kandidati koji su svjesni toga da neće dospjeti na Pantovčak.

Katarina Peović, koju je nominirala Radnička fronta, a podržala Nova ljevica, u utorak je Državnom izbornom povjerenstvu predala nešto više od 14 tisuća potpisa potpore za svoju predsjedničku kandidaturu, istaknuvši kako je to početak ujedinjavanja ljevice koja će Hrvatskoj donijeti promjene.

Dalija Orešković je imala znatno više problema te je kandidaturu doslovno predala u 5 do 12 i tek treba vidjeti hoće li biti prihvaćena nakon što se prebroji svaki glas.

Ekonomist Dejan Kovač, nezavisni kandidat kojeg podupire HSLS, u nedjelju je Državnom izbornom povjerenstvu predao više od 16.000 potpisa te istaknuo kako ne zastupa politike podjela kao većina njegovih protukandidata, već politike ujedinjenja.

U utrku se uključio i politički veteran, bivši pravaš, sada čelnik stranke Desno Anto Đapić, a koji tvrdi da je prikupio oko 13.000 potpisa potpore te najavljuje da će mu program biti otvaranje pitanja hrvatskog identiteta i poručuje kako hrvatska desnica sada ima svog autentičnog kandidata.

Saborski zastupnik Ivan Pernar, bivši istaknuti član Živog zida koji je nakon raskola s tom strankom osnovao svoju i nazvao je po sebi, također je predao kandidaturu s oko 15 tisuća potpisa potpore. Prigodu je iskoristio i kako bi prozvao medije da ga ignoriraju.

Najveće iznenađenje i najnepoznatiji kandidat je predsjednik Hrvatske stranke svih čakavaca, kajkavaca i štokavaca Nedjeljko Babić, a predao je DIP-u 14 tisuća potpisa. 'Ulazimo u predizbornu kampanju u kojoj se trebamo probiti na političko tržište i prikupiti što više svojih pristaša', dodao je. Ustvrdio je i da je ova utrka velika priprema za parlamentarne izbore.

Potpise je uspio sakupiti i redatelj Dario Juričan, alias Milan Bandić, koji svojim performansom upozorava na sporno i štetno djelovanje zagrebačkog gradonačelnika, kojem spočitava korupciju. Juričan je predao kandidaturu s 13 tisuća potpisa potpore, istaknuvši da je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić njegov jedini protukandidat.

PRAG JE 10 TISUĆA

Brojevi potpisa za koje kandidati tvrde da su ih donijeli u DIP

Kolinda Grabar Kitarović (HDZ) - 232.000

Zoran Milanović (SDP) - 78.000

Miroslav Škoro (nezavisni) - 80.000

Mislav Kolakušić (nezavisni) - 15.000

Katarina Peović (Radnička fronta) - 14.000

Dalija Orešković (START) - 10.000

Dejan Kovač (nezavisni) - 16.000

Anto Đapić (DESNO) - 13.000

Ivan Pernar (SIP) - 15.000

Nedjeljko Babić (Stranka svih čakavaca, kajkavaca i štokavaca) - 14.000

Dario Juričan alias Milan Bandić (nezavisni) - 13.000 

Slobodan Midžić - 1

 

Dario Juričan Izvor: EPA / Autor: Damjan Tadic / CROPIX