kraj agonije

Oslobođeni Hrvati iz Zambije sletjeli u Ljubljanu, do Zagreba će automobilom

03.06.2023 u 11:52

Bionic
Reading

Četiri hrvatska para i četvero njihove posvojene djece iz DR Konga doputovali su u subotu zrakoplovom iz Zambije u Ljubljanu odakle im je osiguran prijevoz do Zagreba, potvrdio je Hini glasnogovornik Vlade Marko Milić.

'Dvije obitelji će ići s našim kombijima u kojima su već postavljene stolice za djecu, a dvije sa svojim prijateljima, odnosno članovima obitelji, privatnim osobnim automobilima', rekao je Boris Grigić za HRT, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik RH u Sloveniji.

Predviđeno slijetanje je bilo u 14.15 na aerodromu u Ljubljani, međutim let je kasnio.

'Oni će se do izlaska iz zračne luke tretirati kao normalni putnici. Dakle, kada slete na Ljubljanski aerodrom, proći će sve carinske kontrole te napokon, nakon šest mjeseci, biti relativno blizu povratka kući, javlja HRT.

Osmero Hrvata oslobođeno je optužbi na Visokom sudu u Ndoli pošto je sutkinja je utvrdila da nema dokaza da su počinili kazneno djelo trgovine djecom niti da su dokumenti o posvojenju lažni.

Osmero Hrvata bilo je uhićeno u Zambiji prije sedam mjeseci zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga. Djeca su im pritom oduzeta i vraćena tek jučer kad je optužba srušena na sudu.

Odvjetnica Sandrom Marković je rekla javnoj televiziji kako neće biti danas na aerodromu.

'Ona neće doći, neće doći ni obitelji. Oni su htjeli prije svega, prije bilo kakvih izjava, sjesti s njima i porazgovarati. Šest mjeseci je prošlo, nisu se vidjeli. Trebaju prvo vidjeti kako se oni osjećaju i nakon svega doći napokon do svojih kuća i sa svojom djecom sjesti u miru i porazgovarati o svemu onome što se dogodilo', kazala je.

Hrvati s djecom Izvor: Screenshot / Autor: RTL