oslobođeni optužbi

Apel HND-a: Suzdržite se od senzacionalističkog izvještavanja o povratku hrvatskih državljana iz Zambije

03.06.2023 u 14:13

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo apelira na sve novinarke, novinare i medije koji izvještavaju o povratku hrvatskih državljana iz Zambije i njihove djece da se suzdrže od bilo kakvog senzacionalističkog izvještavanja, nego da izvještavaju u skladu s postulatima novinarske struke.

'Isto tako, pozivamo da se ne objavljuju do detalja rute njihova povratka s obzirom na to da ih treba poštedjeti eventualnih neugodnosti od strane raznog polusvijeta koji također preko medija može saznati sve detalje povratka', navodi se u priopćenju koje potpisuje predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

HND traži da poštujemo privatnost ljudi i njihovih obitelji, kao i činjenicu da nakon višemjesečnog sramotnog linčovanja bez ijednog dokaza, kojem su bili izloženi od dijela javnosti, političara i opskurnih medija, moraju opet zajedno sa svojim obiteljima započeti normalan život. HND izričito apelira na sve da posebno budu pažljivi u odnosu prema djeci.

Isto tako, Hrvatsko novinarsko društvo zahvaljuje svim novinarkama i novinarima te medijima koji su proteklih mjeseci o ovom mučnom slučaju profesionalno izvještavali i svojim radom kod najvećeg dijela javnosti osvijestili težinu situacije u kojoj se našli naši sugrađani, za razliku od nekih naših kolega koji su se zdušno pridružili progonu naših sugrađana.