suđenje u zambiji

Gotovo ročište: Policajac optužio Hrvate zbog lažne dokumentacije

26.05.2023 u 08:20

Bionic
Reading

Osmero hrvatskih državljana pojavilo se na ročištu pred Visokim sudom u Ndoli zbog sumnje u pokušaj trgovine ljudima. Prošlog puta ročište je odgođeno jer tužiteljstvo nije dovelo najavljene svjedoke

Današnje ročište obilježilo je svjedočenje, ali i ponašanje u sudnici, bivšeg hrvatskog saborskog zastupnika Ivana Pernara.

Najvažnije informacije s današnjeg ročišta:

  • Iako je prethodno bilo rečeno da Ivan Pernar neće svjedočiti, ipak je svjedočio
  • Pernar je rekao da je podnio prijavu protiv Hrvata jer da su 'krivotvorili dokumente za posvajanje djece'
  • Također je svjedočio kako je jedan od uhićenih Hrvata rođen kao žena, a da sada tvrdi da je muškarac
  • Prilikom svjedočenja, napravio je pravu malu dramu u sudnici, vikao i napadao uhićene Hrvate
  • Obrana je tražila da se Pernara pošalje u zatvor zbog nepoštivanja suda, ali se ispričao i ostao na slobodi
  • Na sud su dovedena i djeca, kako bi ih mogao identificirati policajac koji je uhtio hrvatske državljane

--------------------------------------------------------

16.15 Sutkinja je zaključila ročište za danas i objavila da će biti nastavljeno u ponedjeljak kada će biti ispitani ostali svjedoci, prenosi Jutarnji list.

16.14 Službenica Odjela za socijalnu skrb Joompa Muleya otkrila je da su djeca dobrog zdravlja i da su upisana u školu. Rekla je da je ured dobio informaciju od Odjela za useljeništvo da je djeci potreban siguran prostor.

'Istog dana smo uzeli djecu i do danas su kod nas. U trenutku kada smo primili djecu, najmlađe nije bilo dobro, zbog čega smo potražili liječničku pomoć', rekla je.

Muleya je rekla je sudu da je postojala jezična barijera, no da djeca sada mogu govoriti engleski i komunicirati s drugima.

Također je otkrila da je tijekom sastanka 24. veljače s kongoanskim vlastima utvrđeno da su djeca dovedena iz sirotišta u Kongu, piše Jutarnji list.

16:03 Sutkinja je naredila novinarima da napuste sudnicu zato što dovode djecu na sud, pa im se mora zaštititi identitet, piše 24sata i dodaje da se djecu dovodi na sud kako bi ih policajac mogao identificirati.

15:44 Policajac Envy Kombesa koji je uhitio hrvatske državljane svjedočio je da je oko vjerodostojnosti dokumenata o posvajanju angažirao konzulat DR Konga te da su mu potvrdili da su ti dokumenti lažni i da ih nije izdala kongoanska vlada. Također je rekao da je iz komunikacije između Stevena Mulija, poznatog i kao SBM, i hrvatskih parova preko aplikacije WhatsApp otkriveno da im je on naplaćivao 2040 dolara po djetetu, prenosi riječi zambijske novinarke 24sata.

14:27 Sutkinja je oprostila Pernaru dosadašnje ponašanje pred sudom nakon što se ispričao. Neće u zatvor, doznaju 24sata od svog izvora u Zambiji.

13:55 Osim Pernara iskaz na sudu dala je i službenica Odjela za socijalnu skrb, Joompa Muleya, koja je otkrila da su djeca dobrog zdravlja i da su upisana u školu, javljaju 24sata. Rekla je da je njen ured dobio informaciju od Odjela za useljeništvo da je djeci potreban siguran prostor. Također je otkrila da je tijekom sastanka 24. veljače s kongoanskim vlastima i drugim dionicima utvrđeno da su djeca stigla iz sirotišta u Kongu

12:53 Odvjetnici koji zastupaju obranu traže od suda da se Pernara odvede u zatvor zato što, upotrebom uvredljivih rijječi, pokazuje nepoštivanje suda, objavio je 24sata.

12:38 Pernara ispituje obrana, a na pitanje je li se žalio na proces posvajanja u Hrvatskoj odgovorio je da nije, prenosi Jutarnji list. Na pitanje je li išao u Kongo osporiti proces posvojenja, rekao je također da nije.

  • +14
Hrvati optuženi u Zambiji Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elveđi

11:44 Prema informacijama Jutarnjeg lista od njihovog suradnika iz Zambije, Pernar je na sudu rekao i da je podnio prijavu protiv Hrvata jer su 'krivotvorili dokumente za posvajanje djece'.

10:45 24sata javljaju, pozivajući se na informacije zambijske novinarke s kojom su u kontaktu da Ivan Pernar svjedoči na sudu o tome da je jedan od uhićenih Hrvata Noah rođen kao žena, a sada tvrdi da je muškarac. Pernar je prema njihovim informacijama napravio pravu dramu na sudu, dere se i urla. Odvjetnici obrane će ga optužiti za nepoštivanje suda. Podsjećamo da su u Zambiji homoseksualni odnosi zakonom zabranjeni te je LGBT zajednica izložena diskriminaciji i nasilju.

10:10 Jutarnji.hr doznaje da će bivši saborski zastupnik Ivan Pernar ipak danas svjedočiti na suđenju optuženim Hrvatima u Zambiji iako je na prošlom ročištu bilo rečeno da je Pernar maknut s liste svjedoka i da se ona smanjila s 11 na 10 ljudi.

8:30 Moguća su dva scenarija - sutkinja bi mogla odmah danas donijeti oslobađajuću presudu za Hrvate odnosno odbaciti optužbe, ako zaključi da ih tužiteljstvo nije dokazalo te se obrana onda neće ni saslušavati. U suprotnom slučaju, suđenje će se nastaviti te će Hrvati iznostiti svoju obranu.

8:00 Novo ročište zakazano za danas (petak), uz nalog da se dovedu svjedoci optužbe jer Sud prijedloge za daljnjim odgodama neće prihvatiti. Djeca iz DR Konga koju su četiri hrvatska para namjeravala posvojiti preuzele su zambijske službe socijalne skrbi, na sigurnom su i imaju dobre uvjete, rečeno je u srijedu Hini iz ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Četiri para iz Hrvatske otputovala su krajem prošle godine u Zambiju kako bi preuzela posvojenu djecu iz DR Konga u dobi od jedne do tri godine. Hrvatski sudovi potvrdili su im odluke o posvojenju, a MUP izdao hrvatske dokumente za djecu, no uhićeni su 7. prosinca u zračnoj luci u Ndoli kad su s djecom namjeravali napustiti Zambiju zbog sumnje u autentičnost dokumenata. Poslije su optuženi za trgovinu ljudima u pokušaju, a djeca su im oduzeta.

„Prema informacijama dobivenim od zambijskih vlasti, djecu su preuzele službe socijalne skrbi“, rekao je MVEP u srijedu. Ministarstvo je dodalo da se djeca trenutno nalaze u posebnom kompleksu gdje se za njih skrbe, da su „na sigurnom, nisu ni na koji način ugrožena te imaju medicinsku skrb i dobru prehranu“.

MVEP je dodao da je u suradnji s lokalnom humanitarnom organizacijom u više navrata djeci dostavilo hranu i druge potrepštine. Četiri hrvatska para u zambijskom zatvoru provela su gotovo sedam tjedana, do 23. siječnja kad su pušteni da se brane sa slobode. Sudac je na ročištu 6. veljače odlučio prekinuti suđenje te naložio da Hrvati u narednih 48 sati napuste Zambiju, no već sljedeći dan parovi su ponovo vraćeni u pritvor zbog širenja optužnice za ista kaznena djela koja im se stavljaju na teret.

Nedugo nakon toga ponovno su pušteni da se brane sa slobode, a suđenje im je premješteno na viši sud i upravo je u tijeku. Prošli tjedan ispitane su imigracijska službenica te recepcionerka hotela u kojem Hrvati odsjeli, ali su potom dva ročišta odgođena jer optužba nije dovela najavljene svjedoke.