ispitani svi svjedoci

Osječki sudac Vekić pušten da se brani sa slobode

07.07.2021 u 20:48

Bionic
Reading

Osječki sudac Zvonko Vekić, osumnjičen za primanje mita od odbjeglog Zdravka Mamića, pušten je u srijedu poslijepodne iz istražnog zatvora u Remetincu kako bi se branio sa slobode, doznaje Hina iz izvora bliskih istrazi.

Vekić je pušten nakon što je Uskok po završetku ispitivanja posljednjeg svjedoka predložio sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda ukidanje pritvora u kojem je Vekić bio zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Vekiću, njegovom kolegi Anti Kvesiću i poduzetniku Dragi Tadiću, osumnjičenom za posredovanje pri dodjeli mita, istražni zatvor je određen 10. lipnja. Naknadno je istražni zatvor određen i odbjegloj braći Zdravku i Zoranu Mamiću, koji se nalaze u BiH.

Na slobodi je od početka osumnjičeni osječki sudac Darko Krušlin. Kvesić je iz Remetinca pušten nakon što je u stegovnom postupku udaljen sa sudačke dužnosti, a Tadić nakon njega početkom srpnja kada položio jamčevinu.

Uskok je ranije objavio da je protiv sve šestorice pokrenuo istragu i zatražio istražni zatvor, detaljno navodeći zašto sumnjaju da su odgovorni za primanje i davanje mita i trgovanje utjecajem.

Istraga je pokrenuta nakon što je Zdravko Mamić, pravomoćno osuđen za izvlačenje novca iz Dinama, tužiteljstvu dostavio dokaze protiv sudaca koje je potom otvoreno prozivao za korupciju u javnim istupima i na društvenim mrežama.

Osječki suci se sumnjiče da su primili oko 400.000 eura mita od Zdravka Mamića u zamjenu za oslobađajuću presudu u prvom sudskom postupku te za odbacivanje druge optužnice protiv njega.

Uz to, Uskok sumnjiči suce da su od Mamića primili mito u obliku ljetovanja i putovanja, dok se Tadić sumnjiči za posredništvo između sudaca i Zdravka Mamića.