traže pritvor za svu šestoricu

Uskok objavio detalje osječke afere: Osumnjičena su trojica sudaca, poduzetnik Tadić i braća Mamić. Spominju skupi sat, putovanje u Dubai i mito od 370 tisuća eura

10.06.2021 u 15:13

Bionic
Reading

Uskok je na svojim mrežnim stranicama objavio da pokreće istragu protiv trojice sudaca Županijskog suda u Osijeku, Darka Krušlina, Zvonka Vekića i Ante Kvesića, koji su jučer uhićeni, te poduzetnika Drage Tadića. Istraga se pokreće i protiv Zdravka i Zorana Mamića. Za ovu će šestorku tražiti određivanje pritvora

Priopćenje Uskoka, samo s nadodanim imenima, prenosimo u cijelosti.

Osnovano se sumnja da je Darko Krušlin, prvostupanjski sudac Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Županijskog suda u Osijeku, 22. studenoga 2016. u Zagrebu, iako je znao da je u to vrijeme protiv Zdravka i Zorana Mamića i više drugih optuženika bio u tijeku postupak pred istim sudom te da postoji izvjesnost da će biti određen predsjednikom raspravnog vijeća u navedenom postupku, došao u svečanu ložu stadiona u Maksimiru te se upoznao sa Zdravkom Mamićem s kojim se nastavio družiti.

Pritom je Zdravko Mamić, znajući da je Krušlin sudac Županijskog suda u Osijeku, u cilju da stekne njegovu naklonost kako bi mu kao sudac pogodovao kada mu to bude potrebno, stavio na njegovu ruku svoj skupocjeni sat marke Audemars Piguet, a koji sat je Krušlin, svjestan svega navedenoga, uzeo.

Nadalje se osnovano sumnja da su, u razdoblju od travnja 2017. godine do 21. svibnja 2019. u Zagrebu, Osijeku, Banjoj Luci, Širokom Brijegu i Dubaiju, Mamići u više navrata ostvarivali osobne kontakte sa Zvonkom Vekićem, također prvostupanjskim sucem Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Županijskog suda u Osijeku, koji mu je predočavao da će on osobno te koristeći odnos povjerenja i kolegijalnih i prijateljskih odnosa sa sucima tog suda, pa tako i sa sucem Antom Kvesićem, za novčanu nagradu koju će s njima podijeliti, za njega i suoptuženike ishoditi povoljne sudske odluke u postupcima koji se protiv njih vode na tom sudu bez obzira na stvarno stanje spisa.

  • +5
Afera s osječkim sucima Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Tako mu je predočavao da će osigurati donošenje oslobađajuće presude u jednom predmetu, da će donijeti odluku o odbacivanju optužnice u drugom predmetu, kao i da će osigurati donošenje odluke o povratu jamstva u iznosu od sedam milijuna kuna u trećem predmetu.

Sukladno dogovoru s Vekićem, a u cilju donošenja sudskih odluka u njegovu korist, kao i u korist brata Zorana i drugih optuženika, Zdravko Mamić je kao protuuslugu za navedeno u više navrata Vekiću predao ukupno najmanje 370.000 eura za njega osobno i druga dva suca.

Osim toga su braća Mamić ostvarila kontakt i s trećeokrivljenim, sucem Antom Kvesićem u Širokom Brijegu, tijekom kojeg su neposredno dogovorili kako će ga Zdravko Mamić putem Zvonka Vekića novčano nagraditi za donošenje povoljne sudske odluke u jednom predmetu.

  • +3
Uhićenje suca Darka Krušlina Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

U svrhu realizacije navedenog, iznos od 100.000 eura je u dogovoru sa Zdravkom Mamićem osigurao Zoran Mamić, koji ima svojstvo suoptuženika u navedenom kaznenom predmetu, sve u nakani ishođenja za njega povoljnih sudskih odluka.

Navedeni iznos je Drago Tadić (šestookrivljeni) na traženje Zdravka Mamića predao Vekiću za njega i za Antu Kvesića, znajući koja je svrha predaje novca jer je prethodno u više navrata prisustvovao sastancima i dogovorima Vekića i starijeg Mamića, na kojima su razgovarali o spomenutim kaznenim postupcima i dogovarali donošenje sudskih odluka u korist IV. okr. i drugih optuženika, neovisno o stvarnom stanju predmeta.

  • +5
Uhićenje suca Zvonka Vekića Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Također su braća Mamić, kao nagradu za dogovoreno pogodovanje, podmirivali troškove inozemnog putovanja i boravka Zvonka Kvesića i njemu bliskih osoba u Ujedinjenim Arapskim Emiratima krajem 2017. godine te je ujedno Zdravko Mamić, autoritetom svog položaja u Hrvatskom nogometnom savezu (HNS), osigurao Vekiću odlazak na nogometnu utakmicu hrvatske reprezentacije u lipnju 2018. godine u Veliku Britaniju na trošak HNS-a.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

Uhićenje suca Ante Kvesića Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL