odluka suda

Dvojica osječkih sudaca i Tadić pritvoreni, Krušlin i Mamići brane se sa slobode

10.06.2021 u 18:21

Bionic
Reading

Dvojici osječkih sudaca Zvonku Vekiću i Anti Kvesiću te poduzetniku Dragi Tadiću sudac istrage odredio je u četvrtak istražni zatvor, dok je suca Darka Krušlina pustio da se brani sa slobode kao i braća Mamić koji su u BiH.

Vekiću je istražni zatvor određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, Kvesiću zbog opasnosti od ponavljanja nedjela, a Tadiću zbog tih razloga, ali i mogućnosti bijega jer ima i BiH državljanstvo.

Uskok je najavio žalbu na odluku suca istrage da odbije prijedlog za određivanjem istražnog zatvora sucu Krušlinu, dok odvjetnici ostale dvojice sudaca očekuju da će i njihovi klijenti uskoro na slobodu.

Uskok je ranije objavio da je protiv sve šestorice pokrenuo istragu i zatražio istražni zatvor detaljno navodeći zašto sumnjaju da su odgovorni za primanje i davanje mita, trgovanja utjecajem te davanja mita za trgovanje utjecajem.

Ne navodeći identitete Uskok je priopćio da je prvooptuženi Krušlin, kao prvostupanjski uskočki sudac 22. studenoga 2016. u Zagrebu, iako je znao da se u to vrijeme na njegovu sudu vodi postupak protiv braće Mamić i suoptuženika „te da postoji izvjesnost da će biti određen predsjednikom raspravnog vijeća”, došao u svečanu ložu stadiona u Maksimiru gdje se upoznao sa Zdravkom Mamićem i s njim se nastavio družiti.

Mamić je pritom, znajući da je Krušlin sudac Županijskog suda u Osijeku, „u cilju da stekne njegovu naklonost kako bi mu kao sudac pogodovao kada mu to bude potrebno, stavio na njegovu ruku svoj skupocjeni sat marke Audemars Piguet”, koji je sudac uzeo, kažu u Uskoku.

Navode da je od travnja 2017. do 21. svibnja 2019. u Zagrebu, Osijeku, Banja Luci, Širokom Brijegu i Dubaiju, Zdravko Mamić kao optuženik u nekoliko kaznenih postupaka protiv njega, njegova brata i drugih optuženika „u više navrata ostvarivao osobne kontakte” s Vekićem, također uskočkim sucem.

On mu je navodno obećavao da će osobno te koristeći odnos povjerenja i kolegijalnih i prijateljskih odnosa sa sucima osječkog Županijskog suda pa tako i osumnjičenim Kvesićem, „za novčanu nagradu koju će s njima podijeliti”, za Mamića i suoptuženike ishoditi povoljne sudske odluke”.

„Tako mu je predočavao da će osigurati donošenje oslobađajuće presude u jednom predmetu, da će donijeti odluku o odbacivanju optužnice u drugom predmetu kao i da će osigurati donošenje odluke o povratu jamstva u iznosu od 7 milijuna kuna u trećem predmetu”, ističe Uskok.

Sukladno dogovoru Zdravko Mamić je kao protuuslugu za navedeno u više navrata Vekiću predao ukupno najmanje 370.000 eura za njega osobno i druga dva suca.

Osim toga, Zdravko Mamić je zajedno s bratom, kontaktirao s Kvesićem u Širokom Brijegu gdje su dogovorili kako će ga putem Vekića „novčano nagraditi za donošenje povoljne sudske odluke u jednom predmetu”.

Zoran Mamić je potom, tvrdi Uskok, osigurao 100.000 eura, „sve u nakani ishođenja za njega povoljnih sudskih odluka”. Mito od 100.000 eura na traženje Zdravka Mamića sucu Vekiću, za njega i Kvesića, navodno je predao poduzetnik Tadić „znajući koja je svrha predaje novca budući da je prethodno u više navrata prisustvovao sastancima i dogovorima” sudaca s Mamićem.

Uskok navodi i da je Mamić, „kao nagradu za dogovoreno pogodovanje” podmirivao troškove inozemnog putovanja i boravka Vekića „i njemu bliskih osoba” u Ujedinjenim Arapskim Emiratima krajem 2017. te je ujedno autoritetom svog položaja u Hrvatskom nogometnom savezu (HNS) Vekiću osigurao odlazak na nogometnu utakmicu hrvatske reprezentacije u lipnju 2018. u Veliku Britaniju na trošak HNS-a, izvijestio je Uskok.

Istraga je pokrenuta nakon što je Zdravko Mamić, pravomoćno osuđen za izvlačenje novca iz Dinama, tužiteljstvu dostavio dokaze protiv sudaca koje je potom otvoreno prozivao za korupciju u javnim istupima i na društvenim mrežama.