VEĆINA AMANDMANA POSJEČENA

Oreškovićev proračun prošao test u Saboru: 80 za, 51 protiv

21.03.2016 u 11:04

Bionic
Reading

Nakon višesatnog češljanja po amandmanima Sabor je s 80 glasova za i 51 protiv podržao proračun za 2016. Na proračun su bila podnesena 94 amandmana, a vladajuća većina sve je oporbene odbila. Prihvaćen je amandman HDZ-ovih zastupnika dijaspore, a djelomično je prihvaćen amandman Mosta te zajednički amandman HSLS-a i Mosta

Već na početku Vlada je odbila nekoliko amandmana kojima su zastupnici nacionalnih manjina, HRID, IDS te stranka Bandić Milan 365 tražili više novca za programe nacionalnih manjina, Savjet za nacionalne manjine, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te za pomoć izdavačkoj kući Edit. Ministar financija Zdravko Marić poručio je kako se amandmani odbijaju jer su sredstva koja je predložila Vlada dostatna za te programe.

Iz sektora Ministarstva financija odbijen je amandman SDP-ovaca Damira Tomića i Domagoja Hajdukovića koji su tražili nešto više od milijun kuna više za pomoć Osječko-baranjskoj županiji, a odbijen je i amandman HNS-a kojim se tražilo povećanje sredstava za niz općina diljem Hrvatske.

Zastupnici su odbili i amandman kojim su Siniša Varga i Peđa Grbin tražili povećanje sredstava za Imunološki zavod. 'Ministarstvo zdravlja će osigurati sredstva za postupak preoblikovanja Imunološkog zavoda. Navedeno također proizlazi iz Uredbe o osnivanju Imunološkog zavoda. Budući da preoblikovanje nije završeno u prethodnom mandatu Vlade Vlada je odredila dinamiku pretvorbe iz trgovačkog društva u ustanovu te je s ovim sredstvima osigurala dovoljna sredstva za početak i pripremu proizvodnje barem u jednom manjem dijelu, a onda i u nastavku proširenja', pojasnio je ministar gospodarstva Tomislav Panenić.

Vlada je prihvatila amandman HDZ-ovih Bože Ljubića, Ivana Šukera i Željka Glasnovića kojim su tražili četiri milijuna kuna više za potporu povratka u BiH, na stavci Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Prihvaćen je i amandman Mosta kojim je traženo smanjenje sredstava za Ured bivšeg predsjednika RH, a u korist civilnih invalida Domovinskog rata. Podsjetimo, Most je tražio da se Mesićevu uredu smanje sredstva za 600.000 kuna, a Vlada je da se amandman djelomično prihvati, a sredstva smanje za 500.000 kuna.

Miodrag Demo iz Bandićeve stranke povukao je pak amandman koji je Klub zastupnika te stranke tražio da se za 55 milijuna kuna povećaju sredstva za trajna prava branitelja, a da se taj novac smanji političkim strankama te za rashode i materijal u KBC-u Zagreb. Vlada je taj amandman tako i tako odbila, nakon čega ga je Demo povukao.

Redom su odbijeni HNS-ovi amandmani kojim je ta stranka tražila više novca za subvencije trgovačkim društvima, poljoprivrednicima i obrtnicima izvan javnog sektora, za mlade poduzetnike te za opremanje ustanova kulture.

U domeni Ministarstva poljoprivrede odbijeni su amandmani SDP-ovih Tihomira Jakovine i Damira Tomića kojim se tražilo više od milijun kuna više za Državne ergele u Đakovu i Lipiku.

Redom su odbijeni i amandmani Tihomira Jakovine te HDSSB-ovih Josipa Salapića i Branimira Glavaša vezani uz poljoprivredno zemljište te navodnjavanje, a sredstava nije bilo ni za amandman Ivana Vilibora Sinčića koji je tražio da se za ekološku poljoprivrednu proizvodnju izdvaja 35 milijuna kuna, a ne 350.000 kuna.

SDSS je pak tražio više novca za razvoj potpomognutih područja, dok su HNS te SDP-ove Ingrid Antičević Marinović i Sabina Glasovac tražile više sredstava za vodoopskrbu otoka, razvoj otoka, hrvatske otočne proizvode te poticanje otočnog gospodarstva. Vlada, a onda i zastupnici vladajuće većine te su amandmane odbili.

Za koridor Vc, odnosno dionicu autoceste A5 granica s Mađarskom - Beli Manastir - Osijek 100 milijuna kuna tražili su Branimir Glavaš i Josip Salapić, no zastupnici su amandman odbili. 'Mađarskoj je potrebno izgraditi još 10 km ceste i uvjetuje završetak svoje dionice upravo završetkom dionice od Osijeka do mađarske granice. I smatram da hrvatska Vlada treba osigurati ta sredstva kako bi ta dionica barem započela s izgradnjom makar jednim trakom. To je projekt od međunarodna značaja i Hrvatska to mora napraviti. I zbog toga inzistiramo na usvajanju toga amandmana jer onoga trenutka kada mađarski premijer Orban okrene telefonsku slušalicu i nazove našeg premijera taj novac će se zasigurno osigurati', konstatirao je Glavaš nakon odbijanja amandmana.

Zastupnici vladajuće većine odbili su i amandman kojim je HDSSB-ov dvojac tražio 50 milijuna kuna za Podravsku brzu cestu. Glavaš je kazao da ne može vjerovati kakav odnos vladajući imaju prema Slavoniji i Baranji. 'Ja vaš proračun neću podržati, a bome ubuduće neću ni vašu Vladu', rekao je Glavaš.

Redom su odbijeni i oporbeni amandmani u resoru Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Pritom su odbijeni i amandmani HNS-a, Radimira Čačića, te SDP-ovih Željka Jovanovića, Damira Tomića, Sabine Glasovac i Domagoja Hajdukovića koji su tražili više novca za prijevoz učenika. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar kazao je da je Vlada već predložila amandman koji se odnosi na prijevoz učenika, pri čemu se u tu svrhu osigurava 32 milijuna kuna. Iako su oporbeni zastupnici tražili izdvajanje više sredstva, Šustar je objasnio da tolika sredstva nemaju.

SDP-ov Nenad Stazić ciljano je predložio svojih sedam amandmana. 'Potpuno sam siguran da bi ga prihvatili. Amandman, naime, nije moj. Prepisao sam ga iz prošlogodišnjeg proračuna. Taj amandman je tada dao predsjednik Sabora Željko Reiner. Dao je 77 amandmana kojima je skidao s Ureda predsjednika, tada Josipovića. Imao sam namjeru prepisati sve, ali nije mi se dalo. Prepisao sam samo sedam amandmana jer nije u redu izvrgavati ruglu predsjednika Sabora. SDP je tada glasao protiv ovog bedastog amandmana pa će i tako danas. Zanima me kako će glasati predsjednik Sabora i HDZ-ovci', objasnio je Stazić svoj prvi amandman.

'Molim Vas da ne rabite ružne izraze. Nije u redu govoriti jedno drugome da smo bedasti', kazao je Reiner

Amandman je na kraju odbijen gotovo svim glasovima protiv, no za njega je ipak glasao Reiner

Prepisanim amandmanima Stazić je predložio da se više novca izdvoji za znanost i obrazovanje te uzme Uredu predsjednice. Stazić se pritom osvrnuo i na činjenicu da se ranije prihvaćenim amandmanom Mosta smanjuju sredstva Uredu bivšeg predsjednika i upitao bi li se i Franji Tuđmanu da je živ smanjivala sredstva.

'Bili biste manji od zrna gorušice, bili biste niži od trave, tiši od vode. S obzirom na to da Vlada, a ni HDZ očito ne cijene akademika Reinera u dovoljnoj mjeri da prihvati njegove amandmane, on glasa za, a vi protiv, ja ću povući ostale amandmane', rekao je Stazić

Kao što je već ranije najavljeno, Vlada je djelomično prihvatila amandman HSLS-a i Mosta kojime se smanjuju sredstva za političke stranke, a daje u korist Hrvatske zaklade za znanost. Iako su HSLS i Most predlagali da se napravi preraspodjela nešto više od 14 milijuna kuna, Vlada je pristala na samo 7,8 milijuna kuna, tako da će stranke ove godine dobiti jednako kao i lani. 'U idućih nekoliko mjeseci možete očekivati prijedlog izmjena Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, a temeljem ovog amandmana ove je godine za stranke planirano 55 milijuna kuna', rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Vladajuća većina odbila je i niz amandmana oporbe iz domene Ministarstva rada, ministarstva zdravlja te Ministarstva socijalne politike.

Proračun za 2016. na kraju je izglasan s 80 glasova za i 51 protiv. Zastupnici su nakon cjelodnevnog češljanja amandmana prihvatili jedan zastupnika HDZ-a iz dijaspore, dok su dva amandmana prihvaćena djelomično - Mostov kojim se smanjuju sredstva Mesićeva ureda te daje za civilne invalide Domovinskog rata te onaj HSLS-a i Mosta kojim se smanjuju sredstva za političke stranke, a povećavaju sredstva za Hrvatsku zakladu za znanost.

Protiv proračuna bili su oporbeni SDP, HNS, IDS, Laburisti, HRID, Ivan Vilibor Sinčić, HDSSB, Radimir Čačić dok su manjinci Pupovac, Horvat, Radin, Juhas i Kajtazi prije glasovanja napustili sabornicu.

Podsjetimo, amandmani na predloženi proračun teški su gotovo milijardu i pol kuna.

Ukupni proračunski prihodi projicirani su na 114, 9 milijardi kuna, a rashodi u iznosu od 122,4 milijarde kuna, što čini planirani manjak državnog proračuna od 7,5 milijardi kuna odnosno 2,2 posto BDP-a. Na predloženi državni proračun za 2016. saborski su zastupnici podnijeli 94 amandmana, daleko manje od rekordnih 500-tinjak, ali je njihova težina respektabilna, pa samo HNS-ovi iznose više od pola milijarde kuna.