ČVENK NA PANTOVČAKU

Orešković kod predsjednice, smjenjuju li šefa SOA-e?

01.02.2016 u 07:24

Bionic
Reading

Premijer Tihomir Orešković u utorak prvi put kao predsjednik Vlade dolazi u službeni prijem kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Jutarnji list nagađa da će tema razgovora biti i zatražena smjena šefa SOA-e Dragana Lozančića

Predsjednica je, naime, zatražila smjenu šefa SOA-e, nezadovoljna jer nije bila obaviještena da je u kontaktu sa Zdravkom Mamićem koji je tada bio pod mjerama nadzora tajne službe. Lozančić je već bio na razgovoru kod premijera Oreškovića, a još je prije nekoliko dana iz Banskih dvora najavljeno da će ta smjena 'ići brzo'.

Premijer i predsjednica zajedno usmjeravaju rad tajnih službi, pa je za imenovanja i razrješenja čelnog čovjeka službe potreban njihov supotpis. Saborski specijalisti za unutarnju politiku i tajne službe iz redova HDZ-a i Mosta, Miro Bulj i Miroslav Tuđman, nisu htjeli komentirati najavljenu smjenu.

Druga tema razgovora trebalo bi biti imenovanje načelnika Glavnog stožera oružanih snaga, budući da Dragi Lovriću istječe mandat početkom ožujka, podsjeća Jutarnji. Prema dostupnim informacijama, mogući kandidati za prvog čovjeka vojske su generali s tri zvjezdice, odnosno časnici u činu general pukovnika. U Oružanim snagama u ovom trenutku to su generali Dragutin Repinc, zamjenik načelnika Glavnog stožera, Slavko Barić, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta, Mirko Šundov, glavni inspektor obrane, te Mate Ostović, zapovjednik Kopnene vojske.