slobodni govori

Orešković: Građani uslijed nagomilanih životnih problema osjećaju tjeskobu slušajući konferencije za novinare premijera, predsjednika Republike i Sabora

12.11.2021 u 14:25

Bionic
Reading

U saborskoj raspravi slobodnim govorima u petak dominirali su slučaj uhićenja bivše ministrice i članice Predsjedništva HDZ-a Gabrijele Žalac za što dio oporbe traži osnivanje istražnog povjerenstva, te uvođenja obavezne COVID potvrda za ulazak u javne ustanove

Katarina Peović (klub HSU-Radničke fronte) rekla je kako je prisutna frustracija nametnutim temama u javnom prostoru koju nameću vladajući i oporba slučajem Žalac, u kojem je "zamračeno" više od 13 milijuna kuna. Upitala je treba li za to osnovati istražno povjerenstvo. Dodala je da je na vlasti stranka pravomoćno osuđena za korupciju te ustvrdila kako korupcija u Hrvatskoj nije slučajna već sustavna.

Ustvrdila je također da HDZ 'namjerava dopustiti uništenje Brodarskog instituta', izuzetno važne institucije za gospodarski razvoj, s vrijednim nekretninama i zemljištem koji će se, kaže, "zamračiti".

Problematizirala je kupnju višenamjenskog borbenog zrakoplova Rafal za ukupno 999 milijuna eura, odnosno 2,4 milijarde kuna godišnje iz Državnog proračuna u uvjetima nagomilanih dugova u zdravstvu i skidanju sredstava s proračunske stavke namijenjene revitalizaciji Imunološkog zavoda.

Dalija Orešković (klub Centar Glas) rekla je kako građani uslijed nagomilanih životnih problema osjećaju tjeskobu slušajući konferencije za novinare premijera, predsjednika Republike i Sabora o tome je li netko koristio mobitel za vrijeme sastanka ili ne.

Pozdravila je reakciju pučke pravobraniteljice Tene Šimonović Einwalter koja je problematizirala odluku Stožera civilne zaštite o uvođenju obvezne COVID potvrde za javne ustanove, a da detalji provedbe još uvijek nisu poznati. Potrebne su jasne upute što i kako treba činiti, jer ljudi strjepe za radna mjesta, i kako ostvariti prava iz rada tih institucija i vrijeme za prilagodbu, navela je Orešković.

Smatra da je potrebno provesti raspravu o ograničenjima, jer, kaže, ni za jednu mjeru do sada nismo znali rok trajanja i previše smo prepustili Stožeru civilne zaštite da provodi demokraciju po svojoj volji. Dodala je da o odlukama koje zadiru u temeljna ljudska prava i slobode odlučuje u Saboru.

Željko Sačić (klub Hrvatskih suverenista) drži da Nacionalni Stožer civilne zaštite nema odgovarajući i učinkovit pristup za pošast covid krize koja već dvije godine guši Hrvatsku, jer nije uložio dovoljno stručnosti, energije i uključio ljude raznih stručnosti kako bi riješio problem.

Također je pozdravio reakciju pučke pravobraniteljice koja kako je rekao, 'ukazuje na represivni i segregacijski pristup Stožera, jer 16. studenoga stupa na snagu najrepresivnije mjere od Domovinskog rata, a da Sabor o tome nije raspravljao'. 'Zadnji je trenutak za obranu demokracije, ljudskih prava i sloboda', poručio je Sačić pozvavši na prosvjedne skupove za njihovu zaštitu.

Predsjedavajući potpredsjednik Sabora Željko Rainer, na to ga je podsjetio da su u Hrvatskom saboru koji treba djelovati na načelima demokracije, a ne pozivati na ulicu.

Silvano Hrelja (klub HNS-HSU-NZ) podsjetio je kako se u nedjelju obilježava Svjetski dan borbe protiv dijabetesa. Upozorio je kako u Hrvatskoj od dijabetesa boluje više od 310.000 osoba, a procjenjuje se da ih je ukupno više od 534.000 jer gotovo svaki drugi oboljeli i ne zna da je bolestan, a neliječenjem riskira tešku invalidnost i ovisnost o tuđoj pomoći.

Naveo je kako se 20 posto zdravstvenog proračuna, odnosno 6 milijardi kuna, izdvaja za liječenje dijabetesa, a od toga 80 posto za liječenje komplikacija. Potrebno je rano otkrivanje dijabetesa, redovite kontrole i uzimanje terapije kako bi se prevenirale komplikacije, upozorio je Hrelja, napominjući da je uspješnost liječenja svega 53 posto.

Nikola Mažar (klub HDZ-a) prisjetio se stradanja grada Vukovara u velikosrpskoj agresiji 1991. i skoro obljetnice njegove okupacije 18. studenoga, kada je kulminirao svirepi čin agresije.

Istaknuo je nadnaravno herojstvo hrvatskih branitelja u bitci za Vukovar 1991., koja se izučava na vojnim učilištima u SAD, gdje je oko 2000 branitelja odolijevalo 87 dana napadima oko 30.000 pripadnika jugoslavenske agresorske vojske i srpskih paravojnih formacija. Zahvalio je Vladi što je u proteklom mandatu izdvojila više od dvije milijarde kuna za Vukovar.