NOVI POČETAK

Orban progovorio o napuštanju EPP-a, oslanja se na Poljsku

08.03.2019 u 10:11

Bionic
Reading

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u petak da će njegova vladajuća nacionalistička stranka Fidesz možda napustiti Europsku pučku stranku (EPP), uslijed rasprave da njegova vlada provodi anti-briselsku medijsku kampanju.

U utorak je čelnik EPP-a Manfred Weber zatražio od Fidesza da ukloni reklamne plakate koji napadaju predsjednika Europske komisije Jeana-Clauda Junckera, a koji su dio kampanje ususret euro-izborima u svibnju.

Orbanov načelnik osoblja Gergely Gulyas rekao je da će Junckerove postere slijedeći tjedan zamijeniti oni s Orbanovim planovima da podigne natalitet zemlje te da Fidesz želi ostati u EPP-u.

U govoru na javnom radiju, Orban je rekao da i dalje želi reformirati EPP, skrenuvši ih u smjeru anti-migracija, no također je naglasio i mogućnost da Fidesz napusti EPP, a koji će se sastati na tu temu 20. ožujka kako bi ju raspravili.

"Rasprava može završiti tako da Fidesz pronađe svoje mjesto izvan EPP-a, a ne unutar te skupine", rekao je Orban u intervjuu. "Ako trebamo započeti nešto novo ... onda je pravo mjesto za to Poljska".

Orban je primijetio da vladajuća poljska stranka Pravo i Pravda (PiS) nije dio EPP-a.

Rekao je da je razgovarao s Junckerom i Weberom u četvrtak te da u nedjelju planira posjetiti Poljsku, njihovog velikog regionalnog saveznika. Varšava i Budimpešta prethodno su se zavjetovale na blokiranje bilo kakvih sankcija protiv bilo koje od zemalja oko poteza za koje kritičari kažu da ih udaljavaju od demokratskih standarda.

  • +7
Prosvjedi protiv Orbana u Mađarskoj Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Orban je najavio posjet i poljskog premijera Mateusza Morawieckog za 15. ožujka kada Mađarska slavi državni praznik, gdje će Orban održati memorijalni govor u kojem je često kritizirao Bruxelles.

Čelnik stranke PiS Jaroslaw Kaczynski Orbanov je saveznik te se dvojac povremeno sastajao kako bi raspravljao o odnosima u EU.