MAĐARSKI ČELNIK

Orbán: 'Nije lako biti kršćanin u Europi'

14.10.2023 u 11:48

Bionic
Reading

Mađarski premijer Viktor Orbán govorio je o preprekama s kojima se kršćani u Europi suočavaju tijekom razgovora sa svojim gruzijskim kolegom Iraklijem Garibashvilijem u Tbilisiju

Religija je bila jedna od tema tijekom posjeta mađarskog čelnika Gruziji. Dvojica premijera posjetila su samostan i pohvalila jedan drugoga za podupiranje kršćanskih vrijednosti.

'Nije lako biti kršćanin u Europi, upravljati kršćanskom vladom u Europi', rekao je Orbán, podijelivši svoju zabrinutost da su kršćanske tradicije 'osuđene na propast' ako se ne mogu zaštititi.

Govoreći u prilog europskim težnjama Gruzije, Orbán je izrazio razočaranje odlukom EU-a da Gruziji ne dodijeli status kandidata za članstvo 'dok su ga dobile zemlje koje su daleko inferiornije od Gruzije u smislu razvoja', piše Politico.

Tri su zemlje podnijele zahtjev za članstvo u EU prošle godine, s tim da su Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata, dok je Komisija rekla da Gruziji treba 'dati perspektivu da postane članica Europske unije', ali još nije dobila status.

'Ako se radi o procesu temeljenom na zaslugama, ono što se dogodilo bilo je vrlo nepravedno prema vašoj zemlji i to se mora ispraviti što je prije moguće', rekao je mađarski premijer. 

Za Garibashvilija, koji je 'svetost obitelji i tradicije' učinio kamenom temeljcem svoje konzervativne vladavine, Orbánova potpora dolazi u kritičnom trenutku jer se gruzijska vlada suočava s kritikama zbog prihvaćanja neliberalizma na štetu demokratskih vrijednosti kao što su ljudska prava.

No, iako je svaka podrška važna, udruživanje s Mađarskom možda neće biti od pomoći za gruzijske europske ambicije. Mađarska se i sama suočila s kritikama unutar EU-a zbog lošeg stanja vladavine prava i ljudskih prava. 

Što se tiče Gruzije, EU je toj zemlji dao 12 mjerila koja mora ispuniti, uključujući zaštitu ljudskih prava i reformu pravosuđa, kako bi dobila status kandidata. Od tada je vlada zemlje u sukobu s vodstvom EU-a, tvrdeći da je već učinila više nego dovoljno. 

No prema riječima glavnog diplomata EU-a, Josepa Borrella, 'potrebni su dodatni napori' i s obzirom na to da će Europska komisija u listopadu preispitati napredak Gruzije, gruzijske vlasti trebaju 'zgrabiti priliku'.