DEMOGRAFIJA U FOKUSU

Orban na samitu okupio šaroliku desničarsku ekipu: Pence se nada zabrani pobačaja u SAD-u, Dodik kritizira sebičnu Europu, a Vučić žali zbog popularnosti ljubimaca na društvenim mrežama

23.09.2021 u 14:38

Bionic
Reading

Jaka desničarsku ekipu okupio je Viktor Orban u četvrtak u Budimpešti na tzv. demografskom samitu, na kojem će dva dana raspravljati o demografiji i obiteljskim vrijednostima, učvršćujući poziciju Mađarske kao bastiona konzervativizma u Europi

U goste Orbanu tako su stigli predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, slovenski premijer Janez Janša, češki premijer Andrej Babiš i bivši zamjenik Donalda Trumpa Mike Pence. Poljski premijer Mateusz Morawiecki, koji predvodi ultrakonzervativnu vladu stranke Pravo i pravda, u posljednji je trenutak otkazao sudjelovanje na samitu. Poljsku zato predstavlja ministrica obitelji, rada i socijalne politike Marlena Malag. Glasnogovornik poljske vlade Piotr Müller istaknuo je u četvrtak da premijer Morawiecki pozdravlja inicijativu premijera Viktora Orbana i podržava demografsku deklaraciju koja će biti potpisana u Budimpešti. Potpisnik će biti i Poljska, potvrdio je glasnogovornik.

Od dolaska na vlast 2010. godine nacionalistički mađarski premijer Viktor Orban etablirao se kao 'iliberalni' branitelj 'kršćanske Europe' pred najezdom migranata. Isto tako je u sukobu s čelnicima iste te Europe koji stoluju u Bruxellesu zbog ugrožavanja slobode medija, nezavisnosti pravosuđa i borbe protiv LGBTQ osoba.

Prvi put tzv. Budimpeštanski demografski samit održan je 2015. godine i od tada se održava svake dvije godine kako bi se borio protiv migracija i potaknuo kršćanske parove imaju što više djece.

Prema pisanju AP-a, konzervativni čelnici iz srednje Europe izrazili su zabrinutost zbog pada nataliteta u zapadnom svijetu i razgovarali o načinima da se preokrene taj trend.

Glavna zvijezda događanja, bivši američki potpredsjednik Mike Pence izjavio je kako se nada da će nova konzervativna većina na Vrhovnom sudu, stvorena za vrijeme njegove i administracije predsjednika Donalda Trumpa, uskoro poništiti pravo na pobačaj u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

'Vidimo krizu koja nas danas dovodi ovdje, krizu koja pogađa samo srce civilizacije same. Erozija nuklearne obitelji obilježena je smanjenjem stope brakova, rastom razvoda, rasprostranjenim pobačajima i padom nataliteta', rekao je Pence.

Pohvalio je činjenicu da stope pobačaja padaju u Mađarskoj pod Orbanovom upravom te je izrazio nadu da će se stvari promijeniti i u SAD-u.

Podsjetio je da je uprava u kojoj je bio potpredsjednik imenovala 300 konzervativnih sudaca na savezne sudove, uključujući tri nova suca na Vrhovnom sudu.

'Možda bismo mogli imati novi početak u životu Amerike', rekao je Pence i naglasio da se nadaju i mole da će narednih dana nova konzervativna većina na Vrhovnom sudu Sjedinjenih Država poduzeti mjere za vraćanje svetosti života u središte američkog prava.

Politički gazda bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske Milorad Dodik, koji također sudjeluje na skupu, poručio je da se Balkan 'prazni' zbog politike EU-a, prenose Nezavisne.com.

'Dolazim iz zemlje u kojoj nije sve određeno, u kojoj smo naslijedili mnoge probleme iz građanskog rata. Tijekom građanskog rata u BiH broj rođene djece je bio mnogo veći nego u doba mira. To je potpuno apsurdno', rekao je Dodik.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je da je demografija pitanje opstanka Srbije i drugih zemalja, a uskoro će postati najvažnije političko pitanje u regiji jer je natalitet stvar opstanka. Vučić je ukazao i na činjenicu da ako se ode na društvene mreže i postavi slika prelijepog psa, ona će uvijek dobiti više lajkova nego ona sa svojim djetetom, prenio je Danas.rs.

  • +11
Demografski samit u Budimpešti Izvor: EPA / Autor: SZILARD KOSZTICSAK

'Govorim nešto što je zabranjeno, ali, da, isprobajte to sami. I danas je nepristojno govoriti o svojoj djeci ako govorite o obiteljskim vrijednostima. Možete povrijediti nekog, ali ste jako pristojni ako kažete da ćete voditi ljubimca na šišanje. Možete mi se smijati, ali tako je. Jako žalim zbog te činjenice', rezonira Vučić.

Prema njegovoj ocjeni, svi se suočavamo s tipom liberalnog političkog marksizma, 'koji nas podučava da slušamo nove teorije koje će izmijeniti naše živote na način na koji ćemo izgubiti naše živote'.

Na samitu je govorio i slovenski premijer Janez Janša.

Premijer Slovenije izjavio je da se u Europskoj uniji vodi rasprava o budućnosti EU-a, što je vrlo važno pitanje, a da je tema današnjeg skupa jedan od važnih aspekata te rasprave - pitanje demografije najvažnije je s kojim se suočava cijela Europa.

'Svima nam je jasno da, ako nema potrošača, nema ekonomije, ako nema đaka, nema ni obrazovnog sustava, a ako nema obrazovanih, nećemo imati upravu. Na mnogim mjestima ljudi nestaju, to je tendencija i problem koji ne možemo zanemariti', kazao je Janša.