jedinstveno tržište

Orban o članstvu u EU: Mađarska će biti među nekolicinom koja će ostati u Uniji ako ona ikada nestane

17.09.2021 u 11:47

Bionic
Reading

Mađarska mora ostati članica Europske unije kako bi osigurala pristup njenom jedinstvenom tržištu, rekao je u petak premijer Viktor Orban, dodajući da bi njegova zemlja bila među zadnjima koja će napustiti Uniju ako se ona ikada raspadne

Budimpešta i Varšava spore se s Bruxellesom zbog raznih pitanja - od LGBT prava do medijskih sloboda.

Europska je komisija pokrenula pravni postupak protiv te dvije članice zbog, kako kažu, mjera kojima se diskriminira gej zajednicu.

Konzervativni nacionalist Orban kazao je da za Mađarsku, neto primatelja EU sredstava, glavni razlog ostanka u EU-u nije novac koji dolazi iz Bruxellesa.

"Ako pogledate cijelu godinu, iz Bruxellesa dobivamo više novca nego što uplaćujemo, ali ako oduzmete iznos novca koji zapadne (tvrtke) izvlače iz zemlje (Mađarske) svake godine, saldo je negativan", rekao je Orban za javni radio.

"EU je važna za nas jer daje Mađarskoj tržište", dodao je.

"Moramo se zauzeti za EU i ostati u njoj. Zato kažem da ćemo, bez obzira na probleme, biti među nekolicinom koja će ostati u Uniji ako ona ikada nestane", pojasnio je mađarski premijer.

Orban je uveo stopu poreza na dobit od 9 posto kako bi privukao velike investicije u automobilsku industriju i proizvodni sektor, što je dovelo do ekonomskog rasta i veće zaposlenosti.

Mađarski je premijer kazao da očekuje veći gospodarski rast od 5,5 posto ove godine, što otvara put mjerama podrške ključnim glasačkim skupinama uoči parlamentarnih izbora iduće proljeće koji će, po trenutnim anketama, biti neizvjesni.