neviđeno dosad

Mađarska oporba na predizborima traži kandidate koji bi trebali svrgnuti Orbana

18.09.2021 u 16:26

Bionic
Reading

Mađari su u subotu počeli glasovati na dosad neviđenim predizborima oporbe kako bi se izabrali zajednički kandidati za izbore u travnju 2022. godine, a taj bi se potez mogao pokazati kao najveća prijetnja dugoj vladavini premijera Viktora Orbana.

Nakon niza godina svađanja i bolnih gubitaka, nekada razjedinjena oporba se okupila oko zajedničkog cilja: pobjede nad dugogodišnjim konzervativnim premijerom na parlamentarnim izborima sljedeće godine.

Ohrabreni općinskih izborima 2019., šest stranaka od ljevice do desnice se odlučilo ujediniti.

Oporba optužuje Orbana, koji se redoviti sukobljava s Bruxellesom oko migracije i vladavine prava, za endemsku korupciju i uspostavu autoritarnog režima od dolaska na vlast 2010.

Stranke se nadaju da će novi sustav predizbora biti način da na izborima poraze Orbanovu stranku Fidesz, najveću u Mađarskoj.

"Oporba može konkurirati Fideszu jedino ako se ujedini u jedan blok, naučili smo to na teži način", kazao je Antal Csardi, kandidat zelene stranke LMP.

"Sve osim Orbana" je moto oporbe usprkos ideološkim razlikama u spomenutom bloku, kazao je analitičar Daniel Mikecz.

Orban i njegova stranka Fidesz zabilježili su tri velike izborne pobjede zaredom od 2010. godine, najviše zahvaljujući izbornom sustavu "pobjednik uzima sve" koji nagrađuje velike stranke.

Predizbori traju do 26. rujna, a ako bude potrebno održat će se i drugi krug od 4. do 10. listopada kako bi se od trojice kandidata izabrao glavni kandidat za položaj šefa vlade.

Glasati se može elektroničkim putem te na štandovima postavljenim na javnim mjestima, poput parkova ili trgovačkih centara. Na predizborima sudjeluje preko 250 kandidata.

Ovi povijesni predizbori omogućit će glasačima oporbe da izaberu kandidate koji će ići u utrku protiv samog Orbana i kandidate koji će biti suparnici Fidesza u svih 106 glasačkih okruga.

Kao favoriti se spominju 41-godišnji Peter Jakab, šef stranke Jobbik koja je nekada bila stranka krajnje desnice, Gergely Karascony, 46-godišnji liberalni gradonačelnik Budimpešte i socijalistička eurozastupnica, 49-godišnja Klara Dobrev.

Karacsony, kandidat manje zelene stranke, pobijedio je Fideszovog gradonačelnika na lokalnim izborima 2019. godine. Naglasio je kako bi suradnja oporbe na tim izborima mogla biti model i za parlamentarne izbore iduće godine.

Karacsony je ovaj tjedan rekao da očekuje pobjedu na predizborima kako bi se mogao sučeliti s Orbanom.

"Ja najbolje mogu ujediniti oporbu i držati je zajedno", poručio je Karascony.