ULAGANJA OD 15 MILIJARDI EURA

Oporba: Vladina Stategija vodi u energetsku ovisnost

15.10.2009 u 11:59

Bionic
Reading

Hrvatski sabor sjednicu je započeo raspravom o Strategiji energetskog razvitka Republike Hrvatske do 2020. godine kojom se, uz ostalo, predviđa ulaganje oko 15 milijardi eura u energetiku

Vladina Strategija energetskog razvoja gura Hrvatsku u energetsku rastrošnost i ovisnost, tvrdi oporba. Planirano povećanje potrošnje pogoduje monopolistima koji prodaju skupu energiju, a ne građanima, upozoreno je u raspravi.

Vlada se na prijedlog strategije odlučila nakon javne rasprave o trima scenarijima, radi sigurne opskrbe građana energijom jer se, rekla je državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Tamara Obradović-Mazal, ne smije ponoviti plinska kriza iz siječnja.

Strategijom se, uz ostalo, predviđa gradnja dviju termoelektrana na plin, dviju na uvozni kameni ugljen te hidroelektrana. Predviđa se i da se do 2012. godine donese konačna odluka o eventualnoj izgradnji nuklearne elektrane u Hrvatskoj.

Strategija se, među ostalim, odnosi i na izgradnju terminala za ukapljeni plin, umrežavanje plinskog sustava s mađarskim, ulaganja u podzemna skladišta za plin, završetak modernizacije rafinerija, osiguravanje 90-dnevnih zaliha nafte do 2012. godine, kao i donošenje konačne odluke o projektu Družba Adria, piše hrt.hr.