VLADA NA POTEZU

Oporba traži hitnu izmjenu Lexa Perković

10.09.2013 u 14:31

Bionic
Reading

Već sljedeće srijede nakon dva mjeseca stanke saborski zastupnici vratit će se u klupe, a među prvim temama dnevnog reda prema najavama trebala bi se naći i izmjena tzv. Lexa Perković. Zasad ta tema nije uvrštena u dnevni red nadolazeće sjednice Sabora, jer izmjene prvo treba predložiti Vlada i poslati ih na drugu stranu Markova trga. Što se tiče oporbe, većina traži što hitnije izmjene

Iako je ministar pravosuđa Orsat Miljenić najavio da će se tzv. Lex Perković naći na saborskim klupama već na početku jesenskog zasjedanja, izmjene zakona koje traži i Europska komisija zasad nisu pristigle na drugu stranu Markova trga.

'Oni u Vladi koji su napravili štetu očito nisu svjesni toga da cijelim nizom drugih postupaka ponovno rade štetu pa sam prilično skeptičan hoće li to biti brzo ili neće biti. Naravno da bi to bilo od interesa Hrvatske da to bude čim prije, naravno da bi bilo od interesa da se to uopće nije ni dogodilo', prokomentirao je nakon sjednice Predsjedništva Sabora HDZ-ov potpredsjednik Sabora Željko Reiner

Gotovo svi u oporbi nadaju se da će izmjene spornog zakona skoro vidjeti na saborskim klupama, jer, kako kažu, tzv. Lex Perković mora se hitno izmijeniti.

'Ako se ovaj zakon pod hitno ne izmijeni u hitnoj proceduri, sasvim je sigurno da će pitanje Hrvatske doći na dnevni red Europske komisije. To nije dobro, jer brojimo i dalje prve dane članstva. Sve ono što smo potpisali moramo poštovati, a onda eventualno kroz određeno razdoblje pokušavati neke stvari promijeniti, ako za njih ima potrebe, a osobno smatram da ne. Ovo je daljnje produbljivanje krize koje dovodi do besmislenih i bespotrebnih političkih rasprava. Mi se zaista bavimo temama koje su u ovom trenutku nevažne zato što smo taj posao odradili. Ako smo nešto skinuli s dnevnog reda, tome se ne treba vraćati', smatra pak bivša premijerka Jadranka Kosor

Slično razmišljaju i u HDSSB-u te će stoga tražiti da izmjene što hitnije dođu na raspravu. 'Bavimo se kopanjem po kostima i po prošlosti dok je država u velikim problemima i to neće nijednom građaninu RH donijeti ništa dobro', kazao je HDSSB-ov Josip Salapić.

Da Vlada samo radi štetu građanima, jučer je ponovno napomenula i europska povjerenica za pravosuđe Viviene Reding kazavši da 'Vlada radi loše za Hrvatsku i njezin ugled'.

'Takvu ocjenu ponašanja Vlade na tu temu dao je i predsjednik RH. Te poruke će doći do premijera Milanovića, nadam se, jednog dana', kazao je predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar.

No s ocjenom europske povjerenice nije se posve mogao složiti HNS-ov potpredsjednik Sabora Milorad Batinić, ponovivši ipak da je stav njegove stranke 'da sve zakone koje smo preuzeli od EU-a i hrvatske zakone moramo poštivati.'

Predsjednik Sabora, SDP-ov Josip Leko razmišlja drugačije od oporbe i uvjeren je da sve ide po planu. 'Ja bih rekao da Vlada komunicira s Europskom unijom i ima svoju odgovornost prema građanima i prema Uniji i da će naći tu rješenje. Očekujem od Vlade da će to rješenje ponuditi Saboru', kazao je Leko.

Ponovio je svoj stav da 'treba osigurati da se svi zločini mogu procesuirati i da se nađu pred sudom'. Na tragu tog stava je i SDP-ov prijedlog izmjena Ustava kojima bi se ukinulo zastarijevanje političkih ubojstava. Taj se prijedlog, kazao je Leko, nalazi na dnevnom redu nadolazeće sjednice Sabora, i daljnji tijek procedure, kako kaže, ovisit će dogovoru među saborskim klubovima.

Podsjetimo, taj je prijedlog već bio u raspravi na Odboru za Ustav prije ljetne stanke, no tada nije dobio podršku ni oporbe, ali ni dijela vladajućih.

'HDZ je načelno od početka za to, ali uz određene uvjete, a pregovori hoće li se ti uvjeti ispoštovati još se vode', kazao je danas HDZ-ov Reiner. Naime, kako su iz HDZ-a prošli tjedan kazali za tportal, s vladajućima će o izmjenama Ustava razgovarati tek nakon što budu ispunjeni neki uvjeti, a jedan od njih je i izmjena tzv. Lexa Perković.

Podrška definitivno neće doći od Hrvatskih laburista. 'Mislim da je promjena zakona sasvim dovoljna za poštivanje obveza preuzetih ugovorom s EU-om', kazao je Dragutin Lesar.

Podsjetimo, SDP-u je za izmjene Ustava potrebna dvotrećinska većina svih zastupnika. Ako i pridobiju HDZ na svoju stranu, bit će im potrebna i podrška koalicijskih partnera HNS-a koji su prije ljeta odbili inicijativu za promjenu Ustava. Kako će se HNS sada postaviti, trebalo bi biti jasnije nakon sjednice Predsjedništva te stranke sljedeći tjedan.