DIREKTIVA MMF-A I EU-A

Opći štrajk u Portugalu protiv mjera štednje

24.11.2011 u 12:45

Bionic
Reading

Javni prijevoz i komercijalni letovi bili su u četvrtak poremećeni u Portugalu zbog općeg štrajka protiv mjera štednje koje se vlada obvezala provesti u zamjenu za zajam Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a koje će napose pogoditi zaposlene u javnim službama.

Nacionalna zrakoplovna tvrtka TAP otkazala je 121 od 140 komercijalnih letova predviđenih za četvrtak. Kontrolori leta pružali su samo tek mali dio usluga za letove prema otočju Azorima te prema Madeiri.

U Lisabonu nije prometovala podzemna željeznica niti brodski prijevoz na rijeci Tejo. Bio je poremećen i željeznički promet.

Sindikati su bili zadovoljni odzivom na opći štrajk kojim prosvjeduju protiv vladinih mjera štednje. Vlada se obvezala provesti rezove u zamjenu za 78 milijarda eura pomoći Europske unije i MMF-a.

Osim povećanja PDV-a na plin i električnu struju, porasta cijena javnog prijevoza, mjere obuhvaćaju i rezanje plaća u javnom sektoru.

Štrajkalo se u četvrtak i u drugim javnim službama: školstvu, zdravstvu i kulturi. Predviđeno je također tridesetak manifestacija protiv mjera štednje u cijeloj zemlji, a najviše u Lisabonu.