ANALIZA KOMUNIKACIJE

Oparina bolest iznjedrila je jednu dobru stvar koja svima mora poslužiti kao primjer

24.01.2018 u 12:37

Bionic
Reading

Bolest s kojom se suočava splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara iznjedrila je ipak nešto pozitivno - način na koji je ova vijest prezentirana u javnosti može poslužiti kao izvrstan primjer toga kako bi se trebalo ponašati u ovakvim dramatičnim situacijama, analizirala je za tportal komunikologinja Smiljana Leinert Novosel

Da je gradonačelnik hospitaliziran u subotu navečer, bilo je poznato već drugi dan ujutro. Javnost je mogla doznati koje su prve sumnje liječnika oko dijagnoze. Iako je na kraju ona ispala puno gora nego što se to znalo tijekom vikenda, kada se mislilo da je Krstulović Opara pretrpio tek lakši moždani udar, javnost je promptno obaviještena o svemu. Bez uvijanja i skrivanja.

Šef KBC-a Split Ivo Jurić izašao je pred novinare i u kratkim crtama objasnio kako gradonačelnik boluje od maligne bolesti, pruživši pritom dovoljno informacija da se zadovolji novinarska znatiželja, a ne ulazeći previše u pojedinosti.

'Izvedeno je to transparentno i umjereno. Dane su glavne informacije i to je pozitivan primjer kako treba postupati u takvim situacijama', kaže Leinert Novosel.

  • +2
Konferencija za medije Ive Jurića o zdravstvenom stanju Andre Krstulovića Opare Izvor: Cropix / Autor: Mario Todoric / CROPIX

Pogrešno je, ističe, išta skrivati i treba se javnost odmah izvijestiti, a u slučaju Krstulovića Opare javno su iznesene ključne stvari, i to medicinski utemeljene. Svemu je posebno pridonio sam gradonačelnik Splita koji se, nakon što je javnost doznala za tešku dijagnozu i neizvjestan ishod liječenja, oglasio preko društvenih mreža iz bolničkog kreveta.

'Posebno zgodna bila je njegova videoporuka, to je jako dobar oblik komunikacije. Time je Krstulović Opara poslao poruku: 'Ja sam jedan od vas, pomozite mi da se izvučem iz teške situacije.' To je jako pozitivno', smatra Leinert Novosel.

Podsjetimo, splitski gradonačelnik u subotu navečer zaprimljen je u KBC Split zbog vrtoglavice i glavobolje. Već drugi dan, u nedjelju, ravnatelj KBC-a Ivo Jurić izvijestio je novinare kako je riječ o manjem krvarenju u mozgu, odnosno lakšem moždanom udaru.

'U tijeku je dijagnostička obrada i prerano je govoriti o čemu se radi, bit ćete obaviješteni svaki dan. Nemamo što kriti', dodao je Jurić.

Pretrage su trajale cijeli ponedjeljak te se ispostavilo da je dijagnoza znatno gora. Jurić u utorak opet izlazi pred novinare i govori kako Opara ima tumor koji je metastazirao na mozak te je objasnio i kako će gradonačelnik biti liječen. Koji sat kasnije Oparini zamjenici Jelena Hrgović i Nino Vela sazivaju konferenciju za novinare da bi izvijestili javnost kako će vođenje grada funkcionirati u odsutnosti gradonačelnika.

Ovim potezima nestalo je mjesta za nagađanja, šuškanja, anonimne izvore iz bolnice i slično, a građani su mogli osjetiti da je sve pod kontrolom.

  • +51
Andro Krstulović Opara Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX