PROMIJENILI PLOČU

Opara i Kerum 'buše' splitski GUP, oporba bijesna: 'Uništavaju grad i dijele plijen'

04.01.2018 u 09:04

Bionic
Reading

Pola godine nakon početka mandata novi splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara otvoreno je najavio da uskoro kreće u izmjene najvažnijeg gradskog dokumenta, Generalnog urbanističkog plana (GUP). Oporba u Gradskom vijeću je bijesna

U ovotjednom razgovoru za Radio Dalmaciju Krstulović Opara je otkrio da već tijekom ove godine planira izmijeniti postojeći GUP na osnovi više od 800 zahtjeva pristiglih još u doba njegova prethodnika Ive Baldasara, dok će u roku od dvije do tri godine i nakon usvajanja strategije razvoja grada predložiti usvajanje potpuno novog dokumenta, 'GUP-a 2', izrađenog ispočetka.

'Prethodne izmjene nisu prošle jer nisu bile ambiciozne i jer tadašnji gradonačelnik nije imao političku potporu. Mi ćemo promijeniti niz stavki i donijeti plan mog prethodnika modificiran eventualnim izmjenama za prostor Žnjana i drugim izmjenama koje su bile postavljene i nisu ušle u plan', kazao je gradonačelnik Splita, izjavivši i da će 'individualizirati korekcije', odnosno stotine zahtjeva o kojima se već raspravljalo.

Izmjene splitskog GUP-a bile su prošle kompletnu proceduru, no u smiraju mandata gradonačelnika Ive Baldasara skinute su s dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća zbog žestokog protivljenja javnosti, ali i gotovo svih političkih stranaka. Jedni su prigovarali zbog prenamjene zelenih i sportskih sadržaja u građevinska područja, drugi zbog navodnog pogodovanja dijelu poduzetnika i političkih sponzora, a svi su zahtijevali da se prekine s praksom 'točkastih' izmjena i da se nakon dvanaest godina ovaj dokument napokon izradi ispočetka.

  • +8
Sjednica Gradskog vijeća Splita Izvor: Cropix / Autor: Joško Ponoš

Škorić: Bilo je drugo stanje duha  

Nakon smjene vlasti, međutim, druga priča: predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić za tportal je potvrdio da će se već do polovice ove godine usvojiti upravo 'točkaste izmjene' - da, tako se izrazio - a da će se tek nakon toga krenuti u dugoročni dio posla. 'Modificirat ćemo primjedbe koje su već bile pripremljene, postoji dosta projekata koji su spremni i nema smisla da dizalice i radna mjesta čekaju cjelovitu izradu GUP-a', kazao nam je Škorić. Upitali smo ga zašto se istom logikom nije vodio i prošle godine, kada su upravo HDZ-ovci bjesnjeli na Baldasara zbog 'točkastih' izmjena plana, a Škorić odgovara da je tada vladalo 'drugačije stanje duha'.

>> Žnjan je tek početak: Kad sam uspio preživjeti s ovakvim partnerima, ne treba mi lex šerif

'Ni izmjene nisu bile spremne, vidjeli ste reakcije javnosti, nije bilo gradskih projekata... Sada ćemo izvagati što je prihvatljivo', objašnjava šef splitskog HDZ-a. Potvrdio je da s koalicijskim partnerima iz HGS-a Željka Keruma 'postoji suglasje da se ide korak po korak i da se ne čeka cjeloviti novi GUP'.

Upravo Kerum prošle godine također je vrištao zbog Baldasarova pokušaja urbanističkih intervencija i objašnjavao da je 'sve namješteno investitorima i provedeno na nepošten način, mimo želja građana i interesa grada Splita'. Sada će, čini se, vrlo slične izmjene GUP-a odjednom rezultirati potpuno suprotnim učinkom.

'Ako su u interesu grada, bit će usvojene, a ako služe spekulacijama, neće', kazao je za tportal Kerumov najbliži suradnik i predsjednik Gradskog vijeća Jure Šundov. Tvrdi i da se o ovoj konkretnoj temi dosad nije razgovaralo s HDZ-om i da se radi o 'proceduri koja traje'.

Nije nevažno napomenuti da je upravo na Kerumovu intervenciju gradonačelnik Andro Krstulović Opara odustao od svog prijedloga za vršiteljicu dužnosti gradske pročelnice za urbanizam te da je na to mjesto postavljena Branka Mimica.

Predsjednik splitskog ogranka Mosta Ante Čikotić rezolutno odbija raspravljati o bilo kakvim 'točkastim' izmjenama GUP-a - izuzev eventualno ucrtavanja lokacija za reciklažna dvorišta. 'Sve ostalo može čekati strategiju razvoja grada i konačno cjelovito sagledavanje budućnosti Splita - neće svijet propasti za jednu godinu', kazao nam je Čikotić. On smatra da se u pozadini valjaju konkretni interesi:

'Otvaranje teme GUP-a je političko pitanje i na tome će se otkriti interesi vladajuće koalicije, a u praksi će se vidjeti kako izgledaju koalicijske smjernice i sporazum koji HDZ i HGS nisu predstavili javnosti', dodaje Čikotić.

'Opet pogodovanje svima'  

Vrlo oštra je i predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak te smatra da su 'točkaste' promjene GUP-a 'očekivani potez i nastavak Baldasarove politike pogodovanja svima i svakome'.

'Mahanje nekakvim 'GUP-om 1', koji će se raditi odmah, pa 'broj 2', koji će biti napravljen nakon izrade strategije razvoja grada, samo je prikrivanje prostornog zločina koji će ovime HDZ učiniti gradu i građanima Splita. Kovanica o 'individualiziranju korekcija' samo je drugo ime za 'točkaste' izmjene koje će izbušiti prostor grada, uništiti ono malo javnih površina i zelenila i konačno upropastiti šanse ovog grada za bilo kakvim smislenim i pametnim rastom i razvojem. Kao što smo bili glasni kod pokušaja prošlog gradonačelnika da ovo provede, Pametno će se svim silama opirati i sada, a pozivamo i građane da ustanu u obranu svog grada', kazala je Puljak za tportal.

  • +84
Spektakularne fotografije splitskog Žnjana iz zraka Izvor: Licencirane fotografije / Autor: CroDrone

Predsjednik Društva arhitekata Splita

'Ovo je nastavak Baldasarove politike'

Najavu parcijalnih izmjena Generalnog urbanističkog plana za tportal je prokomentirao predsjednik Društva arhitekata Splita Dragan Žuvela. On smatra da izmjene GUP-a, kojemu je 'istekao rok trajanja' - a koje je pokušao provući Baldasar - nisu bile ni strukovno ni društveno prihvatljive. 'Moglo bi se čak reći da su bile društveno sebične, a ne društveno korisne. Ponovno razmatranje te platforme izmjena zapravo je nastavak iste politike sagledavanja i gospodarenja prostorom, što nikako ne možemo podržati. U predizbornom razdoblju izrada novog GUP-a i strategije razvoja je bila osnova svih političkih programa, a kao građanin i kao arhitekt očekujem da se tog temelja djelovanja politika i drži. Argument 'gašenja požara' nužnim izmjenama također ne stoji, jer tri dobra zahtjeva ne mogu biti moralni štit za stotinu loših, a ono što svakako želimo izbjeći je ireverzibilan udar na prostor površnim i stihijskim izmjenama', kazao nam je Žuvela.