PRITISAK NA krstulovića-oparu

HDZ-ov vijećnik protiv svoje stranke gura Baldasarov (i svoj) GUP

23.03.2017 u 19:14

Bionic
Reading

Splitski gradski vijećnik HDZ-a Hrvoje Marušić, koji se smatra bliskim 'desnoj struji', preko društvenih mreža radi pritisak na vlastitu stranku kako bi na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Splita usvojila izmjene Generalnog urbanističkog plana (GUP-a), u kojima i on ima osobnog poslovnog interesa. U splitskom HDZ-u za tportal tvrde da naum neće proći

'Izglasavanjem GUP-a budući gradonačelnik može izvršiti obećano!' apelira Marušić preko Facebooka, pozvavši se na najavu stranačkog kandidata Andre Krstulovića Opare da će povećati gradski proračun sa 700 milijuna na milijardu kuna.

A ovako bi mu se, kako tvrdi, već na početku mandata servirala prilika za investicije u visini od 1,6 milijardi kuna i otvaranje 2250 novih radnih mjesta.

Upravo Marušić proteklih mjeseci u rukavicama je ucijenio Krstulovića Oparu: također na društvenim mrežama objavio je fotografiju sebe u društvu Zlatka Hasanbegovića, Marka Perkovića Thompsona i nekolicine eksponiranih splitskih desničara, pa objasnio da raspravljaju o imenima budućih zamjenika budućeg HDZ-ovog gradonačelnika Splita.

Odnosno, tko će biti njegovi prvi suradnici i kako zadovoljiti stranačko desno krilo.

U međuvremenu se pojavljuju sve glasnija nagađanja da dio HDZ-ovaca opstruira stranačkog kandidata i potiho podržava Željka Keruma, jednako kao i na izborima prije osam godina; Marušić ipak nije u tom krugu, nego poput Zlatka Hasanbegovića promatra gibanja i čeka svoju priliku.

Novim splitskim GUP-om, zbog kojega su se na zadnje noge digle građanske udruge i sasvim izvjesno neće biti usvojen idućeg tjedna, zemljište koje je u djelomičnom Marušićevu vlasništvu prenamijenilo bi se iz rekreacijske u mješovitu poslovno-stambeno-sportsku zonu, a on s partnerima namjerava izgraditi novu zubotehničku školu, manje stambene zgrade i javnu garažu, na čijem krovu bi se uredio sportski teren.

HDZ-ov vijećnik mjesecima se neskriveno zalaže za usvajanje plana i odbija primjedbu da se nalazi u sukobu interesa.

'Moj prijedlog za izmjenu GUP-a je samo jedan od mnogih i ne nalazim se u sukobu interesa jer ništa ne uzimam, nego poklanjam gradu', objašnjava svoju logiku za tportal.

'Zalažem se da se plan usvoji i imam argumente za to, ali postupit ću kako stranka odluči i bit ćemo jednoglasni', tvrdi dalje Marušić. No po izjavi predsjednika splitskog HDZ-a Petra Škorića, malo je vjerojatno da će se to dogoditi.

'GUP je jedan od najvažnijih strateških dokumenata i neozbiljno je uopće stavljati ga na posljednju sjednicu Gradskog vijeća, normalno je da o takvim stvarima odlučuje novi gradonačelnik na početku svog mandata. Ovako bi se isprovociralo prepucavanje koje ne bi bilo dobro ni za grad ni za same poduzetnike koji traže izmjene plana', kaže Škorić za tportal.

Pojašnjava da HDZ nije protiv većine predloženih 'točkastih' izmjena GUP-a i da će odmah po osvajanju vlasti izglasati one koje nisu sporne, ali i da će odmah pokrenuti izradu sasvim novog GUP-a od samih temelja. Marušićev pritisak Škorić nije posebno komentirao - kaže da je 'legitimno podržati razne inicijative', ali da je prelijevanje tih tema u predizbornu kampanju štetno.

Ovaj splitski poduzetnik, nekadašnji član HSP-a i Liste Veloga Mista, tvrdi da bi u njegovoj novoj školi bilo zaposleno čak 250 ljudi, odnosno pet puta više od sadašnjih pedesetak. Zvuči nerealno, no Marušić objašnjava da bi 'pokrenuo nove programe'.