posljedice izbora

Oni su sinoć slavili, ali možda su u problemu: Vijeća i skupštine mogli bi im zagorčati život. Kako će istrgovati većinu?

  • Autor: Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 31.05.2021 16:55
  • Objavljeno 31.05.2021 u 16:55
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Iako su se mnogi sinoć veselili rezultatima postignutim na lokalnim izborima, ispred nekih od njih velik je posao. Ispunjavanje svih obećanja koja su dali u kampanji uvelike ovisi i o tome hoće li ih u tome podržati gradska vijeća ili županijske skupštine. Upravo to nekima bi od njih mogao biti kamen spoticanja

Ivica Puljak jučer je postao novi gradonačelnik Splita, no hoće li uspjeti ispuniti sve što je planirao, ovisit će to i o Gradskom vijeću, u kojem još uvijek nije složena većina. Puljak je već sinoć najavio da danas počinje razgovore s ostalim sudionicima u Gradskom vijeću, a za sklapanje većine trebat će mu i vijećnici SDP-a, Možemo!, bivših stranačkih kolega iz Pametno za Split i Dalmaciju, ali i vijećnici Mosta te nezavisne liste Tomislava Mamića.

S druge strane su HDZ i HGS, a čini se da će upravo tri vijećnika Mosta biti prevaga u Gradskom vijeću. Njihov Ivica Grković za N1 je jasno poručio: 'Novi izbori nisu opcija!'

Koaliciju će morati skupljati i HDZ na razini Splitsko-dalmatinske županije kako bi njihov župan Blaženko Boban mogao ostvariti svoje ciljeve. HDZ u skupštini ima 18 mandata i vjerojatno će dobiti pomoć HGS-a i njihova četiri vijećnika. No za minimalnu većinu bit će im potrebne i ruke Domovinskog pokreta i njihova tri vijećnika.

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic

Novi šibensko-kninski župan Marko Jelić zasad ne bi trebao imati problema u Županijskoj skupštini jer je, prema neslužbenim informacijama, suradnja dogovorena još prije drugog kruga. Osim Jelićeve nezavisne liste, većinu će činiti vijećnici SDP-a, vijećnici nezavisne liste Stipe Petrine te vijećnici liste Mosta i Loze dok Domovinski pokret tek treba donijeti odluku. Situacija bi se eventualno mogla zakomplicirati nakon što se održe dopunski izbori na kojima će biti izabrana dva vijećnika iz redova srpske nacionalne manjine, a koji bi mogli poremetiti odnose većine.

HDZ je uz župana u Zadarskoj županiji već osigurao većinu u Županijskoj skupštini, no sasvim je drugačija situacija u samom Zadru. Njihov Branko Dukić uspio je osvojiti novi mandat, no većina mu u Gradskom vijeću ovisi o vijećnicima Enija Meštrovića, poznatijeg kao Ričard. On je već najavio da će do vikenda odlučiti što će napraviti, no jučer je za HRT rekao da se neće prikloniti nikomu, nego će njegova nezavisna lista postavljati uvjete pa tko im se pridruži, pridruži.

'Onda ćemo oformiti vijeće, ako netko prihvati naše uvjete, a te uvjete bit će teško prihvatiti, ako ih ne prihvate, onda ćemo ići na nove izbore', rekao je Enio Meštrović.

  • +6
  • +3

Enio Meštrović Ričard u predizbornoj kampanji

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

U Ličko-senjskoj županiji pobjedu je jučer odnio HDZ-ov Ernest Petry, a HDZ će, po svemu sudeći, imati i stabilnu većinu u Županijskoj skupštini. Svjestan je toga i gubitnik jučerašnjih izbora Darko Milinović. 'Pretpostavljam da će HDZ predočiti koalicijske partnere s kojima je javno išao', kazao je za N1.

Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar

Bjelovarsko-bilogorska županija otišla je u ruke HDZ-a, barem što se župana tiče. No situacija u Županijskoj skupštini nešto je kompliciranija. Lista čiji je nositelj dosadašnji župan Damir Bajs osvojila je najviše mandata, no radi se o koalicijskoj listi, na kojoj je čak 11 stranaka. Želi li poraženi Bajs oformiti većinu, trebat će mu i vijećnici SDP-a i Domovinskog pokreta, stranaka koje su mu dale podršku u drugom krugu izbora, ali i još nekog. Teško je vjerovati da više od 13 stranaka može dovoljno ujedinjeno djelovati kako bi opstruirale planove izabranog HDZ-ova župana Marka Marušića.

  • +1

Damir Bajs glasao je u drugom drugu lokalnih izbora

Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

U Koprivničko-križevačkoj županiji novi mandat osvojio je aktualni župan Darko Koren, no za većinu u Županijskoj skupštini trebat će pregovarati. Naime od ukupno 37 skupštinskih mjesta, SDP je osvojio deset, nezavisna lista Željka Lackovića osam, HDZ ima također osam. Korenova Mreža osvojila je četiri mandata, nezavisni Mario Rajn tri, a Most i HSS po dva. Po svemu sudeći, Koren će uz svoje partnere iz HDZ-a za većinu trebati i vijećnike Željka Lackovića.

On je uoči drugog kruga rekao da je spreman biti predsjednik Županijske skupštine, a da će njegova podrška ovisiti o nekoliko uvjeta. 'Pozivam sve političke stranke da formiramo snažnu zajedničku programsku platformu, većinu, koja će s naše strane imati dva cilja – neprikosnovena borba za osiguravanje ITU mehanizma financiranja za Koprivnicu, jer 50 posto našeg stanovništva živi u urbanom dijelu i ne mogu se koristiti fondovi za ruralni razvoj, a što je ključ razvoja županije', rekao je, kako prenosi Prigorski.hr, Lacković, dodavši da je drugi projekt Podravska magistrala.

>>> Iznenađenja i preokreti lokalnih izbora: Koga je odnio potres, koga korupcija, a koga smjena generacija? <<<

Većina se još mora sklopiti i u Vukovarsko-srijemskoj županiji. HDZ je uvjerljivo osvojio najviše mandata u skupštini, njih 16, i mogu računati na glasove SDSS-ovih vijećnika. Za većinu će im biti potrebne i ruke s liste čiji je nositelj bio Nikola Kajkić. Iako se u kuloarima priča da se već dogovorio s HDZ-om, on to demantira.

'Ma ne, ništa nisam dogovorio. Pa ne dogovaram ja. Istina, bio sam nositelj liste, ali uz moj mandat po dva su još osvojili Most i HKS. Znači, eventualnu suradnju ne dogovara Nikola Kajkić, nego dogovor partnera sa zajedničke liste koji nose mandate. Pri čemu će se prvenstveno gledati interes građana Vukovarsko-srijemske županije', kazao je za portal Vinkulja.hr.

Vukovar je osvojio aktualni gradonačelnik Ivan Penava, no pitanje je kakvu će podršku imati u Gradskom vijeću. Penava ima najviše vijećnika, no za većinu će mu trebati još ruku. Problem je to što mu je ograničen prostor za potencijalne partnere. HDZ, SDSS, DSS i HNS teško da će surađivati s Penavom kojeg je podržavao Domovinski pokret. Preostaju mu stoga samo vijećnici nezavisnog Željka Sabe, a koji je za N1 poručio da bi podržao onog koji će osigurati to da hrvatska i srpska djeca zajedno idu u škole i vrtiće.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!