pet ključnih pitanja

Enigma omikron: Što zasad znamo o novom soju koronavirusa koji je izazvao paniku i što to zabrinjava stručnjake?

02.12.2021 u 14:19

Bionic
Reading

Omikron je naziv novog soja koronavirusa identificiranog u Južnoj Africi, ali nije ondje i potekao jer se pokazalo da je u to vrijeme bio prisutan i u drugim zemljama svijeta, poput Nizozemske. Novi soj izazvao je zabrinutost među znanstvenicima i dužnosnicima zbog neobično velikog broja mutacija koje imaju potencijal učiniti virus brže prenosivim i manje osjetljivim na postojeća cjepiva. Što u ovom trenutku znamo o novom soju koronavirusa?

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nazvala je omikron 'varijantom koja zabrinjava' i upozorila da su globalni rizici koje on predstavlja 'vrlo visoki'. Slučajevi ovog soja otkriveni su u nizu zemalja, uključujući naše susjedstvo u Italiji i Austriji. U Europskoj uniji zabilježen je u 11 zemalja, a prisutan je i u Ujedinjenom Kraljevstvu, Švicarskoj i Sjedinjenim Američkim Državama.

Što znamo o prisutnosti omikrona u Hrvatskoj?

Zasad još nije zabilježen nijedan slučaj omikrona u Hrvatskoj, no to ne znači da nije prisutan. Kako je već detektiran u našoj neposrednoj blizini, vjerojatno je samo pitanje trenutka u kojem ćemo ga zabilježiti.

Hrvatska je uvela zabranu ulaska građanima iz niza zemalja u kojima je zabilježen omikron, ali i obaveznu dvotjednu karantenu za sve putnike s hrvatskim državljanstvom koji dolaze iz zemalja u kojima je zabilježen novi soj. Također, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) uputio je poziv svim građanima koji su unazad 14 dana doputovali iz područja Južne Afrike na testiranje u teritorijalno nadležne zavode za javno zdravstvo. Cilj im je pravodobna detekcija unosa i širenja varijante omikron virusa SARS-CoV-2. Poziv se odnosi, kako navode, na sve građane koji su 18. studenog 2021. i kasnije doputovali u Hrvatsku iz Južne Afrike, Bocvane, Kraljevine Esvatini, Lesota, Namibije, Zimbabvea ili Republike Mozambik. Pitanje je, međutim, koliko će takav potez biti učinkovit jer se varijanta omikron već raširila izvan toga kruga zemalja i prisutna je, kako smo naveli, u 11 zemalja Europske unije.

Trebamo li biti zabrinuti zbog omikrona?

Otkriće omikrona izazvalo je paniku diljem svijeta. Stručnjaci za javno zdravstvo pozvali su na oprez, ističući da još nema čvrstih dokaza za to da je opasniji od prethodnih varijanti, poput delte, koja je nakon što se pojavila brzo istisnula svoje prethodnike, kako kod nas, tako i u drugim zemljama.

Iako se pokazalo da je delta puno prenosivija od prethodnih varijanti - a postoje neki podaci koji ukazuju na to da može uzrokovati teže bolesti kod necijepljenih - malo je dokaza za tvrdnju da je smrtonosnija ili sposobna nadmudriti cjepiva, piše The New York Times. Mnogo toga ostaje nepoznato o omikronu, uključujući to je li prenosiviji i sposoban uzrokovati ozbiljniju bolest. Postoje neki dokazi da ova varijanta može lakše reinficirati ljude, ali i rani znakovi da može uzrokovati samo blagu bolest. No to se opažanje temeljilo uglavnom na slučajevima među mladima u Južnoj Africi, za koje je manje vjerojatno da će se ozbiljno razboljeti od covida.

Omikron je naziv novog soja koronavirusa identificiranog u Južnoj Africi, ali nije otamo i potekao jer se pokazalo da je u to vrijeme bio prisutan i u drugim zemljama svijeta Izvor: EPA / Autor: KIM LUDBROOK

Dr. Angelique Coetzee, južnoafrička liječnica koja je prva primijetila novu varijantu koronavirusa, rekla je da zaraženi omikronom zasad imaju izrazito blage simptome, nacionalne bolnice nisu preplavljene pacijentima zaraženima novom varijantom, a većina hospitaliziranih nije u potpunosti imunizirana. Međutim uz veliku ogradu da je prerano za bilo kakve konačne ocjene.

Omikron se nedavno pojavio i mora proći određeno vrijeme prije nego što stručnjaci saznaju je li patogeniji u odnosu na prethodnike. Znanstvenici očekuju da će u nadolazećim tjednima naučiti mnogo više. U ovom trenutku kažu da nema razloga vjerovati da je omikron nepropustan za postojeća cjepiva iako se može pokazati da manje štite do nekog nepoznatog stupnja. Proizvođači cjepiva izrazili su uvjerenje da mogu prilagoditi postojeće formule kako bi injekcije bile učinkovitije protiv novih varijanti.

Zašto su znanstvenici toliko zabrinuti zbog omikrona?

Kako se koronavirus razmnožava, stalno nastaju nove mutacije. Ponekad mutacije mogu dati patogenu prednost dopuštajući mu da se lakše širi među ljudskim domaćinima ili izbjegne imunološki odgovor tijela.

Istraživači u Južnoj Africi oglasili su alarm jer su pronašli više od 30 mutacija u proteinu šiljka, komponenti na površini varijante koja joj omogućava da se veže na ljudske stanice i uđe u tijelo. Neki od uzoraka iz Bocvane imali su oko 50 mutacija, a koje dosad nisu pronađene u kombinaciji.

  • +6
Reakcija na pojavu omikrona u mnogim je zemljama - restrikcija putovanja Izvor: EPA / Autor: REMKO DE WAAL

Virusni imunolog Luka Čičin-Šain u srijedu je objasnio da nova varijanta koronavirusa u svojoj sekvenci nosi brojne mutacije, pogotovo u S-proteinu, i to mutacije u pravilu prisutne u virusima koji izbjegavaju imunoprepoznavanja, što ukazuje na to da bi cjepivo moglo biti manje efikasno. Međutim, naglasio je, zasad su to samo predviđanja. Druga stvar koja zabrinjava, dodao je virusni imunolog, to je da se ovaj soj proširio u tolikoj mjeri da su ga identificirali u brojnim centrima, ne samo u Južnoj Africi, nego i u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi. To znači da se dosta proširio i da bi mogao biti jako zarazan.

Što je s cjepivima?

Očekuje se da će cjepiva pružiti određenu zaštitu protiv omikrona jer stimuliraju ne samo antitijela, već i druge imunološke stanice koje napadaju stanice zaražene virusom. Mutacije na proteinu šiljka ne otupljuju taj odgovor, za koji većina stručnjaka vjeruje da je ključan u prevenciji ozbiljne bolesti i smrti.

Navodeći mogućnost slabljenja imuniteta šest mjeseci ili više nakon cijepljenja, neki zdravstveni stručnjaci promiču ideju da se svi kojima je prošlo više od šest mjeseci od zadnje doze cijepe tzv. boosterima kako bi povećali razinu antitijela.

Goranka Petrović, epidemiologinja HZJZ-a, objasnila je da je, ako se dokaže da omikron uspješno izbjegava dio imunološkog odgovora, važno da građani što prije prime docjepnu dozu jer će onda povećanom količinom protutijela uspješno neutralizirati tu varijantu. HZJZ je dao preporuke za koje je stanovništvo jako važno docijepiti se - a to su ljudi od 50 godina nadalje, neovisno o komorbiditetima, oni koji su u domovima za starije i nemoćne, zdravstveni djelatnici, osobe iznad 18 godina u kućanstvima u kojima ima imunokompromitiranih te oni stariji od 18 godina s kroničnim bolestima.

  • +20
Omikron Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

BioNTech, Moderna i Johnson & Johnson rade na cjepivima koja bi specifično ciljala omikron ako se pokaže da ona postojeća nisu učinkovita protiv nove varijante koronavirusa, objavile su te tvrtke u ponedjeljak. Slično su poručili iz AstraZenece. Rusija je uvjerena da je njezino cjepivo Sputnjik V učinkovito protiv nove varijante, a u protivnom je spremna proizvesti stotine milijuna booster doza.

Hoće li panične reakcije produljiti pandemiju?

Poput delte, koja je prvo identificirana u Indiji, porast još jedne zabrinjavajuće varijante u zemljama u razvoju ukazuje na temeljni problem s kojim se globalna zajednica suočava više od godinu i pol nakon izbijanja pandemije.

Skladištenje cjepiva u bogatim zemljama, dok se siromašnije nacije bore da ih nabave, pruža više mogućnosti virusu SARS CoV-2 da se replicira i mutira među necijepljenima. Više mutacija znači da postoji više šanse da postane zarazniji, otporniji na imunitet ili smrtonosniji. Kako je pokazalo brzo širenje delte, nova opasna varijanta vjerojatno neće dugo ostati na jednom mjestu, piše The New York Times.

Rizici se protežu izvan područja javnog zdravlja. Negativne gospodarske posljedice uzrokovane novim sojem koronavirusa mogu pogoditi bogate zemlje gotovo jednako teško kao i one u razvoju.

Posljednjih dana niz ograničenja putovanja potaknut pojavom omikrona izazvao je ogorčenost među Afrikancima. Oni vjeruju da kontinent opet snosi teret panične politike u zapadnim zemljama, onima koje nisu uspjele isporučiti cjepiva i resurse potrebne za njihovu primjenu.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je u srijedu da je zatvaranje granica zbog varijante omikron 'duboko nepravedno, kažnjavajuće i neučinkovito', nazivajući to oblikom aparthejda prema Africi.

'S virusom koji ne poznaje granice, restrikcije putovanja koje izoliraju jednu zemlju ili regiju nisu samo duboko nepravedne i kažnjavajuće, one su i neučinkovite', rekao je novinarima, dodajući da smatra 'skandaloznim' osuđivanje Afrike zbog toga što nije cijepljena.

Spominjući Južnoafričku Republiku, koja je 24. studenoga signalizirala pojavu varijante omikron, zbog čega su druge zemlje zatvorile granice za njezine građane, šef UN-a ocijenio je da pojedine države ne bi smjele biti 'kolektivno kažnjavane jer su identificirale i podijelile ključne znanstvene i epidemiološke informacije sa svijetom'.

To je 'nepravedno' i 'nemoralno', ponovio je.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ