nova varijanta, novi problemi

Kako će omikron utjecati na opskrbne lance, a kako na inflaciju?

  • Autor: Siniša Malus
  • Zadnja izmjena 01.12.2021 20:23
  • Objavljeno 01.12.2021 u 20:23
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Jay Powell, predsjednik Federalnih rezervi, rekao je jučer da povlači riječ "prijelazno", kojom je mjesecima opisao koliko će dugo trajati razdoblje visoke inflacije.

Tvrdoglavo visoka inflacija mogla bi potaknuti središnju banku da ubrza svoj plan za povlačenje financijske potpore iz gospodarstva, rekao je.

Danas je OECD poduzeo sličan korak, upozoravajući u svojoj posljednjoj ekonomskoj prognozi da bi Omicron varijanta koronavirusa mogla pogoršati uska grla u opskrbi i potaknuti inflaciju. Procjena kako bi potencijalni porast u slučajevima nove varijante utjecao na gospodarski rast, lance opskrbe i inflaciju uznemiruje tržište, koje se posljednjih dana klackalo.

Dionice su jučer pale nakon Powellovih komentara, ali se danas vraćaju u pozitivu jer se sentiment mijenja između konkurentskih tumačenja kako će se stvari odvijati. Čini se da se investitori klade da će omikron usporiti gospodarstvo, ali i ublažiti inflaciju.

Od objave nove varijante prinos na 10-godišnju trezorsku obveznicu, koja nastoji pratiti inflaciju, pao je. Logika kaže da bi omikron mogao usporiti gospodarsku aktivnost, smanjiti cijene energije i uzrokovati odgodu kupnje za poduzeća i potrošača, što daje vremena tvornicama, preopterećenim lukama i prijevozničkim tvrtkama da riješe zaostatke.

  • +20
  • +17

Omikron

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

"Ako uspori potražnju, to će dati priliku preopterećenim logističkim mrežama da sustignu", rekao je Willy Shih, stručnjak za međunarodnu trgovinu na Harvard Business School, za New York Times.

"Zapamtite, još uvijek ima puno zaliha u pripremi i to tek dolazi do nas." No, novi podaci sugeriraju da je varijanta delta pogoršala, a ne poboljšala probleme s opskrbom. Vrijeme isporuke, koje je padalo od ožujka, skočilo je početkom srpnja, jer je delta izazivala porast broja slučajeva, prema indeksu otpreme koji je objavila logistička tvrtka Flexport Research.

Od prošlog je tjedna bilo potrebno prosječno 105 dana za otpremu robe u SAD iz Kine, u odnosu na 84 početkom srpnja i 50 prije pandemije.

  • +22
  • +19

Redovi za testiranje i gužva na sajmu Interliber

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

"Svaki put kada prekinete tijek", rekao je Phil Levy, glavni ekonomist Flexporta, "dodajete još malo problema." Kako valovi slučajeva koronavirusa dolaze i prolaze, mijenja se i ono što ljudi kupuju. ManMohan Sodhi, stručnjak za opskrbne lance na Bayes Business School u Londonu, upozorava na "efekt biča", u kojem male promjene u potražnji uzrokuju velike promjene u proizvodnji robe.

“Imajte na umu da su mnoga roba koju danas kupujete vjerojatno naručena još u lipnju ili čak ranije, a to je vrijeme isporuke koje drži potražnju i ponudu izvan posla”, rekao je. “Bez omikrona, očekivali bismo da će se problemi u lancu opskrbe ublažiti početkom Nove godine nakon božićnih kupovina i putovanja, ali s omikronom će to zahtijevati oporavak i manju inflaciju tijekom dobrog dijela 2022. godine.”, zaključio je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!