OBJASNIO ŠTO JE MISLIO

Oglasio se gradonačelnik: Split je bio nespreman, ali to nema veze s vojskom

20.07.2017 u 17:31

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara pojasnio je svoju izjavu o 'nespremnosti sustava', koja je navodno bila okidač za svađu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović s ministrom obrane Damirom Krstičevićem, a potom i za njegovu ostavku

'Rekao sam doslovno: 'Grad nije spreman dočekao ovu kataklizmu, a građani jesu i na to sam ponosan'. Točka. Kasnije se to interpretiralo kao dokaz da sustav ne funkcionira, pa se razvila priča oko ostavki i slično. Ni u jednom trenutku nije mi palo na pamet ulaziti u tuđe kompetencije, nisam osoba koja će procjenjivati kada će vojska izaći na teren. Cijelo vrijeme bio sam u komunikaciji sa županijskim vatrogasnim zapovjednikom Draženom Glavinom, ali o tome nismo ni raspravljali. Kad sam s predsjednicom razgovarao u večernjim satima, telefonom sam joj pred dvadesetak ljudi samo  ponovio ovu rečenicu o nespremnosti grada', kazao je Krstulović Opara.

'A čak ni ta izjava nije bila kritika nego konstatacija: ne možemo biti zadovoljni neuređenim površinama, korovom uz ceste, odbačenim otpadom i divljim deponijima, zakrčenim ulicama i drugim poteškoćama za gasitelje. Čak nismo imali kompletnu sliku hidrantske mreže, ona u nekim slučajevima nije bila dostupna građanima koji su se samoorganizirali ili nije bila u funkciji. Ukratko, građani su riješili problem koji gradska uprava prethodno nije riješila', dodao je splitski gradonačelnik i najavio da se više neće tolerirati komunalni nered, neuređene površine i područja uz prometnice, kao i da će inzistirati na postojanju protupožarnih puteva i koridora ispod dalekovoda.

'Split i Dalmacija su divni, to je raj na zemlji, ali kada malo bolje pogledamo što se nalazi na našim okućnicama i oko njih, slika je potpuno drugačija. Neke parcele i maslinici usred požarišta ostali su sačuvani jer su ih njihovi vlasnici održavali. Snažno ćemo krenuti na uvođenje komunalnog reda, što smo ovih dana dokazali na Žnjanu, a građani su dobro reagirali i oni će pomoći', ustvrdio je Krstulović Opara.

Tijekom požara on je gotovo konstantno bio na terenu ili na koordinativnim sastancima, osiguran je smještaj i prehrana za gasitelje, a u akciju su bile uključene gotovo sve gradske službe. Zahvalio se i svim gradonačelnicima okolnih gradova koji su promptno reagirali na na zahtjeve za logističkom podrškom. Gradski taksisti su besplatno prevozili građane i turiste, udruge i hoteli kuhali su za vatrogasce, a pomoć je pristizala na teren sa svih strana.

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave ovog tjedna je, upravo na dan izbijanja požara, iz proceduralnih razloga i zbog žalbe jedne tvrtke iz američkog Wisconsina poništila natječaj za sanaciju odlagališta Karepovac, što je konsterniralo Splićane. U srijedu su se župan i gradonačelnik sastali s ministrom Tomislavom Ćorićem i dobili obećanje da će Karepovac - zajedno s ostalim deponijima u županiji te budućim regionalnim centrom u Lećevici - dobiti status državnog prioritetnog projekta. Usprkos kašnjenju zbog poništenja natječaja, Opara tvrdi da je projekt napokon deblokiran i da će eko-bomba usred grada uskoro otići u povijest. od države, odnosno Vlade, očekuje nekoliko konkretnih koraka:

  • +26
Ovako su Splićani od požara branili svoje kuće u kvartu Kila Izvor: Cropix / Autor: Zvonimir Barišin

'Prije svega, očekujem da se kroz instituciju elementarne nepogode građanima refundira sva prijavljena šteta. To je minimum, a ostalo ćemo definirati u toku. Očekujem i daljnju modernizaciju vatrogasnog sustava, ali i izmjene zakona jer ponuđena rješenja moraju biti fleksibilnija i prilagodljivija ovakvim situacijama. Vatrogastvo se ne može jednako regulirati u Zaboku, Slavoniji ili Dalmaciji', kazao je gradonačelnik Splita.

Izvjesno je da će se splitska Javna vatrogasna postrojba uskoro popuniti s nedostajućih 24 profesionalna vatrogasca, te da će proračunska stavka za zaštitu od požara biti povećana. Splitske gradske službe već izrađuju analizu hidrantskog sustava, a preko gradskih četvrti uputili su poziv građanima da žurno prijave štetu nastalu u ovotjednoj katastrofi.

Split će po svemu sudeći zatražiti pomoć i oko obnove opustošenog područja, za što je ministar Tomislav Tolušić već najavio mogućnost raspolaganja s iznosom od 20 milijuna eura, a posebno pitanje jest infrastruktura. Da su, naime, Hrvatske ceste izgradile splitsku obilaznicu i njen potez od Mravinaca do Žrnovnice, što se razvlači punih dvadeset godina, ovotjedna katastrofa bila bi znatno manjih razmjera.