tragedija u beogradu

Oglasila se i Ana Brnabić: 'Sustav nije zakazao!'

04.05.2023 u 20:34

Bionic
Reading

Premijerka Srbije Ana Brnabić, komentirajući tragediju u kojoj su ubijeni učenici i čuvar OŠ "Vladislav Ribnikar", izjavila je da se ne slaže s onima koji kažu da je sustav zakazao

'Ne slažem se s onima koji kažu da je sustav zakazao. Ako sustav negdje nije zakazao, čini mi se da nije u ovom slučaju', rekla je Brnabić.

Dodala je da bi možda zakazao u nekom drugom slučaju ili primjeru, prenosi Nova.rs.

'Na nama je da vidimo možemo li nešto bolje', kazala je premijerka.

Osvrnula se i na mjere koje je danas usvojila Vlada Srbije na prijedlog predsjednika Aleksandra Vučića.

'Svatko treba ponijeti neki svoj dio odgovornosti', kazala je Brnabić.

Premijerka je izjavila da je od raznih ljudi, uključujući oporbene zastupnike i stručnjake, čula da se u škole treba uvesti uvede školski policajac, osiguranje, i video nadzor, i dodala da je to sve već postojalo u školi u kojoj je došlo do pucnjave.

'To je bogata, dobra škola u centru Beograda, glavnog grada. Da li bi to nekoga zaustavilo? Pa, nažalost, ne. Kažu, nitko nije razgovarao s njim. Pa čak ni to nije tako. Da kažete, siromašna obitelj, pa rade po cijeli dan i ne mogu razgovarati, ali ne, otac je liječnik, majka profesorica, mogli su se njime baviti', rekla je Brnabić. Ona je istaknula da 'nema pravilnosti' i da se ne može reći: 'Evo, ovaj je zakazao'. Istaknula je da do sada nije bilo registriranog vršnjačkog nasilja protiv dječaka koji je počinilo zločin. 'Ne možete reći da sustav nije reagirao. Ne možete se uhvatiti ni za šta', rekla je i dodala da vlada nastavlja raditi na ovom slučaju, kao i da se istraga nastavlja, uključujući forenziku telefona i saslušanja oca dječaka koji je pucao.

  • +13
Poruke, cvijeće i svijeće u Beogradu Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

'Istraga se nastavlja i forenzika njegovog telefona. Neće biti lako implementirati neke od ovih mjera. Tehnološki je jako teško', rekla je Brnabić.

Podsjetimo, Kosta K. (14) upao je jučer rano ujutru s oružjem u školu „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru i ubio devet osoba iz očevog pištolja. Usmrtio je portira škole i osam učenika, dok je šest osoba ranjeno. Nakon zločina kakav Srbija ne pamti, građani širom zemlje spontano su se okupili kako bi zapalili svijeće i ostavili cvijeće za nastradale učenike. Trodnevna žalost službeno počinje u petak.