MASAKR U BEOGRADU

Tri nova incidenta u školama, majka učenice: 'Lažete, nije bio zlostavljan!'

04.05.2023 u 17:24

Bionic
Reading

Beograđani se i drugi dan okupljaju paleći svijeće i ostavljajući cvijeće ispred Osnovne škole Vladislav Ribnikar, gdje je 13-godišnji K.K. u srijedu nešto poslije 8 sati ubio osmero djece i zaštitara škole, te ranio šestero učenika i nastavnicu, od čega je dvoje i dalje u kritičnom stanju

Pred kamerama se slomila jedna žena koju je uzrujao transparent na kojem je pisalo 'Razgovarajte s djecom'.

'Nije se drogirao, nije igrao igrice i nije bio zlostavljan. Ništa nije radio, ne lažite, bio mi je u kući! Bio je zlo i razmaženo, monstruozno dijete. I to je to. Gonite ovo! Kakvo 'razgovarajte s djecom'? Da, treba, ali s njim su razgovarali. Roditelji su razgovarali s njim, oni su vrhunski intelektualci!' vikala je žena koja tvrdi da je njezina kći bila na popisu.

Ustvrdila je također da je dječak bio voljen, 'da su djevojke u njega bile zaljubljene', te da je često dolazio kod nje doma jer se družio s njezinom kćeri, prenosi b92.net.

Novinarima je rekla da je njezina kći s osumnjičenim K.K. bila u platonskoj vezi dva mjeseca. 'Dolazio je kod nas, ja dvjesto puta ulazim u sobu, pitam što pričate, ‘lijepe priče pričamo‘ i tako dalje', rekla je žena te ustvrdila da se 'svi tinejdžeri osjećaju izopćenima u nekom trenutku'.

Poslije jučerašnje tragedije kakva se ne pamti u suvremenoj povijesti Srbije, tisuće učenika srednjih i osnovnih škola te brojni građani i danas odaju počast žrtvama jučerašnjeg masovnog ubojstva u školskom dvorištu i na Cvjetnom trgu, nedaleko škole. Vlada Srbije proglasila je trodnevnu žalost.

Povodom tragedije u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar bit će otvorena Knjiga žalosti, priopćilo je srpsko ministarstvo prosvjete. Kako je navedeno, građani i građanke u knjigu žalosti se mogu upisati u petak, 5. svibnja, od 15 do 19 sati, u subotu, 6. svibnja, od 10 do 15 sati, kao i u nedjelju, 7. svibnja, od 10 do 15 sati.

  • +13
Poruke, cvijeće i svijeće u Beogradu Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

Još prije mjesec dana razmišljao o napadu?

K.K. je nakon pucnjave sam nazvao policiju, priznao zločin i rekao da je on 'psihopat kojeg treba smiriti', prema navodima načelnika beogradske policije Veselina Milića.

Načelnik je također otkrio da im je dječak ispričao kako je još prije mjesec dana razmišljao o napadu na školskom igralištu, gdje je 'želio ubiti sve koji ga ignoriraju i iritiraju'. 'On je to vrlo planski zamišljao, kako i što. To je pitanje za sve nas: Što bi bilo da je stigao se to napraviti?' zapitao se Milić.

Policiji je K.K., u prisustvu odvjetnika i predstavnika centra za socijalnu skrb, rekao da je 'bio ignoriran od društva u kojem se nalazio i da je kroz taj način društvenog života bio izopćen od komunikacije i igre na odmoru ili ekskurzij'i', te da ga je to navelo da 'učini to što je učinio'.

Načelnik policije naveo je i da je ubojica imao četiri molotovljeva koktela koje je sam izradio. Milić je dodao i da ubojica nije imao namjeru ni želju tim koktelima zapaliti nijedno dijete ni društvo u razredu, već napraviti obrambeni zid kako policija ili bilo tko drugi ne bi mogli pružiti pomoć.

Dječak smješten u Kliniku za neurologiju i psihijatriju za djecu i mlade

Rezultat toksikološkog nalaza 13-godišnjaka je negativan, potvrdila je u četvrtak odvjetnica obitelji Irina Borović. Toksikološki nalaz zatražen je kako bi se utvrdilo je li dječak bio pod djelovanjem psihoaktivnih supstancija kada je jučer ubio osmero školskih kolega i zaštitara škole te ranio još šest učenika i nastavnicu povijesti.

Konzilij liječnika obavio je razgovor s dječakom poslije ponoći između srijede i četrvrtka, a daljnji pregledi bit će nastavljeni narednih dana. Dječak je smješten u Kliniku za neurologiju i psihijatriju za djecu i mlade, rekla je agenciji Tanjug odvjetnica obitelji.

  • +31
Paljenje svijeća ispred škole u Beogradu Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

Priveden dječakov otac

Istodobno, tužitelj Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nikola Uskoković poručio je da nijedan detalj zločina koji se dogodio u školi 'neće biti neistražen'. On je za Radio-televiziju Srbije (RTS) najavio da je za petak zakazano saslušanje dječakova oca, čijim pištoljem je počinjen zločin. Također se navodi i da je dječak posjećivao streljanu s ocem i pucao.

Uskoković je potvrdio da se u psihijatrijskoj ustanovi, uz odobrenje stručnjaka, prema dječaku poduzimaju mjere opservacije i medicinskog promatranja. Tim radnjama koordinira postupajući tužitelj za malodobnike Višeg javnog tužiteljstva, koji je i obavio očevid na dan masovnog ubojstva.

Dječak prema zakonu zbog godina ne može biti kazneno odgovoran. Dječakov otac V.K. se tereti za kazneno djelo protiv opće sigurnosti i određen mu pritvor od 48 sati, tijekom kojih usporedno traje i istraga, a potom će biti priveden na saslušanje u tužiteljstvo. Za kazneno djelo koje mu se stavlja na teret, zaprijećena je kazna od dvije do 12 godina zatvora. Majka i mlađa sestra preventivno izmještene iz stana u kojem žive.

Zbog masakra u Beogradu vlasti Republike Srpske sutra su proglasile dan žalosti, a predsjednik toga entiteta Milorad Dodik najavio je poduzimanje dodatnih mjera u školama. Najavio je kako djeca neće moći unositi mobitele u škole, a uvest će se i testiranje na korištenje droga.

  • +11
Svijeće i cvijeće za žrtve u Beogradu Izvor: Cropix / Autor: Antonio Balic / CROPIX

Niz incidenata dan nakon masakra

Nakon jučerašnje tragedije koja je potresla Srbiju, došlo je do niza incidenata dan kasnije.

Djevojčica L. I. (15) nožem je ranila dječaka i profesoricu koja ju je pokušala spriječiti u napadu, objavio je Blic. Incident se dogodio u gimnaziji 'Ruđer Bošković', a napadnute osobe nisu teško ozlijeđene. Djevojčica je napad izvršila kuhinjskim nožem, a riječ je o bivšoj učenici koja se samoinicijativno ispisala iz škole.

'Danas oko 13 sati bivša učenica (15) Gimnazije Ruđer Bošković došla je posjetiti svoju prijateljicu koja pohađa našu školu. Nakon što je bivša učenica prošla osiguranje i prijavila da je došla u posjet prijatelju, neko je vrijeme provela u školi bez ikakvih naznaka da bi moglo doći do bilo kakvog incidenta.

Za vrijeme malog odmora, između dva sata, bivša učenica iznenada je u hodniku gimnazije izvadila kuhinjski nož koji je sakrila kod sebe, s leđa prišla učeniku (15) i ubola ga u predjelu ramena. Učenik je zadobio lakšu tjelesnu ozljedu', stoji u priopćenju škole.

U hodniku je bilo troje nastavnika. Odmah su reagirali i zaštitili djecu, a dok je oduzimala nož bivšoj učenici, jedna nastavnica je zadobila dvije posjekotine. Ubrzo je dotrčao i radnik osiguranja, a na mjesto događaja brzo su stigli i policija koja je preuzela bivšu učenicu, te hitna pomoć koja je ozlijeđenima pružila liječničku pomoć.

Troje nastavnika koji su bili prisutni u hodniku odmah su reagirali i zaštitili prisutnu djecu, a tijekom oduzimanja noža bivšoj učenici jedna nastavnica je zadobila dvije posjekotine, kažu iz škole.

Napravio popis s imenima

Policija je intervenirala i ranije jutros, oko 9:50, poslije poziva da je devetogodišnji učenik trećeg razreda beogradske OŠ 'Desanka Maksimović' pravio popis s imenima, a s dječakom je obavljen razgovor.

'U više škola jutros je došlo do toga da djeca pod utjecajem jučerašnjeg događaja iz šale počnu simulirati istu stvar. U našoj školi dječak iz trećeg razreda je simulirao pucnjavu, nije bilo nikakvog pištolja i sve je smatrao šalom', rekla je pomoćnica direktora te škole Biljana Knežević. 'Kada smo ga pitali kakve su mu namjere, rekao je da je sve uradio iz šale', rekla je Knežević.

Mahao plastičnim pištoljem

Ranije danas policija je u prigradskoj općini Obrenovcu privela oca malodobnog učenika koji je jutros u OŠ 'Jefimija' u Obrenovcu, nakon minute šutnje zbog jučerašnje tragedije, izvadio plastični pištolj.

Na razgovor u policiju s ocem je otišao i sin. Dječak je, prema navodima medija, donio plastični pištolj u školu, izvadio ga i okrenuo prema učenicima, a policija je na poziv djelatnika škole odmah reagirala.

Incident se dogodio i u Bihaću. Naime, 18-godišnji A.Z. na društvenim je mrežama najavljivao da će počiniti masakr u Srednjoj školi u Bihaću, po uzoru na onaj koji je poduzeo 13-godišnjak iz Beograda.

Uhitili su ga pripadnici Federalne uprave policije (FUP), a ispostavilo se naposljetku da se radi o starijem tinejdžeru koji je prošle godine lažno tvrdio kako je silovao jednu djevojčicu, nakon čega je bio pušten. Osamnaestogodišnjeg mladića se tereti za ugrožavanje sigurnosti i terorizam. Nakon saslušanja u policiji, on će biti predan u nadležnost Županijskog tužiteljstva Unsko-sanske županije, priopćili su iz FUP-a.