...A NIJE BILO NI RIBIĆA

Odustali od štrajka jer više neće biti rezanja plaća

04.06.2013 u 15:30

Bionic
Reading

Sindikati državnih i javnih službi danas su parafirali sporazum s Vladom o načinu na koji će se povećati plaće državnim i javnim službenicima u vrijeme kada će Hrvatska ostvariti rast i kada će državni proračun to moći izdržati, nakon čega je otkazan štrajk koji su sindikati najavili za srijedu, 5. lipnja

'Današnjim parafom poslali smo u sve sindikate obavijest da se otkazuju štrajkaške aktivnosti', izjavio je predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec nakon završetka pregovora u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

'Vlada se sporazumom obvezala da ove godine neće smanjivati razinu plaća i dodatka za radni staž. Precizirano je da će Vlada i sindikati sjesti za stol nakon što tri uzastopna tromjesečja BDP bude pozitivan, odnosno veći od nule, i pregovarati o načinu i modalitetu povećanja koeficijenata za plaće, uz uvjet da deficit državnog proračuna bude manji od tri posto', rekao je Mihalinec.

Na četverosatnim pregovorima nije se pojavio predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić, no Mihalinec je kazao da razlog njegova izostanka nije nikakav protest, već je na putu. Nitko od sindikalaca nije parafirao sporazum u Ribićevo ime, već će o tome odlučiti tijela Matice.

Mihalinec je pojasnio kako parafiranje sporazuma znači 'da smo se sporazumjeli u dovoljnoj mjeri da se obustave štrajkaške aktivnosti, a sporazum će procijeniti naša tijela - ako smatraju da smo loše potpisali, odredit ćemo nove termine sindikalnih aktivnosti'.

Upitan po čemu se razlikuje današnji sporazum od jučerašnjeg prijedloga, naglasio je da su jučer bili predloženi uvjeti po kojima bi realizacija sporazuma bila moguća tek 2016., 2017. ili neke kasnije godine. Smatra da je današnji sporazum pošteniji i bolji, a onakvim sporazumom obvezali bi se na čekanje idućih sedam godina, bez obzira ima li ili nema novaca u državnom proračunu.

'Svi želimo i nadamo se da će se Hrvatska i gospodarstvo oporaviti i da će BDP biti pozitivan, a tada nastupa trenutak pregovora', rekao je Mihalinec.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić naglasio je kako su u Vladi jako zadovoljni što su postigli sporazum sa sindikatima o načinu na koji će se povećati plaće u državnim i javnim službama.

Vezano uz socijalni dijalog, istaknuo je kako je Vlada jučer na sastanku predložila sporazum o socijalnom miru sa sindikatima državnih i javnih službi koji će se 'brusiti slijedećih mjeseci'. U tom sporazumu definirat će se pravila ponašanja kada je dobra ili loša situacija u državi, a Mrsić je pri tom izrazio nadu da će ga svi zaključiti u dobroj vjeri.