ANALITIČARI UOČI SASTANKA

'Odnosi Hrvatske i Srbije popravljat će se desetljećima'

14.01.2013 u 21:10

Bionic
Reading

Hrvatska i Srbija kao dvije susjedne zemlje nemaju racionalnog opravdanja za nesuradnju, a skori susret premijera dviju zemalja poslat će poruku javnosti u obje zemlje o mogućnosti rješavanja problema kroz regionalnu suradnju, a ne kroz konfrontaciju, izjavila je u ponedjeljak u Bruxellesu potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić

'Sastanak dvojice premijera pripreman je već neko vrijeme. Očekujem pozitivnu poruku hrvatskoj, srpskoj i europskoj javnosti o mogućnosti rješavanja problema kroz kvalitetnu regionalnu suradnju, a ne kroz konfrontaciju', izjavila je novinarima ministrica Pusić.

Upitana može li susret na razini predsjednika vlada utjecati na smirivanje napetosti i prihvaćanja presuda Haškog suda, koje su u Srbiji oštro kritizirane, ministrica Vesna Pusić je rekla da Hrvatska poštuje pravnu proceduru i da je za nju taj slučaj završen.

'Što se nas i što se tiče cijelog svijeta, nema drugog načina nego poštovati pravosudne institucije. Puna suradnja s Haškim sudom bila je kriterij za naše napredovanje prema članstvu u EU-u, za nas je taj slučaj sada završen. Što se reakcija u Srbiji tiče, one su u početku bile žestoke, ali sada smo na drugim temama. Svatko ima pravo postaviti se kako god hoće, ali nema drugog načina nego poštovati institucije i procedure. Hrvatska i Srbija imaju interesa za suradnju, od političke do ekonomske i to je nešto što mi kao odgovorna zemlja u regiji moramo raditi. Nema racionalnog opravdanja za nesuradnju', rekla je Pusić.

Ona je rekla da će premijeri, koji će se sastati u srijedu u Beogradu, razgovarati o tri područja na kojima treba raditi: prvo su pitanja preostala iz rata, drugo su ekonomske teme, u prvom redu izlazak Hrvatske iz CEFTA-e nakon ulaska u EU i treće su europske teme, europska budućnost s obzirom na to da je Hrvatska pred članstvom, a Srbija i ostali susjedi imaju europsku perspektivu.

'Susret premijera neobično je važan zbog političke poruke i zbog pripremanja pozornice na kojoj se dalje odvijaju radni sastanci na različitim razinama, uključujući i dogovor oko prekograničnih projekata, gdje se nadam da ćemo identificirati projekte i konkretizirati dogovor do sredine veljače', rekla je hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova.

Politički analitičar Žarko Puhovski za srpske medije je izjavio da je riječ o izuzetno važnoj posjeti, prije svega zbog skorog ulaska Hrvatske u Europsku uniju, te da do susreta hrvatskog i srpskog premijera dolazi u 'posljednji trenutak' i da je izgubljena gotovo godina u odnosima dvije države.

Taj susret se 'dugo kuhao, ali nitko nije očekivao da će se skuhati tako brzo', rekao je Puhovski.
Prema njegovim riječima, Srbija nespremno dočekuje ulazak Hrvatske u EU, kao što je i Hrvatska nespremno dočekala ulazak Slovenije u Uniju.

'Prvi put u povijesti Srbija Hrvatskoj nije važna, a Srbiji je Hrvatska važna. Srbija je Hrvatskoj važna samo kao izvor turista, Hrvatska okreće leđa istoku', istakao je Puhovski.

Za razliku od vremena Franje Tuđmana, sada to nije stvar ideologije, već ulaska u EU, dodao je on. Iako u Srbiji toga nisu svjesni, naveo je Puhovski, Srbija će samo kroz Zagreb moći ići u EU, kao što je bio slučaj i s Hrvatskom i Slovenijom.

Nekadašnji veleposlanik Srbije u Njemačkoj Ognjen Pribićević
smatra da će ta posjeta doprinijeti 'otopljavanju' odnosa dvije zemlje poslije šest-sedam mjeseci njihovog zaoštravanja.

'Ne treba, međutim, previše očekivati od nje. Još desetljeće, dva odnosi će prolaziti kroz fazu toplo-hladno ovisno o političkim događajima. Bit će potrebno sigurno nekoliko desetljeća da ti odnosi dobiju jedan normalan i umjeren tijek, gdje bi se odnosi bazirali na ekonomskoj i kulturnoj razmjeni, a ne na razmjeni između političkih elita', ukazao je Pribićević.

Biće potrebno, prema njegovim riječima, dosta vremena da Srbija i Hrvatska izgrade odnose poput Švedske i Norveške ili Finske.

'To je zbog toga što danas Beograd i Zagreb gledaju prema Berlinu i Bruxellesu i u velikoj mjeri se regionalna suradnja zapostavlja. I ovaj dostignuti nivo je u većoj mjeri rezultat pritiska EU-a nego neke iskrene želje bilo s jedne i druge strane', smatra Pribićević.

S Pribićevićevom ocjenom o utjecajima EU-a koji su rezultirali posjetom suglasan je i profesor Fakulteta političkih znanosti i nekadašnji veleposlanik Srbije u Francuskoj, Predrag Simić.

Zaoštreni odnosi Srbije i Hrvatske koji traju već skoro pola godine, prema Simićevim riječima, nisu prihvatljivi za Hrvatsku, njezine susjede, a najmanje za EU, za koju kaže da vjeruje da stoji iza inicijative dolaska hrvatskog premijera.

'Ova posjeta znači kraj polugodišnjeg zamrzavanja odnosa poslije izbora u Srbiji koje nije imalo podlogu u realnom pogoršanju teritorijalnih sporova ili drugom, nego u percepciji koja u Zagrebu postoji prema novoj vladajućoj koaliciji u Srbiji, naročito pojedinim osobama', rekao je Simić.

Pribićević je dodao i to da su odnosi Srbije i Hrvatske ovakvi u posljednje vrijeme jer Beograd nema interesa za ono što se događa u Hrvatskoj izvan povratka izbjeglica i rješavanja njihovog imovinskog problema.

'Za to postoji interes, a za sve drugo ne. Ne postoji interes za njihovu kulturu, sport, nema ni ekonomskog interesa. Nije mnogo drugačije ni u Hrvatskoj, iako je tamo interes veći za ovo što se ovdje događa', zaključio je Pribićević.