lupanje po klupama

Odbor za Ustav: Predsjedavajući može odmah odobriti stanku, ali i ne mora

09.11.2023 u 12:33

Bionic
Reading

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav zauzeo je u četvrtak stav da predsjedavajući sjednicom može odobriti stanku zastupniku odmah nakon što je zatraži, ali i da nije protivno Poslovniku da je ne odredi odmah

Time je Odbor odgovorio na prigovore zastupnika Marijana Pavličeka (Suverenisti) i Sandre Bančić (Možemo) na vođenje sjednice potpredsjednika Sabora Željka Reinera prilikom premijerovog podnašanja izvješća o radu vlade kada je oporba prosvjedovala lupanjem pločicama po saborskim klupama.

Iako poslovničkim odredbama nije propisano odobravanje stanke odmah nakon što je tražena, dosadašnja praksa rada na sjednicama Sabora je da predsjedatelji u pravilu odmah odobravaju stanku čim je zastupnici zatraže bez obzira na redoslijed prijava zastupnika na govor, kazao je predsjednik Odbora Dražen Bošnjaković (HDZ).

Smatra se kako je u duhu demokratskog vođenja sjednice poželjno omogućiti zastupniku stanku odmah nakon što se za nju javio ali nije protivno Poslovniku niti ne odrediti je odmah, obrazložio je Bošnjaković zaključak koji je podržalo 7 članova Odbora, jedan je bio suzdržan i 4 protiv.

Peđa Grbin (SDP) stava je da predsjedatelj treba davati riječ zastupnicima po redoslijedu kojim su se prijavili, te da se u konkretnom slučaju jasno vidjelo da se Pavliček javio prvi a „ Reiner to nije vidio ili je to odlučio ignorirati”.

Istog mišljenja je i Sandra Benčić (Možemo) koja drži da je Reiner grupo prekršio Poslovnik kako bi premijeru dao prednost govora.

  • +11
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Arsen Bauk (SDP) kazao je da je namjera oporbe da odgodi početak govora premijera 3 do 4 sata bila legitiman način parlamentarne borbe, a da je potpredsjednik Sabora Reiner nepotrebno i neproporcionalno narušio demokratski legitiman način borbe. „Sukus je da je AP izašao za govornicu po modelu APP i za to dobio legitiman i proporcionalna odgovor”, rekao je.

Božo Petrov (Most) ocijenio je da Reiner ne zna voditi sjednice i da je prekršio Poslovnik te da nema smisla o tome raspravljati, a Vesna Nađ (Socijaldemokrati) da je Reiner pogriješio i nije se snašao u situaciji.

Milorad Pupovac (SDSS) smatra da je reakcija oporbe na previd predsjedavajućeg bila nerazmjerna, da inducira agresivnost u političkom životu, na stranu što onemogućava komunikaciju.

Ante Sanader (HDZ) istaknuo je da predsjedavajući vodi sjednicu na svoj način, da je oporba radila opstrukciju i sada traži opravdanje za lupanje.

Predsjednik Odbora Bošnjaković najavio je da će se uskoro ponovno ići s pokušajem promjene saborskog Poslovnika koji bi vrijedio za novi saziv što će biti prilika da se naprave korekcije i uklone nedostaci.

Odbor je također odlučio uputiti Saboru na glasovanje imena tri kandidata za povjerenika za informiranje koji su zadovoljili uvjete javnog poziva.

Riječ je o voditeljici Službe za zaštitu prava na pristup informacijama Dubravki Bevandić, novinaru i uredniku na HRT-u Nikoli Kristiću te ravnateljici Uprave za politički sustav i opću upravu u Ministarstvu uprave i pravosuđa Aniti Markić. Svi kandidati su diplomirani pravnici.

Sabor će o povjereniku za informiranje odlučiti na plenarnoj sjednici tajnim glasovanjem.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'