NAJBOLJE RJEŠENJE

'Dodatna šansa' za Rijeku: Odbor EP-a podržao produljenje statusa kulturnih prijestolnica do kraja travnja

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 29.10.2020 09:33
  • Objavljeno 29.10.2020 u 09:31
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletić/PIXSELL

Odbor za kulturu Europskog parlamenta podržao je prijedlog Europske komisije da se zbog pandemije koronavirusa status europskih prijestolnica kulture za 2020., Rijeke i Galwaya, produži do kraja travnja 2021.

Prijedlog također uključuje odgodu godine u kojoj će Temišvar (Rumunjska) i Elefsina (Grčka) biti prijestolnice kulture s 2021. na 2023., te da Novi Sad (Srbija) umjesto 2021. bude prijestolnica 2022. godine.

Zbog pandemije koronavirusa Rijeka i Galwaya morali su otkazati, odgoditi i prilagoditi mnoge planirane događaje i nisu mogli kapitalizirati provedene pripreme.

"Ova odluka nudi najbolje rješenje za ove gradove kako bi mogli vratiti propuštene prilike zbog koronakrize. Imati status Europske prijestolnice kulture treba promatrati kao privilegij za promicanje kulturne scene regije i europskih vrijednosti okupljanjem ljudi i kultura", rekla je u srijedu nakon glasanja izvjestiteljica za ovo pitanje, HDZ-ova zastupnica Željana Zovko.

"U bliskoj suradnji s uključenim dionicima, Europska unija spremna je pružiti dodatne šanse pogođenim gradovima da ostvare ove ciljeve na zdravstveno siguran, ali kulturno bogat način", dodala je Zovko.

  • +13
  • +10

Izložba '51000 Balthazargrad' otvorena je u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletić/PIXSELL

Odluka Odbora za kulturu treba biti potvrđena još i na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta, a nakon toga treba postići dogovor s Vijećem EU-a.

Naslov Europske prijestolnice kulture uveden je 1985. godine i od tada je više od 50 europskih gradova nosilo tu titulu.

Godine 2017. omogućeno je da se ta titula dodjeljuje i gradovima Europskog ekonomskog prostora te zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u Europskoj uniji.

  • +5
  • +2

'Šetanje napuštenosti' Siniše Labrovića u Rijeci

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovačić/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!