može se pogledati do 11. studenoga

U centru Rijeke otvorena međunarodna izložba o godinama nakon Prvog svjetskog rata

20.10.2020 u 14:32

Bionic
Reading

Izložba 'Nakon velikog rata. Nova Europa 1918. - 1923.' otvorena je u utorak na Trgu 111. brigade Hrvatske vojske u Rijeci u sklopu europske turneje, a hrvatsko izdanje dio je službenog programa Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture

Izložbu je priredilo više od 40 povjesničara iz 18 zemalja, djelujući u okviru Europske mreže sjećanja i solidarnosti. Govori o rađanju novog poretka u Europi nakon završetka Prvog svjetskog rata, s posebnim naglaskom na zemlje srednje i istočne Europe. Prikazane su brojne promjene do kojih je došlo u tom razdoblju na područjima politike, ekonomije, kulture i svakodnevnog života.

Predstavljeno je više od 200 materijala iz arhivske građe - fotografija, preslika dokumenata i filmova. Izlošci i informativni tekstovi su postavljeni na bijelo-srebrnu konstrukciju u obliku kvadra visine nekoliko metara.

Koordinator programskog područja 'Kultura sjećanja' Documente - Centra za suočavanje s prošlošću Boris Stamenić istaknuo je da je pristup ove izložbe u tome da nadilazi egocentrične nacionalne povijesti te da ne upada u zamku fokusiranja na kasnije događaje. Ona dobro pokazuje kako govoriti o europskoj povijesti pristupajući temi iz paneuropske perspektive, rekao je.

Izvanredni profesor s Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci Vjeran Pavlaković ustvrdio je da je u istraživanju povijesnih tema važna lokalna povijest, ali i međunarodni kontekst, ocjenjujući da to ova izložba uspješno čini. Rukovoditeljica programa Rijeka 2020 Emina Višnić ustvrdila je da je izložba jako potentna za različite interpretacije, ali bez ideologiziranja.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da bi se Rijeka mogla vrlo dobro prepoznati u ovoj izložbi, kako je razdoblje nakon Prvog svjetskog rata bilo vrlo značajno za ovaj grad. U tih nekoliko godina tu su se vodile političke pa i vojne bitke oko novih granica, naveo je. Ustvrdio je da se ova izložba odlično uklapa u programski pravac Doba moći projekta EPK.

Dosad je izložba prikazana u devet gradova: Sarajevu (Bosna i Hercegovina), Verdunu (Francuska), Berlinu i Weimaru (Njemačka), Pragu (Češka), Bratislavi (Slovačka), Wrocławu, Krakovu i Varšavi (Poljska). Organizator izložbe je Europska mreža sjećanja i solidarnosti a partneri su Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Filozofski fakultet u Rijeci, Grad Rijeka i Rijeka 2020. Ostaje otvorena do 11. studenoga.

  • +3
Izložba o godinama nakon Prvog svjetskog rata Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX