koronavirus

Od ponedjeljka na snazi blaže mjere: Evo što se sve otvara i pod kojim uvjetima

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 15.02.2021 06:37
  • Objavljeno 14.02.2021 u 22:31
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Srecko Niketic/PIXSELL

Od ponedjeljka 15. veljače, na snazi su nove epidemiološke mjere borbe protiv covida-19 koje dopuštaju da građani i poduzetnici uhvate određeni predah, već umorni od dugotrajne borbe s virusom. Četiri su kategorije popuštanja. Evo što se sve otvara i pod kojim uvjetima.

Od ponedjeljka je dopuštena dostava i isporuka hrane, pića, napitaka i slastica iz ugostiteljskih objekata, rad teretanama i fitness centrima, kladionicama, kasinima i školama za strane jezike i radionicama za djecu.

No, propisane su stroge mjere kojih bi se trebali pridržavati svi kojima su epidemiološke mjere olakšane.

Kada je riječ o prodaji hrane i pića, osobe koje preuzimaju hranu i napitke ne smiju zadržavati na terasama objekta ili pred objektom, nije dopušten ulazak u objekt, osobe koje čekaju isporuku moraju održavati razmak od dva metra pri čekanju i koristiti maske. Ne smije se zadržavati pred objektom, terase treba ograditi, a stolove i stolice posložiti tako da se onemogući korištenje, a na objekte treba staviti obavijesti o epidemiološkim mjerama.

U radu teretana i fitnes centara potrebno je voditi računa o maksimalnom dozvoljenom broju korisnika koji su istovremeno u objektu, a to je jedna osoba na 20 četvornih metara o čemu se mora istaknuti obavijest na ulazu. Treba voditi brigu o ventilaciji i provjetravanju prostora, a sve sprave nakon upotrebe treba dezinficirati. Nije moguće koristiti svlačionice i tuševe. O korisnicima će se voditi evidencija, a oni moraju koristiti samo vlastite ručnike i prostirke, održavati razmak od četiri metra te koristiti masku tijekom dolaska i odlaska iz teretane.

Škole stranih jezika trebaju ograničiti broj polaznika po grupama da se može odražavati razmak od najmanje dva metra između polaznika te je obvezno korištenje maski. Predavači trebaju održavati razmak od polaznika i nositi masku ili se odvojiti pleksiglasom te mjeriti temperaturu prilikom dolaska na posao, o polaznicima je potrebno voditi evidenciju i mjeriti im temeperaturu prije ulaska u prostor održavanja nastave.

  • +2

Terase kafića će još uvijek biti zatvorene

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Po pitanju dječjih igraonica i radionica, potrebno je ograničiti broj korisnika igraonice na jednog korisnika na sedam metara četvornih bruto korisnog prostora i o tome istaknuti obavijest.

I u igraonicama se mora odražavati razmak, nositi maska, te se mora osigurati dezinficijens za korisnike te se sve sprave i igračke moraju dezinficirati. S roditeljima se mora obaviti razgovor o eventualnom prisustvu simptoma, a pri ulasku se mjeri i temeperatura.

Najviše bure u javnosti je izazvalo otvaranje kasina i kladionica.

Za automat klubove, kasina i kladionice vrijede epidemiološke mjere kao i za trgovine, ovisno o njihovoj veličini, potrebno je ograničiti broj osoba koje ulaze, korisnici trebaju nositi maske i održavati razmak, osoblje je također obvezno koristiti maske, po mogućnosti da se odvoje od korisnika pleksiglasom ili drugom preprekom, te je potrebno dezinficirati prostor.

U automat klubovima broj korisnika se mora ograničiti na jednog na sedam metara četvornih bruto korisnog prostora, mora se održavati razmak te nositi maska, a o svemu tome treba istaknuti obavijest na ulazu. Ugostiteljski dijelovi kasina i automat klubova moraju biti zatvoreni, a sjedeća mjesta se moraju razdvojiti, metar i pol između stolica te tri metra između stolova. Ako postoje sjedeća mjesta moraju se razdvojiti od drugih sjedećih za metar i pol, a stolovi udaljeni jedni od drugih za tri metra.

Mjere traju do 28. veljače.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!