POVOLJAN TREND

U Sloveniji 329 zaraženih i 12 umrlih, moguće novo popuštanje mjera

14.02.2021 u 12:30

Bionic
Reading

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 329 slučajeva zaraze koronavirusom, 12 oboljelih od covida-19 je preminulo, a uz sadašnji relativno povoljan trend, dodatna popuštanja mjera mogla bi uslijediti početkom ožujka

Novozaraženih je čak za trećinu manje nego prije tjedan dana.

Trenutno je sedmodnevni prosjek potvrđenih zaraza u jednom danu 823, a pada i broj hospitaliziranih. Vlada je u četvrtak proglasila "narančastu" fazu epidemije, u kojoj se otvaraju sve trgovine do površine 400 četvornih metara, broj dopuštenih osoba pri okupljanju sa šest je povećan na deset, otvaraju se i sve osnovne škole za nastavu uživo kao i srednje za nastavu maturanata.

Od ponedjeljka je ponovo dopušteno kretanje izvan općinskih granica, no policijski sat sa zabranom kretanja noću ostaje na snazi.

Ako se održi sadašnji trend, početkom idućeg mjeseca Slovenija bi mogla ući u tzv. žutu fazu epidemije, s dodatnim popuštanjem mjera, najavio je u svojoj prognozi razvoja epidemije znanstveni institut Jožef Štefan koji za vladu radi modele razvoja epidemije.

Uvjet da se proglasi žuta faza je da do tada sedmodnevni prosjek zaraženih u jednom danu bude ispod 600 i da u bolnicama ne bude više od 500 oboljelih od Covida-19. U toj bi se fazi u škole i na fakultete vratili svi učenici, a ukinuo bi se i policijski sat. S druge strane, vladini epidemiolozi upozoravaju da bi se trend mogao i preokrenuti ako se osnovne protuepidemijske mjere ne budu poštovale, te ako se popuštanje u sadašnjoj fazi shvati kao da virusa više nema.

Zato ne isključuju mogućnost ponovnog zaoštravanja mjera i "zatvaranja" u budućnosti, posebno u slučaju pojave novih zaraznijih sojeva koronavirusa, prije nego se dobar dio populacije cijepi. Prema podacima ministarstva zdravstva do sada je u Sloveniji cijepljeno 70.752 osoba. Od posljedica Covida-19 u Sloveniji je do sada umrlo 3.717 ljudi.