ŠIRENJE ZDRAVSTENE MREŽE

Od 2025. u svim zemljama EU moći ćete dizati lijekove na e-recept

21.08.2023 u 20:00

Bionic
Reading

Širi se prekogranična zdravstvena mreža Europske unije. Tako turisti u hrvatskim ljekarnama mogu podići lijekove preko e-recepta koji im je izdao njihov obiteljski liječnik. Istodobno e-recept izdan u Hrvatskoj trenutačno vrijedi u 5 zemalja Europske unije, a od 2025. godine trebao bi vrijediti u svima.

Više od 23 000 turista ovih dana odmara se u dubrovačkim hotelima i privatnom smještaju. Zbog manjih zdravstvenih problema većina ne odlazi liječniku nego u ljekarnu.

- Imamo povjerenja, svakodnevno im dolazi mnogo turista pa znaju što nam treba preporučiti, govori turistica.

Istodobno, zahvaljujući prekograničnoj zdravstvenoj mreži Europske unije, turisti iz desetak zemalja članica mogu podići lijek preko e-recepta - koji im je prepisao obiteljski liječnik. Lijek će platiti, ali novac će im biti vraćen.

- Račun ide na e-mail na R1, tako da ta osoba može refundirati iznos u svojoj zemlji. Skratili smo taj dio puta da u slučaju potrebe kroničnih bolesti ne moraju ovdje ići kod liječnika nego vrijedi taj njihov recept, naglašava Marina Svilokos, ravnateljica Zdravstvene ustanove Ljekarna Dubrovnik za Dnevnih HRT-a.

Na isti način građani Hrvatske mogu podići lijekove u 5 zemalja - Finskoj, Estoniji, Portugalu, Španjolskoj i Poljskoj.

- Preko europske kartice preko tog e-recepta u slučaju da vam se nešto dogodi možete nazvati svog liječnika i da ga tamo preuzmete, isto ćete platiti, a ovdje će vam refundirati, rekla je Svilokos.

Recept je šifriran i preveden pa je zajamčena sigurnost i dostupnost podataka.

- U slučaju neplanirane skrbi, liječnik u stranoj državi može dohvatiti recept, odnosno karton, sažetak o pacijentu na njemu prepoznatljivom jeziku, a taj sažetak o pacijentu sadržava sve bitne elemente koji su bitni za pružanje skrbi, govori Andreja Matkun, načelnica sektora za podršku i nadzor informacijskih sustava Ministartva zdravstva.

Do 2025. sve bi države članice trebala biti umrežene u prekograničnu zdravstvenu mrežu Europske unije.