KRVAVI USKRS 1991.

Obljetnica pogibije Josipa Jovića

31.03.2010 u 15:43

Bionic
Reading

Prvoj žrtvi u Domovinskome ratu, redarstveniku Josipu Joviću, danas su počast u povodu 19 godina od pogibije odala državna izaslanstva, branitelji i obitelj položivši vijence i zapalivši svijeće kod spomen-obilježja na Plitvicama

Redarstvenik Josip Jović poginuo je na Uskrs, 31. ožujka 1991, u akciji hrvatskih redarstvenika protiv srpskih terorista koji su na Plitvicama balvanima zapriječili prometnicu. Srpski su teroristi iz zasjede napali hrvatske policajce koji su došli pomoći svojim kolegama opkoljenim u plitvičkoj policijskoj postaji, pri čemu je ubijen policajac Josip Jović. Akcija je poznata pod imenom 'Krvavi Uskrs'

Vijence su položila i zapalila svijeće izaslanstva Vlade, Hrvatskog sabora, predsjednika Republike, Ravnateljstva policije, županija Ličko-senjske i Splitsko-dalmatinske, kao i koordinacije braniteljskih udruga u čije se ime akcije na Plitvicama prisjetio njen zapovjednik Marko Lukić.


Premijerka Jadranka Kosor
u svom je govoru naglasila da bez žrtve mladog Josipa Jovića i žrtve ostalih branitelja ne bi bilo slobodne, demokratske i europske Hrvatske. 'Slobodne Hrvatske ne bi bilo bez Josipove žrtve, žrtve svih drugih branitelja te bez prvog predsjednika Franje Tuđmana koji je pozvao na obranu svega onoga što nam je sveto u našim životima', kazala je Kosor, prva predsjednica Vlade koja je prisustvovala obilježavanju pogibije Josipa Jovića na Plitvicama, uz pljesak okupljenih.

Posebno je zahvalila Jovićevoj majci Mariji za koju je, kako je rekla, vrijeme stalo onog trenutka kad je poginuo njen sin, kao što je stalo svima onima koji su u Domovinskome ratu izgubili najmilije.

'Domovinski rat bio je pravedan, osloboditeljski i obrambeni i nitko nam neće određivati kako ćemo i kada slaviti obljetnice pobjeda u Domovinskome ratu, poput Bljeska i Oluje', poručila je pritom premijerka i naglasila da je žrtva hrvatskih branitelja omogućila hrvatsko članstvo u NATO savezu te skori ulazak Hrvatske u EU.

'Ulaskom u EU vratit ćemo se kući, tamo gdje pripadamo, a sve to zahvaljujući Josipu i ostalim braniteljima, hrvatskim vitezovima koji su za to najzaslužniji', poručila je.

Hrvatska policija bila je začetak hrvatskih obrambenih snaga, kazala je Kosor i stoga pozvala sve na 'očuvanje dostojanstva svakog policajca', posebno danas kada se borimo protiv korupcije i kriminala. 'U toj borbi hrvatska policija ima punu potporu, istinsku i apsolutnu i u njoj nećemo posustati', kazala je.

I ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko naglasio je da je borba protiv kriminala i korupcije 'najvjerodostojnija obveza' u kojoj policija neće posustati te dodao da se u toj borbi 'neće dati impresionirati bombastičnim kvalifikacijama'.

'Obrana Hrvatske od zla korupcije bit će najbolja zahvala poginulom Joviću i drugim braniteljima', rekao je. Ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić rekao je da je dužnost svih sačuvati dignitet hrvatskih branitelja, od kojih je danas 'većina i dalje radno aktivna i ne traži posebna prava i povlastice'.


Ministar obrane Branko Vukelić naglasio je da članstvo Hrvatske u NATO savezu 'jamči da nikad više neće biti potrebna žrtva poput Jovićeve', a pohvale koje hrvatski vojnici dobivaju kroz sudjelovanje u mirovnim misijama 'pohvale su svima onima koji su branili Hrvatsku'.

Izaslanik predsjednika Republike, načelnik Glavnog stožera OSRH, general zbora Josip Lucić, kazao je kako su hrvatski vojnici ostvarili postavljene ciljeve u Domovinskome ratu, a danas zajedno sa saveznicima u misijama diljem svijeta čuvaju mir.

Potpredsjednik Sabora Ivan Jarnjak majci poginulog Jovića zahvalio je na žrtvi koju je prinijela. 'Zanavek vam hvala što ste nam ga podarili', poručio je Jarnjak i dodao da 'zanavek on živi ki zgine pošteno'.

Molitvu za Josipa Jovića i sve poginule hrvatske branitelje predvodio je vojni ordinarij msgr. Juraj Jezerinac. Na komemoraciju je, u organizaciji Udruge specijalne policije Karlovačke županije Grom, došla i karavana konjanika, te ultramaratonci koji su u spomen na pogibiju Josipa Jovića pretrčali 97 kilometara od Karlovca do Plitvica.