NOVI PREDMETI

Objavljeno koje škole ulaze u eksperimentalni cjelodnevni program, evo što čeka djecu

23.05.2023 u 12:47

Bionic
Reading

Ministarstvo znanosti i obrazovanja odabralo je 64 osnovne škole od 68 prijavljenih za sudjelovanje u Eksperimentalnom programu 'Osnovna škola kao cjelodnevna škola - Uravnotežen, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoja i obrazovanja'

U osnovne škole koje su odabrane za eksperimentalni program uvode se novi predmeti, a poznato je i kako bi 'Osnovna škola kao cjelodnevna škola' trebala izgledati.

Svi učenici nižih razreda u školi bi bili obvezno do 14 sati, viših do najviše 14:40. Osim redovite nastave, u tom bi vremenu pisali zadaće i dodatno učili. Nakon toga slijedi izborni dio - učenje, sport, glazba.

Prema primjeru za cijelu Hrvatsku, to bi za najmlađe ovako moglo izgledati. Obvezni dio nastave ili A1 počinje u osam sati. Učenici imaju pet odmora, do najviše 40 minuta. U drugom dijelu obveznog programa, u kojem se pišu zadaće ili uči, A2, ostaju do 14 sati. Tek nakon toga ide izborni dio koji upisuju samo učenici čiji roditelji to žele i koji traje dok postoji potreba za njim, podsjeća Dnevnik.hr.

Prije odabira škola, sindikat Preporod poručio je da je u eksperiment trebaju ući one škole u kojima su se radnici, a ponajprije učitelji, opredijelili za sudjelovanje u promjenama. Smatrali su da Povjerenstvo ne bi trebalo ni razmatrati prijave iz škola u kojima su se učitelji izjasnili protiv sudjelovanja u eksperimentu, a u slučaju onih škola u kojima nije provedeno izjašnjavanje, isto je Povjerenstvo trebalo zatražiti prije donošenje odluke.

Je li se škola u koju ide vaše dijete našla na popisu, možete provjeriti OVDJE.