ŽIVI ZID

'Obitelj Brčina izbacuju na ulicu po nalogu Milana Bandića'

  • +2

Prislina deložacija obitelji Brčina čija kuća smeta proširenju Branimirove ulice

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic

Bionic
Reading

Grad Zagreb danas će deložirati Marijana Brčinu, stanara iz Heinzelove 54 c, adrese na kojoj se nalazi posljednja kuća koja stoji na putu proširenju Branimirove ulice. Na terenu je 60-ak policajaca. Deložacija je u tijeku, iznose se stvari, a obitelj ne pruža otpor. 'Obitelji Brčina iz Heinzlove 54c upravo popisuju stvari i izbacuju ih na ulicu po nalogu Milana Bandića', poručili su iz Živog zida preko Facebooka.

Odvjetnica obitelji Brčina Radmila Bonifačić je da će tužiti Ministarstvo branitelja i sve nadležne zbog kupoprodajnog ugovora za kuću koji je pun nepravilnosti.

U Heinzelovu je jutros oko 7 sati stiglo šest kombija sa 60-ak policajaca, javlja N1. Policija je trakom ogradila dvorište kuće obitelji, a za sada je situacija mirna. Brčina želi spriječiti rušenje kuće i tvrdi da za to Grad nema zakonsku osnovu. 'Vrata kuće zatvorena su i zaključana. S naše strane neće biti nasilja. Iz kuće me mogu iznijeti, ali samo mrtvog', kazao je Marijan Brčina prije početka deložacije, javlja 24 sata
Objašnjava kako su im u najam nudili stanove u naseljima Prečko i Špansko.


'Pa nisam skrenuo s uma da iz vlasništva odem u podstanarstvo', ljutito kaže Marijan i dodaje kako Grad Zagreb u posjed njegove kuće želi ući prije izvlaštenja. Marijan sa šesteročlanom obitelji na ovoj adresi živi posljednjih 30-ak godina te tvrdi da je od Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti za 37 tisuća kuna otkupio nekretninu 2006. godine. No Županijski sud i kasnije Vrhovni taj su ugovor proglasili ništetnim te, pravno gledajući, Brčina nije vlasnik kuće ni zemljišta. Grad mu je, navodno, prije nego što se utvrdilo da nije vlasnik nekretnine, nudio 412 tisuća eura što je on odbio, tražio je više od milijun eura.

O deložaciji su se oglasili i iz grada. U priopćenju navode da je vlasnik nekretnine u Zagrebu na adresi Heinzelova 54 c Republika Hrvatska. Marijan Brčina i Republika Hrvatska, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, tvrde, sklopili su 17. siječnja 2006. Ugovor o kupoprodaji kuće na adresi Heinzelova 54/C, površine 68,00 m2, koji je pravomoćnom presudom Županijskog suda u Zagrebu utvrđen ništetnim, a protiv koje je od strane Marijana Brčine izjavljena revizija Vrhovnom sudu Republike Hrvatske, te je Vrhovni sud Republike Hrvatske Rješenjem od 22. prosinca 2015. reviziju odbacio kao nedopuštenu.

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti je svojim rješenjem od 18.10.2005, a na temelju Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji i Uredbe o stambenom zbrinjavanju članova obitelji smrtno stradaloga, zatočenoga ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i HRVI iz Domovinskog rata, dalo Marijanu Brčini, HRVI 40% - VIII grupe, u najam sa zaštićenom najamninom, na neodređeno vrijeme, kuću u Zagrebu, na adresi Heinzelova 54/c, površine 68 metara četvornih, objašnjavaju iz Grada Zagreba.

U postupku izvlaštenja Republike Hrvatske Grad Zagreb je sukladno Zakonu o izvlaštenju i određivanju naknade za Marijana Brčinu osigurao odgovarajuću nekretninu i to novoizgrađeni stan u Zagrebu, Cenkovečka 10, 1. kat, površine 74,46 metara četvornih pod istim uvjetima korištenja koje je imao po navedenom rješenju, s time da ponovno naglašavamo da Marijan Brčina nije vlasnik predmetne nekretnine, te stoga nije moguća dodjela stana u vlasništvo, navodi se u priopćenju.

Što se tiče Nenada Brčine i njegove obitelji iz Grada poručuju da isti imaju prijavljeno prebivalište na adresi Heinzelova 54/c, bez pravne osnove, te da je sukladno pozitivnim propisima jedina mogućnost zbrinjavanja obitelji Nenada Brčine davanje odgovarajućeg stana u najam na 5 godina, te je Grad Zagreb u tom smislu osigurao obitelji Nenada Brčine trosobni stan sa spremištem u Zagrebu, Šižgorićeva 21, 1. kat, površine 63,78 metara četvornih.

Stanovi su na različitim lokacijama, kažu, stoga što Grad Zagreb nema na lokaciji u blizini Branimirove ulice dva stana koji bi bili odgovarajući, a da bi se udovoljilo traženju gospodina Brčine. Što se tiče upita o novčanim uvjetima pod kojima bi obitelj Brčina napustila kuću na adresi Heinzelova 54/c, poručuju da je Marijan Brčina tijekom postupka isticao da je on vlasnik cijele predmetne nekretnine, površine 1084 metara četvornih, potražujući isplatu u iznosu od 1.200,00 eura po metru četvornom, što za spomenutu površinu ukupno iznosi 1.300.800 eura, iako nikada nije bio upisan u zemljišnoj knjizi kao vlasnik, ne uvažavajući pravomoćne odluke suda.Cijena kuće date u najam Marijanu Brčini, prema izračunu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti je iznosila 262.652,59 kuna, s time da je Marijan Brčina temeljem Ugovora o kupoprodaji kuće, koji je utvrđen ništetnim, platio iznos od 37.374,41 kuna, obzirom da je ostvario popuste kao Hrvatski ratni vojni invalid 40 %-VIII grupe.

RTL Autor: RTL