prevrtljivo proljeće

Obilna kiša pogodila Dalmaciju

05.06.2020 u 21:02

Bionic
Reading

Obilna kiša najviše je pogodila sjevernu Dalmaciju i južnu Liku. Ekstremne količine oborine pale su u okolici Starigrada Paklenice i NP Paklenica. Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, mjerna postaja Opsenica kraj Svetog Roka zabilježila je 154 litre kiše po kvadratnom metru do 18 sati. Postaja Seline – Mala Paklenica je zabilježila 153, a Starigrad Paklenica 151 litri kiše po kvadratnom metru

Poprilična šteta je počinjena u Selinama gdje su bujice nosile sve pred sobom, pa su vatrogasci imali pune ruke posla. Oborinske vode koja su stizale s padina južnog Velebita bile su pune mulja i kamenja. Tamošnji kamp pretrpio je značajnu štetu.

U Zadru je palo 70 litara kiše po kvadratno metru. Za usporedbu, u Zadru prosječno u lipnju padne 50 litara kiše po kvadratnom metru. U srednjoj Dalmaciji najviše kiše do 18 sati palo je u Zadvarju, 41 litra, a na jugu je najviše palo u Grudi 58 litara po kvadratnom metru, piše Dalmacija danas.

  • +2
Kiša u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic / CROPIX

Kiša će prema kraju dana sve više slabila, a za zapada nastupa djelomično razvedravanje. Uvod je to u stabilniji vikend pred nama, no dugotrajne stabilizacije nema jer će veći dio sljedećeg tjedna biti promjenjiv, uz povremenu kišu i pljuskove. Ljetnih vrićina nema na vidiku.

  • +18
Jugo u Dubrovniku Izvor: Cropix / Autor: Tonci Plazibat / CROPIX