kišni petak

Upaljen narančasti meteoalarm; očekuje nas obilna kiša, južina i olujno nevrijeme

04.06.2020 u 18:50

Bionic
Reading

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) objavio je naračasto upozorenje (opasno vrijeme) za petak za kompletan morski dio Hrvatske. Prema prognozi Hrvatsku očekuje jaka južina i obilna kiša

'Jaka južina i sve nepovoljnije biometeorološke prilike najave su nove znatnije promjene vremena zbog koje će na Jadranu i područjima uz njega tijekom petka biti kojekakvih nevolja, pa i poplavljenih riva. No, već za vikend bit će stabilnije, iako posvuda ne suho, a ponovno češća kiša bit će u ponedjeljak, na kopnu vjerojatno i poslije. Diljem Hrvatske sasvim suhog dana i dalje nema na vidiku, a i topline i sparine u kopnenom ćemo području imati napretek', napisao je Zoran Vakula, glavni meteorolog HRT-a.

Dodao je da je zbog mnogobrojnih upozorenja na vjetar, kišu i grmljavinu, ponegdje i olujno nevrijeme, aktivnosti na otvorenome tijekom petka je najbolje odgoditi, posebice ako se događaju na Jadranu i područjima uz njega.

'U samo jednom danu, pa i samo nekoliko sati, ponegdje će vjerojatno pasti prosječna količina oborine za cijeli lipanj, pa i više. Munja i gromova bit će gotovo sigurno, kao i olujnog juga i oštra - južnog vjetra, uz koje će more mjestimice biti i jače valovito, s valovima i do 4 metra, pa će neke rive vrlo vjerojatno biti poplavljene. Mjestimice je moguća i tuča, a i pijavice. Ništa neobično za ovo doba godine, ali svakako mnogima neugodno', napisao je Vakula.

  • +6
U Makarskoj obilna kiša potopila magistralu na ulazu u grad Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic / CROPIX

Prema prognozi DHMZ-a sutra nas očekuje umjereno do pretežno oblačno s kišom i pljuskovima s grmljavinom te vjetrovito. Lokalno oborina obilna, osobito na Jadranu i uz njega, gdje je moguće i jače grmljavinsko nevrijeme.

Krajem dana sa sjeverozapada smirivanje. Puhat će umjeren, u gorju i jak jugozapadni vjetar. Na Jadranu jako do olujno jugo i južni vjetar, a prema večeri malo će oslabjeti.

Najniža jutarnja temperatura zraka od 13 do 17, na Jadranu od 17 do 20, a najviša dnevna uglavnom između 19 i 24 °C.