burno u otvorenom

Novo lice DP-a optužilo vladajuće za veleizdaju, Bačić reagirao: Strašna uvreda!

18.04.2024 u 22:41

Bionic
Reading

U Otvorenom HRT-a analizirani su rezultati izbora. HDZ je relativni pobjednik sa 61 mandatom. Jesu li počeli pregovori? Koliko će biti teško sastaviti novu Vladu? Čemu se nadaju stranke ljevice? Tko ima razloga za zadovoljstvo, a tko će snositi posljedice zbog lošeg rezultata?

Branko Bačić (HDZ) izrazio je zadovoljstvo svoje stranke jučerašnjim danom, rekavši među ostalim kako se pokazalo da HDZ pobjeđuje i kad je manja i kad je veća izlaznost. 'Idemo u razgovore s našim, ja se nadam, budućim koalicijskim partnerima o formiranje buduće vladajuće, čvrste, stabilne vladajuće većine koja će onda omogućiti, jasno, i formiranje stabilne i jake Vlade', poručio je Bačić u Otvorenom.

Arsen Bauk (SDP) rekao je kako je veliki odaziv pokazao da je odluka predsjednika Republike da izbori budu u srijedu bila dobra. Rekao je da je SDP-ova koalicija dobila oko 150.000 glasova više nego prije četiri godine, kao i jedan mandat više.

Damir Bakić (Možemo!) rekao je da je njihov prvi cilj bio skinuti HDZ s vlasti. 'I na tome još radimo', dodao je. Druga dva cilja su ostvarena, rekao je - povećali su saborski klub, a osvojili su i mandate izvan zagrebačkih izbornih jedinica.

Povjesničar Josip Jurčević (DP) rekao je kako je velika izlaznost pokazala da građani žele promjene, a poručio je i da je DP pokazao da je potpuno spreman za preuzimanje vlasti. 'Sigurno je pred Domovinskim pokretom budućnost', rekao je.

Komunikologinja Smiljana Leinert Novosel rekla je kako je vrlo znakovita izjava predsjednika Milanovića da će dati mandat za sastavljanje Vlade onome tko potvrdi da će imati 76 kandidata. 'Meni se čini da će tu na kraju biti ne samo pitanje kvalitete sastavljanja koalicije, nego i brzine', rekla je Leinert Novosel. Rekla je i da bez pregovora, razgovora i određenih zdravih kompromisa neće biti ništa, kao i da su moguća iznenađenja.

Maldini: Manjinska vlada kratko bi trajala

Lajbek je otkopčan, rekao je politolog Pero Maldini sa Sveučilišta u Dubrovniku. Kako je rekao, uvijek je senior partner u koalicijama onaj koji mora dati odgovarajuće ustupke, koji su znatno veći nego što je izborni legitimitet junior partnera. 'Ako su zahtjevi ovih potonjih veći u odnosu na senior partnera, dakle prelaze neku granicu i nema dostatnog preklapanja s nekakvim programima, onda je takvo što nemoguće i tako se ne treba očekivati da će senior partner to prihvatiti', rekao je Maldini.

  • +37
Andrej Plenković obratio se okupljenima u stožeru HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Dodao je kako bi se moglo dogoditi da imamo krizu, a u konačnici možda i tehničku vladu i ponovljene izbore. Maldini je rekao da je HDZ u daleko boljoj poziciji kao relativni izborni pobjednik i ima kontinuitet dva mandata vlasti, kao i da im je DP najprirodniji saveznik. Maldini je rekao i da bi manjinska vlada kratko trajala te da bi opet sve završilo ponovljenim izborima.

Jurčević: Vlast veleizdajnička, ali nisu svi u HDZ-u odgovorni

Osvrćući se na Maldinijevu tvrdnju da je DP najprirodniji saveznik HDZ-u, Jurčević je među ostalim istaknuo razlike u stajalištima oko Istanbulske konvencije, a i vlast je nazvao 'veleizdajničkom', optuživši je da 'služi globalističkim i velikosrbijanskim interesima'. S druge strane, rekao je kako je potpuno pogrešan stav 'svi smo protiv HDZ-a'. 'Nisu svi u HDZ-u odgovorni za ovo što se događa', poručio je Jurčević.

Zagreb: Izborna noć u stožeru Domovinskog pokreta Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Na pitanje hoće li koalirati sa SDP-om rekao je da je program na prvom mjestu te da je nevažno hoće li HDZ ili SDP biti ti koji će prihvatiti 'spasonosna rješenja' koja oni nude. Predsjedništvo će biti sljedeći tjedan, dodao je Jurčević.

Bačić: Strašna uvreda

Bačić je izjavu o veleizdajničkoj politici nazvao strašnom uvredom, rekavši da je pod HDZ-ovom rukom potpisan svaki strateški cilj hrvatskog naroda od devedesetih do danas. Rekao je i da su tijekom dana obavili razgovore sa svojim koalicijskim partnerima iz proteklih osam godina, kao i predstavnicima nacionalnih manjina, a i s predstavnicima DP-a.

  • +5
Raspodjela mandata u deset izbornih jedinica na teritoriju RH Izvor: Pixsell; montaža: Neven Bučević/tportal.hr / Autor: Robert Anić

'I mi ćemo te razgovore nastaviti', dodao je Bačić. 'Svjetonazorski, programski, mi smo tu, kad su u pitanju sve političke stranke koje su prošle na jučerašnjim izborima, mi smo najbliži s Domovinskim pokretom. Jasno je da ćemo tu tražiti našeg prvog koalicijskog partnera', rekao je također Bačić, dodajući da su stupili u kontakt i s predstavnicima liberalnih stranaka.